18 Jun 2016

50 - Ovce su skrenule desno

Ejdovale, odvedosmo lale.
Nama lale, a vama dovale!

Ako nama ne date dovale,
doći ćemo i za drugo lale!





Mislim da smo se bez komande malo razvukli u nekakav polukrug, čekajući tako preciznije informacije.
Popustio sam kurblanje, a htio sam se držati Šefe. Ipak je on čuvao smirenost, nama je svima rukom pokazivao da se maksimalno umirimo, ušutimo, reagovao je na par otkočivanja pušaka koja su se čula, ali je sam kiptio od radoznalosti, makar mu to bio i zadatak. Nakon što smo se dovoljno smirili, krenuo je uz kolonu. Vješto i nečujno se prebacivao, gdje je trebalo žabljim korakom, gdje zatreba zapuzaće.
Ne sjećam se je li mene zadužio da motrim iza leđa, ostao sam krajnji donji, smatrah to obaveznim. Istočnonjemicu sam skinuo s vrata, no je nisam otkočivao.
Bio sam miran, ako ima te neke opasnosti trebalo bi da je naprijed. Iako sam se zakrenuo ka dolje, više sam slušao, čekao da se nešto kaže odozgo.

I nije se zabavilo. Pomjeramo se.
Ne gubim ni ja vrijeme. Opet smo skoro svi na okupu, biće da fali desetak. Onih koji su išli ranije, koji su nam ovim dijelom puta bili pokretna izvidnica.
Zapravo su se od njih vratili Pela i Šefa. Naizmjenično i brzo prepričavaju dešavanja gore, pri čemu je od početka godilo da se nisu baš trudili šaptati, odnosno da su više vodili računa o našoj radoznalosti nego o mogućoj opasnosti.
Iznenadio ih je neki čoban, najvjerovatnije. Biće da su najprije vidjeli, čuli ovce. Koje su, također, njih osjetile. Kao da su bile i zastale. Dale vremena našima da se i oni zaustave, i ušute. I da se međuse sporazume, dogovore da za početak miruju, prate kuda će, hoće li prema njima. Dogovor je bio, ako skrenu da ih puste.
Plan je brzo poremećen, kako rekoše po onoj narodnoj „kad nešta hoće da bude“. Nama je bilo rečeno, nismo trebali kretati dok nam ne jave. Kako kažu, ovce su skrenule desno, odavde kako gledamo. Taman su oni kontali da će se sve najbolje završiti, kad čuše nas.
Nekako su naišaretili ovim prvima da se i oni zasutave, ali su se još čuli koraci po lišću, puno smo se bili približili. Još je jutro, suviše tiho, zvuci šuštanja su se čuli dalje. Privukli pažnju onoga ko je iza ovaca išao. Pretpostavka je da je pomislio kako su se ovce razdvojile, odabrao pogrešniji put.
Već je bilo jasno da se neće moći izbjeći susret s tim ko odozgo ide, na brzinu se dogovaraju da ne pucaju ako ne budu morali, ali da drže pripravnost. Također, očekivanije je da će ga prije, i bolje uočiti koji su ispod.
Kada se pojavio na putu, svi su ga tražili na nišanu, ali i dalje navijajući da on njih ne vidi, da zastane, pomisli da mu se samo pričinilo, te da se vrati i okrene za ovcama.
Nije! Zastao jeste, ali ne toliko vjerovao kako nije ništa čuo. Biće da se i najmanje nadao „balijama“. Nije zalijegao, ali je zvjerao pogledom.
Bilo je jasno da još nikoga nije vidio, ali ovi stiču utisak kako je sve jače osjećao. Kao srna kad je lovac uzme na nišan, pa digne glavu a ne prepoznaje opasnost.
Neoprezan je, fino i jasno ga vide. Opisuju kao postarijeg, ali prilično krupnog, blizu dva metra.
Napetost je bila razdijeljena, ali je rasla na obje strane. Kulminiraće u trenutku kada ovaj pogled zakova prema nama. Kontali su tada da će se prepasti i povući, ne dajući odgovor je li se samo prepao ili nekoga i vidio, razmišlja li ima li koga još u blizini.
On je na potezu, razvoj situacije od njega ovisi. Naši čekaju, još niko ne poteže obarač.
Odabrao je. Svi ga prate kako se spušta na koljena, skida i repetira pušku! Gornjima još nije sve jasno, je li i to samo nastavak predosjećaja, ili je nešto drugo. Još su pod utiskom kako bi se, da je nekoga spazio, i povukao.
Dreknu puška. Donjima je bilo jasno, gornji imaju još djelić sekunde zbunjenosti. Moglo je biti da je on pucao, ali su vidjeli kako se pogođen prevalio nazad. Odmah su neki i potrčali prema njemu. Drugi pojašnjavaju, ipak je vidio jednoga od nas, ne nekoga iz izvidnice, po prilici Remziju Čorba. Najvjerovatnije i samo njega, makar će ostati nejasno otkud mu takvo uvjerenje. Možemo nagađati da je bio s pretpostavkom kako je neko od njegovih, da je nekoliko trenutaka čekao da mu se taj javi. Tek pošto se to nije desilo, pretpostavku je pretvorio u to uvjerenje, uz narodnu „puška ti - puška mi!“
Bio je lud ili hrabar, ili ludo hrabar.
Sada je mrtav, a i mi smo čuli da nije bio sam. Odnosno, da je imao još najmanje jednog iza leđa. Koji je bio manje hrabar, ili više pametan. Dozivao je, ali nije prilazio.
Kreće nova bitka s vremenom. Dvojica su ostavljena da ovoga malo sklone, ne da nikako ne bi bio pronađen, već da uspori one koji ga budu tražili.
Komentari su pošli i prije nego su Pela i Šefa završili, a već se moglo čuti i šta bismo trebali dalje, poslije ovoga. Počinjemo se dijeliti na one koji bi se odmah vraćali i na one koji to nikako ne žele, uz još uvijek dovoljan broj nas koji smatramo najispravnijim da, pošto se svi iskupimo, najprije se sklonimo nekamo odavde. Nekamo, gdje ćemo tek razmišljati, dogovarati se.
Naše se mišljenje nije mijenjalo ni kada se iz pravca Miljevine ču sirena za uzbunu, sirena koja je upućivala na nas.
-          Jebo svoju mater, gledaj ti da je ovaj drugi imo stanicu – Šefa je već obrazlagao – i čim mu se Obro, Dobro - kako li ga već zva, ne odazva, odmah je javio dole u Miljevinu!
-          Nek sad oni sviraju koliko hoće, mogo je ovaj još dva dana dozivati, Obrena više nema – ovakav komentar jednoga od nas samo je prkosio ovoj uzbuni, odnosno situaciji u kojoj smo se možda našli.

Naša situacija nije zavisila od Obrove, Dobrove smrti, niti od povratka ostalih iz izvidnice, onoga što bi oni još mogli imati reći, svejedno je naša nestrpljivost takvom izgledala. Kada su predvođeni Šeksom ubrzo i priključili nam se, rado sam prihvatio da izbrojim nas, i utvrdim kako smo kompletni.
Naša situacija ne zavisi ni o sirenama, uzbuni koja je data u Miljevini. Već o vremenu, našem snalaženju u njemu.
Sve skupa nam nalaže da još jednom, bez obzira što to i jutros činismo, pametno razmislimo kuda i kako dalje. Bar se nismo trebali puno razmišljati - kada, vrijeme nam ni ovaj, kao i mnogo puta i ranije, sve je samo ne saveznik.



                                    Miljevina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...