28 Apr 2016

47 - Dolazak bilo koga drugog bi dočekali mirno

Zbogom moja ljubavi,
moramo se rastati.
Što je bilo – bilo je,
vratiti se ne može.
    Neka vrijeme izbriše
    moje tužno sjećanje,
    zašto si me ljubila
    kad me nisi voljela.

Ti si meni bila sve,
kao cvijeću proljeće.
Al zbog tvoje nevjere
samo tuga ostade.
    Neka vrijeme izbriše...

Sad ne vrijedi plakati,
što se vrijedi kajati.
Što je bilo – bilo je,
vratiti se ne može.
    Neka vrijeme izbriše...

    /Dragan Toković/





Dok se Ćasara s trojicom neodabranih konjovodaca udaljavao od nas, mi smo se zarovili u vrtaču. Lopate smo odmah odložili, a i krampove ćemo slabo koristiti. Što uradimo, biće motorkom i sjekirama.
Sveukupno se nije imalo puno šta ni uređivati. Homoru je Džemo stručno oborio i okresao, a mi smo očistili šiblje koje je zauzimalo prostor gdje smo planirali postaviti postolje, te malo prokresali za dva piketa, dovoljna za jedini osnovni pravac, za rejon koji možemo tući.
Usput smo međusobno ćaskali. Nezadovoljnih uvijek ima, pa sam opet reziljen, ovaj put što sam pristao da ovdje noćijevamo. Nisam se pravdao da je to Džemo predložio.


-          I podaleko je, a i kako bismo za put. Svaki put da nas neko dovodi i odvodi? – ovako sam odgovorio Asimu Madešku.
-          Hajde, kao da je toliko komplikovano. Samo ti se čini. Ja bih se sad znao vratiti, a i ti bi da još samo jednom dođeš.
-          Možda, adešu, ali opet ne vidim svrhu. Može ovo trajati mjesec, dva, ali mi toliko mina nemamo. Čim ispucamo, svakako nam je na Sniježnicu.
-          Možda dobave mina!?
-          Prije ćemo mi minobacač odvaljati niz ove stijene!

Amir Madeško je otišao sa Zaimom da malo osmatraju. Usput mu pomažući oko zaokruživanja nove liste ciljeva.
Ja sam bio raspoloženiji pridružiti se ostalima u onome što je ovaj položaj još nudio. Nije bilo teško pronaći zgodno mjesto za ležanje. Između svaka dva grmena se čovjek mogao udobno i komotno smjestiti, ako je bio spreman nerazmišljati o zmijama i sličnim zvijerima. A ko bi htio o njima misliti, morao bi sve vrijeme stajati na nekom od pročišćenih mjesta, a jedino što bi dobio bila bi napetost. Od takvih se opasnosti nije bilo moguće skloniti.
Nemajući izbora, ležali smo i nerazmišljali. Pričali, o bilo čemu.
-          Ja ne bih imo ništa protiv da ovdje ostanemo do kraja rata – govorio sam Džemu i Salku, mada su me slušali i Asim, Hadžija i konjovodac koji je ostao s nama – Trebovu sam bio zavolio, uvijek ću pamtiti one prve slike. Sve one kolibe, ljubaznost nekih ljudi, većine, marljivost i brižnost svih žena, svu onu dječju graju, zvonjavu i blejanje ovaca i koza, lajanje kerova, rzanje konja, huk vode u Zamrštenskom katunu, onaj noćni mir i miris, pa, Boga mi, i lijepih curica bi... Iz dana u dan mi je to ulazilo u dušu. Kad sam se vratio s Igmana, sprva mi je Trebova izgledala malo tužna. Taman se počeh privikavati na takvu, a ono nas ćušnuše u Zamršten. Dolje mi se odmah dopalo, bolje nego u Basarićima, činilo mi se ekipa odabrana, nismo bili samo artiljerci, nego i pješadija i diverzanti. Izviđali malo, stražarili svaku noć, nismo se bojali ni ako nas četnici napadnu... Sve se to poljuljalo one noći. Kad smo otud krenuli. Ispraćaju nas kao škart, kao višak. Primijetio sam ja ranije, a to me baš čudilo, taj nekakav rivalitet. Kad god su „Ćurevci“, kako ove tamo zovu, na Trebovu dolazili, uvijek su se odvajali. Ja sam sve, Ćurevce krivio, mislio da je to jer su sujetniji. Možda, i zbog toga što sam se počeo osjećati da pripadam onima tamo. Pripadao sam, teritorijalno, džaba što bih ja volio da toga nije bilo. To me podsjećalo kao rivalitet Želje i Sarajeva, ili Zvezde i Partizana. Onu noć kad pođosmo, bi kao kad igrač prelazi iz Želja u Sarajevo, njegovi bivši ga gledaju kao izdajicu. Tako su i oni nas gledali. Ili mi se sad tako čini. I, dok se ne desi ovo s Crnim i Mufom, samo mi je na hatru bilo da obavimo zadatak i vratimo se među svoje. Sad mi se čini kao da ovdje ima malo više duše nego na Trebovoj, jeste i to subjektivno, kao da mi udišemo tu dušu... Helem, više ne razmišljam o odlasku ikud!
-          A o Trošnju? – Džemo me bocnuo, podsjetio.
-          Razmišljam, svakako. Ali, recimo, da razmišljam malo drukčije. Nekako, samo mi je važno da se Trošanj oslobodi. Da se ljiljani zavihore na Kurcovu kršu! Ili nekoj drugoj čuki, zbog imena.
-          Meni se ovdje sviđalo dok Crni nije pogino – Džemo me još jednom bocnu.

