28 May 2016

8 - Kada bismo svi krenuli

Plave grade, moj veliki jade,
a Gusinje, moje vereminje.
Verem stekoh u vama živući,
strahujući i ljeti i zimi.
Od hajduka i od gorskog vuka,
od sejmena i od haramija,
od kačaka – mrskih arnauta,
od uskoka i od karadaka.

Ne sastavih ni godinu dana,
bez žalosti i bez mrtvih glava.
Bez crnine i bez pomrčine,
i bez mrke kape nad očima.         13. oktobar 1992.
Niti viđoh bijela dana,
nit u polju kitnoga cvijeta,
nit na nebu sjajnoga sunašca,
jal za bratom, jal za bratučedom.

Za rođakom, jal za odaljakom,
za daidžom, jal za dragim mojim.
Sve glas glasu dodaje me crni,
sve je gori jedan od drugoga.
Smutili se u mene glasovi,
ko mahniti u gori vjetrovi.
Što da živim, čemu da se nadam,
u zlu mjestu i sudbina zla je!
                                                                                    




                Ako sam jučer tragao za onim što će mi ispuniti dan, jutros sam preduhitren. A bili smo haman počeli zaboravljati kako zvižde četničke granate.
Ne i sasvim, za par minuta smo svi bili u rovovima. Ko je imao iskopan. Ako se zna da je dio vojske na položaju moralo je biti rovova sasvim dovoljno, no svi nisu bili jednako uređeni niti djelovali dovoljno sigurni. Ne čudi da su neki više vjerovali onome što priroda nudi, odnosno da su neke kuće izgledale sasvim zaklonjeno.
Mi u rovovima nestrpljivo smo čekali da prođe prvi nalet. Od pete granate je prošlo petnaestak minuta, znak da možemo izaći.


-          Šta im bi odjednom? – opet Gliba biram za sagovornika.
-          Beli nisu primijetili da se ovolika vojska vrzma ovuda.
-          Kad prije!? I odakle? Ove čuke okolo, ili smo mi na njima, ili ispred njih. One na kojima su oni i previše su daleko. Centar sela se niodakle ne vidi. Ni selo. Ni prilazi. Jedino ono kud se ide na Grebak. Možda kad smo tek dolazili. Doduše, i sada se tuda povremeno prođe, dobavlja se hrana i to.
-          Odnekud su skužili.
-          Možda su gađali onako, utomah.
-          Vidjećeš ti utomah, kad nas svaki dan budu zasipali. Plotunima. Što to nisu selo ni jedanput gađali prije nego mi dođosmo!
-          Ko im jebe mater. Zasipali su plotunima Trebovu, pa hvala Bogu... Samo je bitno prvoj uteći.

Zapričasmo se. Glibo pominja sreću, ja kako ona prati hrabre i pravedne. On skloništa ne Trebovoj, ja kako ćemo ovdje napraviti još bolja. On istače kako će još gore biti kad ovdje dobavimo minobacač, ja da to jedva čekam. On ne skriva želje da što prije maknemo odavde, ja se složih, samo nisam bio siguran da li razmišljamo o istom pravcu...
Oba bi voljeli da smo duže ovako pričali. Da se ne ispriječiše prve njegove crne slutnje.
Sada je duže zviždalo. Najmanje ih je deset palo.
Isto se ponovilo nakon sat vremena.
A znali smo da nećemo smirom ni ručati. Mi smo i ovdje na dva obroka dnevno, pa nam se vrijeme ručka nikako ne poklapa s četničkim.
Ručak je pokazao još nešto. Nas je nemoguće cijeli dan držati privezane uz rovove. Ovu dužu pauzu u granatiranju smo koristili da izlazimo, i pratimo kada će drugi početi prilaziti kuhinji.
Ručak zgrabiti, i nekamo brzo krenuti, nije nam strano. Meni, ni dilema koja se javila. Ćelika kuća je tu blizu, minobacačka sasvim na drugome kraju sela. Naši rovovi, na tom budućem nam položaju, nešto prije kuće. Glibo me ubijedio da opet odemo rovovima.
Gdje smo, već, mogli mirno jesti. Nakon čega se ponovo dati priči.
Ono što nas je radovalo je što nisu dolazile vijesti o poginulim ili ranjenim. I što se akšam polahko primicao. Upravo je Glibo govorio o tome, kako bi tužno bilo da neko, nakon što je prethodnih dana istrpio sve ono tamo, i živ došao ovdje, tako brzo pogine.
Baš kada smo povjerovali da ovaj dan ide kraju, i da čitav neće biti vrijedan kasnijih prisjećanja, čuli smo i varljivost i okrutnost sudbine.
Sve ove ranije su kao tražile selo, zadnjih nekoliko je i našlo. Jedna je, izgleda, bila i kobna.
Izašao sam vidjeti o čemu se radi. Jasno sam čuo plač. Iz pravca kuće u kojoj su bili Kruševci. Oni su jutros sišli s položaja.
Nekoliko ih izlazi iz kuće. Gledam nijemo. Ne uplašeno, ali još s nevjericom. I istinom kako se više ništa ne može izmijeniti.
Sabiram se, proturam mislima sva lica kojih mogu sjetiti. Upoređujem s ovima koji plaču, ulaze i izlaze. Nekako mi se čini da su svi tu.
Tek me postaje strah. Prići. Prići i vidjeti nekoga koga se neću odmah sjetiti. I neću umjeti odmah zaplakati.
Glibo je bio hrabriji. Kraj mene je zastao samo nekoliko sekundi, a onda direktno, bez riječi, krenuo naniže.
 Slijedio sam ga. Na „sigurnom“ odstojanju. Nije bilo smisla da žurimo, nažalost ni potrebe da trčimo.
Stigli smo „na vrijeme“. Glibo je ušao unutra. I nije se bavio.
-          Mali Senad – nije bilo suza, ali je njegov izraz govorio toliko.

