22 Nov 2016

10 Golim rukama

Kad sam sinoć pošla iz dućana,
susrela me moga dike nana.

Ja joj rekoh: „Dobro veče, nano!“
Ona meni: „Živa bila, snajo!
Jel istina da mi ljubiš sina?“

„Jeste, nano, ljubim ga odavno,
nije šala - tri godine dana!“





Nije me strah krvi, ali nisam bio ni pažljiv na časovima Prve pomoći. Gledam u ranjenika, najbliži sam mu, mislima lutam, kružim, do pitanja ima li iko drugi da mu priđe.
Zećir Odobašić je taj. Nije razmišljao, ni pitao se šta čekam ja, i ostali, progurao se između nas, i kleknuo kraj ranjenika.
Raspituje se o rani i lično je pregleda. Ranjenik, koji se predstavio kao Fahro Kolar, vlastitim kazivanjem potvrđuje da se osjeća dobro. Pogođen je na nekoliko mjesta, ali je uvjeren da ima izgleda. Ne može da miče nogama, ali ih osjeća. Zakačilo ga je i po jednoj ruci...

Zećir se preznojava, njegova brada je još gušća od Fahrove, samo je sada dodatno išarana, osim kombinacije bijelo-crno, tu su sada i svijetle graške znoja. Znoj pokazuje njegovu rješenost, borbu da ne kasni u onome što se još da učiniti.
A da zna mnogo, sudimo po energičnosti kojom nama daje uputstva. Samo jedan će ostati da njemu pomaže, ostali se odmah moramo pobrinuti za nosila.
Nisam imao pravo žaliti što sam ostao bez noža kojim je Sajo Musi pomagao, između ostalog što je među nama i Fadil Barlov.
Priču o tome kako je dvije stotine kila soli nosio na rukama iza leđa, na visinu od tri-četiri metra, pod uglom od devedeset stepeni, kako je snagom svojih ruku bio jači od lifta u kotlovnici, kojemu nije dozvolio da mu desnicu istrgne iz ramena, sada dopunjavam činjenicom da će dvije dovoljno debele i jake grane, za nosila, odlomiti i pripremiti golim rukama!
Dok je Fadil vješto koristio izdržljivost svoga koljena i snagu ruku, ja se počeh brinuti. Nisam sumnjao u Fadila, ne bih ni u nas, ali mi se vododerina iznad nije dopala ni kada sam je tek vidio. Snage za iznijeti sebe znah da imamo, brinuh za vrijeme. Sad djeluje da vremena imamo, ali...
U jedno sam siguran, odustati nećemo. Samo da Fahro bude dobro.
Nekoliko nas ima iskustva s improvizovanjem nosila, sudbina se već pobrinula da je i Fadil tu, za manje od pet minuta smo bili gotovi.
Bili smo i brži od Zećira, pa slušamo i dio razgovora koji vodi s Fahrom. Ovaj s njim mu je šura, ili je on njemu, nije ni bitno, bitno je da je Zećir uvjeren kako ga možemo spasiti.
Najteže je on obavio, vidjeli smo koliko je vičan baratanju sa zavojima, a rane mu je očistio rakijom iz svoje čuturice, za koju niko nije znao, inače je vjerovatno ne bi ni imao. Doteklo je za sve tri rane, ako požurimo, mognemo izdržati, neće biti amputacija.
Pomoći će nam i Fahro. Zna put, govori nam da će nas on voditi, ali i da nećemo ići za našima. Previše je uzbrdo, previše naporno, put kojim bismo ga trebali nositi jeste duži, ali pošto nas je svega deset...
Svega deset, ali smo i probrani. Još su i Leha i Bećo dokazali se neki dan kada smo Musu spašavali, o Fadilu je glupo trošiti riječi, Zećir ne bi trebalo da zaostaje, jednako kao i Ada, odnosno Remzija i Selćo, također i Salja. Nedžib Kovačević Džibson jeste nižeg rasta, ali i on ima leđa za dvojice.
Zećir se već sporazumio s Fahrom, ne da nam da se više raspitujemo o tome drugom, obilaznom putu. Fahro jeste teško ranjen, ali je ovo njegov kraj, pouzdaniji je kao vodič od bilo koga nas. Naše je da slušamo, i izdržimo. Pomognemo da i Fahro izdrži.
Ne bi ni Fahro trebao izdati, izgleda kao da će sve vrijeme ostati pri svijesti. To je bitno, jer mu šura nije toliko pouzdan...

