8 Aug 2016

d19 Posljednji čin drame

Operacija KOVERAT predstavlja najozbiljniji pokušaj deblokade Sarajeva krajem 1992. godine. Da je operacija uspjela, historija odbrambeno-oslobodilačkog rata bi se sigurno drugačije odvijala. Operacija KOVERAT je odisala velikim brojem propusta, nestručnosti, površnosti, opstrukcija, ali sigurno nije nedostajalo srca, hrabarosti i krvi...




I nakon tragedije boraca Četvrtog korpusa i „Crnih labudova“ na Jahorini, Komanda operacije „Koverat“ na Igmanu nije odustajala od deblokade Sarajeva. Vehbija Karić Amidža, Mirsad Čaušević Brada, Ismet Alija, Mirsad Ćatić Čuperak, Medo Haznadar, Hajro Hasanović i Arif Pašalić 27. decembra 1992. godine zaključili su da deblokada Sarajeva neće biti moguće bez jake manevarske brigade koja bi bila stacionirana na Igmanu i koja bi bila spremna da izvrši svaki zadatak. U depeši koju su istoga dana poslali nečelniku Štaba Vrhovne komande Seferu Haliloviću oni su predložili da jedan bataljon boraca izađe iz Sarajeva, a da se ostali bataljoni te brigade formiraju iz jedinica sa cijele slobodne teritorije. Takođe je predloženo da na Igman izađe tri do pet članova Glavnog štaba, te iz svih korpusa, osim Petog, po tri člana.