Zurio sam u nebo, da izgleda kako ga odmah žalim punom dušom. A zapravo, pokušavah ga se sjetiti.
Biće da sada nisam znao biti dobar glumac. Uspio sam, ali uz napore, i nekoliko Glibovih asocijacija. A možda sam trebao biti još sporiji.
-          Bože dragi, baš onaj ljepuškasti. Mirni, povučeni... Najmirniji od Krša – rekoh nešto što nisam trebao.

Rekao sam ovo kao potvrdu da sam se sjetio ko je, svejedno nisam trebao. Nije bio trenutak. To je vjerovatno i razlog da odmah pođoh nazad. Niko me sem Gliba nije čuo, pa se nemah kome pravdati do sebi.
Krši jesu, u prosjeku, bili živahniji, skloniji prijepirkama, svađama. Nikako - i u krajnost. Češće su bili vedri, nasmijani, više ponosni nego drčni. Možda su se samo teže prilagođavali nekim situacijama. Recimo da su upornije tjerali druge da se njima prilagode, nego su sami bili spremni drugima se prilagoditi.
Opet, neka takva osobina je u ustima ostalih vrijedila i za Trošnjane. A ja, ma koliko bih se branio od takvih priča, ni po koju cijenu ne bih za se dao reći da nisam Trošnjan.
Bog mi je dao ovu ishitrenost, a Glibo me razumio. Pa odmah ispriča kako je čuo da se ovo desilo, uvažavajući jedino da sam se ipak sjetio o kome se radi.
-          Što ti je život, sudbina – Glibo je počeo, kako se u ovakvim situacijama obavezno i počinje – pet ih bilo u jednoj, pet u drugoj sobi. Da samo vidiš kud se ona provukla, nije ni mogla nigdje drugo udariti do u taj ćošak. Sobe, u kojoj nikom ništa ne bi! A stigne malog u drugoj sobi. Valjda, kako je zaždila u zid kuće i geleri se razbijali, taj jedan uleti kroz prozor! Džaba, njemu bilo suđeno. A i to, nismo ni sve po Mladom gaju pobrojili, a već i ovdje ginemo.

Sudbina nas više ne iznenađuje, i ne vjerujem kako će nekome na um pasti da za Senada kaže: „Da je bio u rovu...“.
 Ne, od sudbine se ne da uteći. Da je Senad bio u skloništu ova granata ne bi pogodila ćošak kuće, već njegov rov!
I, svako je od nas mogao danas biti Senad. Da je sudbina htjela.
Ali nije. I, nama je sutra živjeti dalje. Svjesni i gubitka još jednog saborca, ali i nove poruke sudbine. I da nije lahko odmah nastaviti.
Više nam se nije ulazilo u rovove. Bilo je tu osjećaja da bi četnici mogli prestati, ali i inata.
Glibo produži u kuću. Ja zastah, pade mi na um Šemso Tucaković. I momci koji ga okružuju. Uvjerih se da će mi najviše odgovarati njihovo društvo, u satima ispred.
Zastao sam i pred njihovim vratima, na tren se kao uplaših da bi moja pojava mogla biti pogrešno shvaćena. Ipak, istog trena osjetih Senadov lik. Posmatrao me je, gonio da uđem. Grdio što se plašim samo nečije reakcije. Zna Senad da se želim još više približiti diverzantima, biti s njima ako uskoro krenu prema Zelengori. A on bi najsretniji bio ako bismo svi krenuli...
Ulazim u kuću, a kao da mi je Senad otvorio vrata.
Uđoh u kuću, a u njoj - sve Senadi. I svi oni gledaju u mene, kao da vide Senada!
Meni se ne raduju. Danas se niko, više, nema pravo radovati.
Sjedam nečujno, uklapajući se u tišinu. Poneki uzdah, popratim - uzdahom. Danas se priča uzdasima.
Tišinu nije prekinula ni škripa vrata. Ušli su Čolo i Redžo. I sjeli ćutke.
Tišinu je prekinuo pisak s centrale. Lojo Sulejman je bio dežurni vezista, a samo je pokretima ruku pokazao da je poziv za Šemsa. Koji je bio spreman, i koji sasvim tiho priđe i sjede za sto. Još tiše izvjesti Nikolu Bilića da je spreman.
Njega je možda začudilo što Šemso danas nije brzao, trokirao. Nas nije!
-          Slobodni dijelovi fočanske opštine i danas su bili pod konstantnim napadima četničke pješadije i artiljerije. Uprkos što je samo do slanja današnjeg izvještaja na naše položaje palo preko četrdeset haubičkih projektila, sve linije odbrane su stabilne a moral branitelja u stalnom porastu. Hrabri fočanski borci poručuju kako je samo pitanje dana kada će odlučno krenuti u konačni obračun sa srbo-četničkom armadom. Neće stati dok ne oslobode svaki pedalj svoje Foče. Za Radio Bosne i Hercegovine, sa slobodnih prostora opštine Foča, izvještava Šemso Tucaković!