                                 ***
Brzo smo se organizovali oko smjenjivanja. Podijeli smo se u pet parova.
A svaki put kada zastanemo da se promijenimo, i Fahro podigne glavu, da se orijentiše, potvrdi da idemo putem kojim nas vodi, pohvali brzinu kojom se krećemo. Sve vrijeme i pričamo, bodrimo jedni druge, priča nam o svojim Kijevljanima, o tome da ih nema više od desetak koji do sada nisu niti jednom ranjeni, njemu je ovo već treći put, svaki je put imao sreće...
Zašli smo u šumu, put je stepenast, povremeno se siječe s nekim drugim putevima, ali tu je Fahro. Svjestan je, ne jauče, drži kontrolu. Povremeno zatraži da malo usporimo, zbog nas. Ponavlja da napor puta ovisi i od nas.
I slušamo ga, i ne slušamo. Na momente nam se čini kako je put toliko jasan da bismo se i sami snalazili, a da snage imamo i za duže.
Put jeste stepenast, ali gdjegdje su krivine češće. Vrijeme i prolazi, i sporo je.
Pucnjava okolo nije prestajala, granatiranje također, nakon tenkovskih ispaljenja sada imamo osjećaj kako negdje i bruje. Ipak, sve manje slušamo to okolo, potpuno usmjereni na Fahra, na ono što on govori.
Važno je da savladamo uspon, već nekoliko puta slušamo kako smo blizu. Poslije bi trebalo da je dosta lakše...

                                ***
Ipak će biti da smo i previše žurili, ili smo i precjenjivali svoje mogućnosti. A možda su najkrivlji oni dijelovi puta kojima nisu mogli nositi nego po dvojica, i to jedva. Gdje su čak i zamjene bile isključene, pa se broj iscrpljenih stalno povećavao.
Kada smo konačno krenuli poprijeko, odnosno blago naniže, to je bila i jedina nada da ćemo uspjeti. Sve su češće pauze u kojima svi odmaramo. Osim da Fahra nećemo ostaviti, samo jedno još znamo, kada ga već donesemo - nećemo biti ni za šta!
A taman kada smo počeli sumnjati u ovo prvo, Bog nas podsjeti da o svemu vodi računa. Pristiže nas grupa od tridesetak iz Fočanskog bataljona, koji su bili na posebnom, najisturenijem dijelu, zbog čega i kasniše s izvlačenjem. A koji će i sami odmah uvidjeti koliko smo iscrpljeni.
Iako nam, po Fahru, a računajući u kakvom smo stanju, nije ostalo duže od sata, odnosno koliko i do akšama, polovina Fočaka je mrmljajući neko objašnjenje prošla pored. Ne znam je li sreća da su među njima bili i Marevci, od kojih sam se odlično znao s Dževadom Tabučićem i Ragibom Muslimom, te još i Osman i Emir Taranin, koji su zajedno ubijedili još desetak da pomognu koliko mognu.
Zapravo su oni Fahra donijeli skroz do Bjelašnice. Nama, iz nekog poštovanja što ga nosismo desetak sati, prepuštajući samo da ga još unesemo.
Zanimljivo je da smo stigli u skoro isto vrijeme kada i Zaim i Halim, oni uz potok. Kada je naišlo i bolničko vozilo, koje je Halim baš ustavljao. Neuobičajeno za nekoga ko je imam, nije se suzdražao od psovki. Niko mu od nas neće zamjeriti, jer je i Zaim ranjen, a bilo je jedno mjesto u vozilu.
Međutim, sve što je bilo jeste kratki izlazak bolničarke, koja je samo ustanovila da njegova rana nije teška, odnosno da je Fahro već dobro zbrinut, da obojica mogu čekati. A oni su krenuli po nekog teže ranjenog...
Marevci su otišli nekim svojim putem, a mi smo zalud pogledima tražili da vidimo nekoga od naših. Akšam je postajao gušći, pa nismo ni znali gdje bi ih i kako tražili.
Jedino što smo još mogli da uradimo je da preprečimo cestu, sačekamo neko drugo vozilo.


Ledići, Bjelašnica iznad                
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...