Klimah glavom, ali mislima ostah na svojim željama. Uzdišući kada bih se prisjetio onog što je adeš rekao, a što je dakako realnije.
Jedino je Smajo Glibo, čovjek koji je ostao s nama zbog povratka, sva svoja razmišljanja svodio na potvrde naših. Usta je otvorio tek petnaestak puta, uvijek izgovarajući samo „jeste“ ili „tako je“. Ali je svu našu priču slušao pažljivo, za razliku od nas koji njegovog prisustva ne bi ni bili svjesni da nije izgovorio tih nekoliko istih riječi.
Iznenada je skočio, i prvi put nam svu pažnju okrenuo sebi.
Htjedoh i sam ustati, ali mi pogled dovoljno skrenu ulijevo, da vidim čovjeka koji nam se žurno, skoro četveronoške primicao. Već je bio sasvim blizu, dvadesetak metara od Smaja, koji je i ležao uz sami kraj puta kojim nam se dolazilo.
A Muja Pača je bilo lahko prepoznati. Srednjih godina, srednje visine, čak i građe, visoka čela kad kapu nosi, proćelavog kad je skine, samo jednom u hefti izbrijanog, što će reći da mu je brada brzo rasla, i bila bi vrlo gusta ako bi joj dao malo više vremena, karakterističnih crta lica, koje se brzo pamte, i koje ga uz još jednu osobinu tako jasno oslikavaju kao ličnost, svakako je spadao u ljude koje čovjek treba jednom vidjeti da bi ih prepoznao i nakon više godina.
Ta njegova osobina, grubo se može podvesti pod buntovnost, bila je toliko izražena da kad bi se svijet dijelio samo na omiljene i neomiljene, on bi skoro sigurno završio među drugima. Što mu je jezik brz nije bilo toliko strašno, govorili su mnogi, kao sila koja ga je stalno izvlačila. Ni jedna se priča nije mogla započeti, a da joj Mujo ne da nastavak. Koji je, tom čudnom silom, morao predočiti svima. I nikad se taj njegov nastavak nije poklapao s idejom onog koji je priču počeo.
Nekad je morao biti u pravu, ali je već navikao ljude da ga spremno dočekuju. Dovoljno im je bilo da vide, ili čuju da je počeo, pa da, obično ne čuvši ni trećinu njegovih misli, ponove već formiran stav koji ga je najbolje opisivao, jer „njemu je uvijek sve nepravo“, i „on svakom loncu mora biti poklopac“.
Ali, imao je nešto što mu niko nije mogao osporiti. Rijetku marljivost. Sad, kad bi svijet dijelili na vrijedne i lijene, opet kod našeg Muja ne bi bilo dileme. Što niko nije htio, on bi uradio, makar mu se tada lakše istrpio onaj obavezni prigovor. Marljivost je tada iznad jezika, mada poslije obavljenog posla još brže bilo zamijenjeno.
Donekle mi ga je bilo i žao zbog takvih odnosa, ali je svakako bio bliže mome srcu nego daleko od njega. Cijenim nesebičnost, požrtvovanje i neospornu odgovornost, garanciju da će svaki zadatak njemu povjeren, biti izvršen najbolje što je moguće.
To je i ono što nam sada nije mirisalo. Dolazak bilo koga drugog bi, vjerovatno, dočekali sasvim mirno. Ovako je u pitanju nešto ozbiljno. Preksinoć je rezao naslone, jučer ujutro bio s nama, pri kopanju najmanje štedio ruke i dlanove, bez pogovora je noćas išao po minobacač i mine, i produžio ovamo, a opet je bio najspremniji da donese vijesti koje su tražile upravo nekog takvog. Ko će bez daha ostati, samo da što prije...
Za tih nekoliko sekundi, koliko mu je trebalo da nam priđe kako bi ga mogli čuti, meni je glavom proletjelo više različitih misli. Najbolnije su prizivale Mufa, druge strah da se Ćasari što desilo, treće slutnju da su četnici možda otpočeli i pješadijski napad na našu stranu, dok su najbolje bacale pogled na minobacač, koji bi mogao uskoro ponovo zagrmiti.

-          Požurite... Odmah zakopajte i minobacač i mine – ono je što nikako nismo očekivali, pa smo ćutke iščekali da dovrši – naređeno je da se spremimo za pokret na Trebovu. Da zakopamo sve što ne možemo nositi, pri čemu je posebno podcrtano to vaše govno!


                              Trebova, plato
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...