I dok je i Nikola potvrđivao kako je ovaj Šemsov izvještaj prošao u prvom pokušaju, Dževad je već spremno stajao iza njegovih leđa.
-          E, vala, svaka ti čast. Jesi li ih to brojo, majke ti!? – i u njegovim riječima se osjećao žal za Senadom.
-          Koga? Misliš, granate?
-          Ne, nego kruške. Fala bogu da mislim na granate. Čuj „palo preko četrdeset granata“!
-          Ja koliko je. Četrdeset i dvije-tri.
-          I baš nimalo nisi mogo slagati!?
-          Jesam. Al kakva je razlika i da sam reko pedeset, šezdeset...
-          To jeste isto, al jesam li ti reko da svaku trebaš brojati bar deset. Kad padne pet, da javiš pedeset. Palo četrdeset, ti ima da javiš četiristo!
-          Ne razumiješ ti to. To bi četnicima samo diglo nos, pomislili bi da ih se plašimo.
-          Dobro, hajde to – Dževad ga još oštrije pogleda – nego, kad ćeš ono objaviti?
-          Koje?
-          Kako koje, jebem mu vraga!? Ono što ti neku noć govorih: da smo na ulazu u Kalinovik!
-          Ama, bježi. Reko sam ti da toliko ne mogu slagati.
-          Ne moreš. A, vidiš, to bi podiglo moral našim borcima. U drugim dijelovima Bosne, bezbeli. A što se laganja tiče, ne mislim ja da je tebi puno mahane. Svi vi novinari to dobro umijete.
-          Šta sam ja to toliko slago?
-          Kako, bolan, zar nije veća laž ovo što pričaš da se javljaš sa slobodne teritorije Foče. Koliko mi znamo, ovo pripada Kalinoviku. A i gdje je uopšte ta slobodna fočanska opština? Ako misliš na ovo malo Grepka, Kremenca i Kljuna, nabijem ti ja to, znaš!
-          Šta je tebi, budalo. Kao prvo, ja nisam mahnit da četnici znaju gdje sam. Drugo, kolika je tolika je, još je ima!
-          Hej – sad Dževad izvedri izraz lica – hajde da se kladimo da ću te ja, ipak, navratiti da javiš kako smo na ulazu u Kalinovik!

Šemso odmahnu rukom, a Dževad je znao da je prerano preciznije ga ubjeđivati. Odnosno, otkrivati razloge koji ga uopšte vode.
A i moje su želje išle tamo. Ka Trebovoj. Za što i ne bi bilo bolje podrške, od jedne ovakve laži.
Šemso još neće biti upoznat s tim, ali mu evo još jedne prilike da naslućuje. Šeks je baš „promijenio“ temu, ostajući u tjeskobi kojom su nam duše pritisnute. Počeo je otvoreno govoriti o tome koliko bi i ko, kao i kada, trebao ići Trebovoj.
Prethodno je pomenuo one zbog kojih to moramo uraditi. Dodajući Seju, Liki, Azemu, Crnom, Baliću... evo i Senada Krša.
Dah mi je zastao kada je, pominjući šesetke koje smo zakopali, možda i stodvadeske, pogledom direktno upirao u mene. Nije to rekao, pa sam i ja otćutao pristanak.
Znam, sigurno, da jedva čekam. I da će mi biti čast ako me odluče povesti sa sobom. Kao što je to svima nama obaveza. Puno je onih kojima smo bar toliko dužni, koji nas tamo čekaju.

Za sebe još nisam siguran, ali znam jednog koji će svakako ići!


                               Careva džamija u Foči
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...