„Mi smo planirali da IKM na Igmanu preraste u Glavni štab“, sjeća se Vehbija Karić. „Sefer Halilović je otišao u Ženevu na pregovore i bilo je dogovoreno da iz Ženeve dođe na Igman sa predsjednikom Izetbegovićem. Predsjednik bi kasnije produžio u Sarajevo, a Sefer ostao na slobodnoj teritoriji i sa Igmana rukovodio borbom. Radi njihovog obezbjeđenja na Igman je iz Sarajeva 3. januara 93. izašla specijalna jedinica „Delta“. Kako su bili slabo odjeveni i naoružani, naredio sam Mirsadu Čauševiću Bradi da iz magacina u Krupi uzme naoruženje i opremu. On je to učinio i mi smo „Delte“dobro naoružali i obukli.“
Takođe, iz Sarajeva je izašla i grupa artiljeraca na čelu sa Nedimom Hodom. A trebalo je da stignu i novi sarajevski borci. Ali, neočekivano su izbile nevolje sa Fočanskom brigadom. Bataljon „Sutjeska“, kako stoji u izvještaju Mede Haznadara, „samovoljno se povukao sa položaja“. Borci su odložili oružje i otišli na „kolektivni zimski odmor“.
Karić je 5. januara 1993. godine očekivao telefonski poziv od Sefera iz Ženeve u vezi sa Izetbegovićevim i njegovim dolaskom na Igman. Izgledalo je da će oktobarska odluka Vrhovne komande o izlasku Sefera Halilovića i dijela Glavnog štaba na slobodnu teritoriju konačno biti i realizovana.
Ali, stvari su se razvijale drugim tokom.
Drama se dogodila 6. januara 93. godine. Nagovjestio ju je Arif Pašalić koji je prije podne bio kod Juke Prazine i onda došao kod Karića i rekao mu: „Juka se ljuti na tebe i prijeti da će te napasti.“ I Fikret Prevljak je obavijestio Amidžu da će to veče Juka napasti Komandu na Igmanu zbog dezerterstva nekoliko njegovih specijalaca. Karić je ozbiljno shvatio prijetnju. Naredio je Ismetu Aliji da oko Komande rasporedi „Delte“ i četu koja je inače obezbjeđivala IKM. Takođe je naredio komandantu 9. brdske brigade Dževadu Rađi da hitno na Igman pošalje bataljon, a komandantu 4. motorizovane brigade Fikretu Prevljaku da pošalje četu vojnika radi odbrane komande. Načelniku Štaba 8. brdske brigade Muhamedu Nogi i komandantu Prvog bataljona ove brigade Munibu Milišiću izdao je naređenje da blokira asfaltni put ispred hotela „Igman“ i spriječi dolazak Juke Prazine i njegovih boraca.
Karić nam je objasnio i zašto se Juka na njega naljutio. Dva dana ranije grupa Zukinih boraca, vozeći teško ranjenog druga u bolnicu, sukobili su se sa Jukinim ljudima na punktu iznad Lokava i jedan Jukin borac je ubijen. Juka je od Karića tražio energičnu istragu i nije bio zadovoljan načinom istrage. Drugi razlog je bio u tome što je grupa Jukinih boraca napustila svog „generala“, obrazlažući da se kod Juke samo jede, pije, teferiči, pljačka, a ne pomišlja na borbu. A oni hoće da se bore, pa su tražili da se stave pod Karićevu komandu. Karić ih, ipak, nije primio da nebi izazvao sukob sa Jukom. I mladići su pobjegli u Hrasnicu. Juka je saznao da su njegovi dezerteri bili kod Karića i razbjesnio se. Bio je takođe kivan na Komandu Igman jer su iz Krupe uzeli opremu za „Delte“. Po nečemu, on je smatrao da je oprema njegova.
Juka se nije šalio. Napao je 6. januara uveče IKM Štaba Vrhovne komande na Igmanu, dok je Karić sa saradnicima držao sastanak. Medo Haznadar je u izvještaju napisao: „Tog momenta oko objekta počinju padati mine, a stiže informacija da su komandant bataljona Igman i načelnik Štaba 8.brdske brigade Nogo Mehmed kod Juke dali uvjerenje da se ni u šta njihov bataljon neće miješati i da Jukina jedinica može mirno proći pored njih. Za desetak minuta sva Jukina bulumenta je već bila u hotelu, obezbjeđenje razoružano i svo na podu, a oni upali u operativnu salu.“
„Shvatio sam da sam izdan“, kaže Vehbija Karić. „Jer, Nogo i Milišić su poslije razgovora sa Jukom povukli svoje borce. A pojačanje nisu doveli ni Prevljak, ni Rađo. Naredio sam da niko ne puca i da međusobno ne proljevamo krv. Četiri Jukina borca sa čarapama na glavama utrčali su u salu i iz četiri ćoška držali uperene cijevi u mene. Tada se pojavio Juka i kundakom puške me tukao dok se nije umorio. Slomio mi je vilicu, izbio tri zuba i užasno sam krvario. Plašio sam se za sina Emira i da me ne obori na pod i tako pogazi moje dostojanstvo. Ubrzo su u salu ubacili mog sina Emira, krvavog i bez svijesti. Umivali su ga i on je tri puta dolazio svijesti i ponovo je gubio. Tad mi je bilo najteže. Nisu me razoružali i u jednom trenutku mi je došlo da ubijem Juku, pa šta bude. Ali, nisam. Jedan od Jukinih koji je iz ćoška držao uperenu cijev u mene, veli Juki: „Generale, da ga ubijem?“ „Ne“, kaže Juka, „napravićemo od njega narodnog heroja!“
Samo je Medo Haznadar pokušao da zaštiti Karića. Ali, Juka je pretukao i njega.
Sve borce „Delte“ i čete obezbjeđenja Jukini su razoružali, opljačkali i skinuli u pidžame i čarape i postrojili na snijeg. U stroj su doveli i krvave i pretučene Vehbiju i Emira Karićai Haznadara. Iz sobe su izveli Mirsada Čauševića Bradu i njegovu suprugu koja mu je došla u posjetu. Bradu nisu tukli, niti su ga uhapsili. Ismet Alija se sklonio u Zukinu batu i tako se spasio.
Vehbiju, Emira i Haznadara ugurali su u džip, a polugole i polubose borce po snijegu i žestokoj studeni natjerali da pješke marširaju do hotela „Famos“ na Bjelašnici. Bio je to neobičan nekoliko kilometara dug „igmanski marš“ oko 200 polugolih i polubosih boraca po snijegu i užasnoj hladnoći. A Vehbiju Karića, njegovog sina Emira i Medu Haznadara Juka je odveo u svoju „komandu“, koja je bila smještena u Mikulićevoj vili. Tu je bilo nekoliko uglednih Sarajlija. Neki od njih su stigli na skijanje, neki da se preko Juke dočepaju Zapada. Bio je tu i pjevač Fadil Toskić koji je zabavljao Juka i društvo.
Juka je pred gostima sekretarici diktirao „nalog za hapšenje“ Vehbije, Mede i Emira. Naveo je šest razloga zbog kojih ih hapsi: dozvoljavanje dezerterima da napuste Specijalnu jedinicu, „nisu postupili po pravilima službe“ povodom ubistva na punktu njegovih boraca, „nestručno hapšenje ubice“, krađa 50 uniformi, loše rukovođenje i „zbog neovlaštenog hapšenja ljudi iz pratnje predsjednika Izetbegovića.“
„I dok me pred gostima zavaljenim u fotelje, koji su mezili i pili, isljeđivao, ja sam i dalje strašno krvario“, sjeća se Karić. „A Juki se nije žurilo s „istragom“. Polahko bi diktirao, pa bi prekidao i pravio sklekove, a gosti su se smijali. Tada je Juka ispod stola izvadio veliku kutiju punu njemačkih maraka. „Da znaš ovo sam dobio za tvoju glavu, rekao je. Kasnije sam saznao da mu je prije dva dana dolazio Tuta i dao mu pola miliona maraka“, kaže Karić. „Dok je „isljeđivanje“ trajalo, Juka je razgovarao motorolom s nekim iz Sarajeva. Ni sad ne znam ko je bio taj čovjek, ali mi je, možda, on glavu spasio. Jer, ubjeđivao je Juku da nas oslobodi.“
Poslije noći provedene u zatvoru Juka je pustio Vehbiju i Emira Karića, Medu Haznadara i sve njihove borce. Njih trojicu je u „Borik“ vratio kolima, a borci su ponovo u pidžamama i čarapama trčali po snijegu pješice do „Borika“.
Odmah nakon drame u „Boriku“, Karićev zamjenik Mirsad Čaušević Brada i načelnik Štaba IKM vrhovne komande na Igmanu Ismet Alija odjurili su u Zenicu. Nakon novog Jukinog napada, više nisu imali snage da rade na operaciji „Koverat“.
A Karić, Medo i Emir vratili su se 7. januara popodne u opljačkani hotel. U pet sati Karić je održao sastanak sa nekoliko uplašenih članova Komande. U „Dnevniku“ je tog dana zabilježio: „Oko 17 sati pušteni smo iz zatvora. Došli u „Borik“ i nastavili sa radom.“
Slomljene vilice i izbijenih zuba Karić je još tri dana sa Medom Haznadarom planirao nastavak operacije „Koverat“. Izgledali su kao „posljednji Mohikanci“ velikog sna o deblokadi Sarajeva. Zbog upale vilice, klonuo je i Karić. I kada je Juka i 10. januara 93. uveče upao u „Borik“ i isključio struju, Karić oko pola noći napušta Komandu na Igmanu i sa sinom odlazi u „ARK“. Tako se raspala Komanda operacije „Koverat“ na glavnom igmanskom pravcu.
Izetbegović i Halilović nisu iz Ženeve stigli na Igman. Postojale su ozbiljne indicije o pripremi atentata na njih dvojicu. Izetbegoviću je sugerisano da se odmah ne vraća u Bosnu, nego da posjeti neku prijateljsku zemlju, a Sefer je zaključio da je bezbjedniji u Sarajevu nego na slobodnoj teritoriji.
Polovinom januara organizovana je akcija protiv Juke, koji se, zahvaljujući svojim jatacima, Bošnjacima iz Konjica, ipak, prebacio do svojih novih gospodara – HVO-a. A razbuktao se rat i sa HVO-om i Hrvatskom vojskom i definitivno je udaren pečat na operaciju „Koverat“.

~ KRAJ ~


autor Šefko Hodžić, ratni novinar i izvještač

izvor

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...