1 Dec 2016

20 Čekam da eksplodira

Sanak snio lijepi dilberu,
đevojka mu sanak tolkovala:

„Dvore mi je voda odnijela.“
„Što ti dvore voda ponijela,
to su suze i tvoje i moje.“

„Sam se đogo po mejdanu šeta.“
„Što se đogo po mejdanu šeta,
 to je pamet i moja i tvoja.“

„I puška mi na četvoro puca.“
„Što ti puška na četvoro puca,
to je srce i tvoje i moje.“





Znam, Šefa je izdržao. I on, i njih dvadesetak. Zaustavili su četnike, spriječili njihov proboj. Niko nije ni ogreban.
Znam i da ja nisam Šefa. On je iskusniji, hrabriji. A još, znao je s kim je. Imao je i Ibogovce lijevo, pa je jedino o četnicima razmišljao.
Meni je glava puna. Svega. Ibogovce ne čujem, pritišće me osjećaj da ih je pogibija onog momka navela da možda i napuste položaj. Kao da mi to sad govori maloprijeđašnji Šefin izraz lica dok je govorio kako moram motriti livadu.
Ma kako ne želio prisjećam se Vranovine. Tada je bilo još teže, bilo nas - haman pa samo četvorica. Ali, tada sam ja donosio odluku o povlačenju. Admin nije imao sreće, a bio je baš ovako - krajnji lijevi.

Malo, pa pogledom potražim Keča. I uvijek mi se pogled odbija od njegov. Možda i griješim, ali imam osjećaj da ga umiruje samo to što ima nekoga lijevo, a da mi baš puno i ne vjeruje.
Nisam ni ja previše siguran u sebe, borim se i s osjećanjima izvana, ali i iznutra. A od svega, najsvježije su Šefine riječi. Trudim se da se kratkim rafalima javljam kako mi je govorio. 
Opada lišće, i od naših i od četničkih metaka. Za sada i oni gađaju samo utomah, kao i mi.
Uzalud svaki pogled na livadu, otuda se puška ne čuje. Nisam strateg, ali mi smeta što nije bolje pokrivena.
Imam svoje mišljenje, a ono govori da je za odbranu Pandurice važnija od piklića desno. S kojeg se već čuje i mitraljez, a ispaljeni su i prvi trombloni. Oni su, kako mi se sada čini, i jedino što trenutno može dati neke rezultate. Isto su procijenili i četnici.
S piklića se začu i rad krampova...
-       Jel to kopate grobove? – čuli su i četnici, pa provociraju.
-       Aha! Jedan veliki, za vas dvadeset – prepoznajem glas momka koji im odgovara, bez da ću brzo saznati otkud Mujo Vreva tu kada je u Ekovoj četi.
-       Samo vi, balije, kopajte, mi ćemo puniti – isti glas s druge strane.
-       Radi vas i kopamo – na zadnju provokaciju odgovori Samir Kurtović.

Prva kratka razmjena riječi s četnicima, značila je mnogo. Kao prvo, dok se ovako javljaju znamo gdje su. Drugo, ne očekujemo tako brzo taj neki siloviti napad.
Što svakako puno više nama paše. Dobijamo vremena za još neka razmišljanja, koja dakako vode ka tome da ćemo se u međuvremenu nekako i organizovati. Samo to što sam čuo glas Muja Vreve dalo mi je i odgovor ko od naših puca tromblonima. Sve jedino liči na Eka, on je svoju četu brzo rasporedio te odmah s dobrovoljcima sišao gdje je gušće.
-       Balije, imate li šta zapaliti? – jedva da sam i dočekao da se četnici ponovo jave.
-       Fala Bogu! I to boljih cigara nego vi: Marlbora, Ronhila, Valter Volfa – sad se Selćo javlja.
-       Ne lažite, ko da mi ne znamo da vi ni duvana nemate!
-       Bijede jedne, pušite Vek na koji bi mi samo povraćali...

Puštam Selća da se s njima dovikuje, a ja slijedim primjere moje desne trojice koji ovu pauzu koriste da zauzmu još bolje, od tromblona zaklonjenije položaje. Pri čemu svi o još jednom vodimo računa, treba nam i što bolja odstupnica, za slučaj povlačenja.
Polahko zaboravljam na livadu, ako su se Ibogovci i povukli to četnici ne znaju, a možda im je i teže se usuditi udariti tamo odakle se ne javljamo. Osim, ako ovi što se dovikuju nemaju zadatak odvlačenja naše pažnje.
Ako je i to, bar me je prošao onaj početni strah. Sad mi se osjeća kako i nije toliko strašno poginuti. Ko ne bude imao sreće, kome bude suđeno...
Zvižde metci, opada lišće i pucketaju grančice, pijuču krampovi i pijuci, nadjačavaju četnički trombloni naše, pojedinci se međuse dovikuju. Ja sve manje koristim pušku, nekako mi se čini glupim da uprazno trošim metke, pogotovo što ih neki baš i ne štede.
Mislima tražim Remziju, da nas sudbina ovako iznenada ne razdvoji, sada bismo na smjenu već ponovo čitali romane...
                               ***
Nešto čujem. Neko šuškanje.
Ne kontam. Najviše mi liči na nekakvu zvjerku. Pitam se, je li moguće da su četnici dresirali kakve kerove!? Da ih nisu opasali kakvim eksplozivom...
Bar sam udaljen dovoljno od kose, imam vremena sačekati da vidim o čemu se radi. Puška mi je spremna...
Čudno šuškanje, ne bi ker tako. A ne može biti da je neka divlja životinja, njih sada u blizini nema. Pogledom probam držati što širi dio kose.
Ipak me iznenadi, tačno ispred mene pojavi se ruka. Visoko dignuta, s bombom u ruci. Ispod, to jedva krajem oka vidjeh, sijevnu gusta crna brada.
Zarih glavu u zemlju, u lišće. Čujem kotrljanje bombe. Prema meni.
Ništa ne mislim, samo čekam da eksplodira...
Puče!
Opet ništa ne mislim, čekam da se geleri raspu. I neću ništa misliti, dok ne shvatim da su svi pali na zemlju.
Mislim, a ne mogu da vjerujem - nijedan me nije našao. Toplo mi jeste, ali od znoja - ne od krvi!
Dižem glavu, da povjerujem, da se uvjerim. Bomba je pukla, samo metar iznad mene. Mala bomba, obična bomba!
Ne gine se lahko. Od bombe...
Stežem pušku. Spremam se da uzvratim, ako ponovo pokuša. Ne brojim sekunde, strpljiv sam.
Tek usput osluškujem i ostalo što se dešava oko mene. Lijevo ništa, livada jednako šuti, desno isto ništa, čuju se glasovi, pijuci, metci...
Zašušta ponovo. To sam i čekao. Stegnutom puškom ciljam onaj isti grmen, ne bi valjalo da me dva puta iznenadi.
Šuštanje stade, a grmen miran. Pogled mi sam ode malo desno.
Ista ruka s bombom, samo sada bolje vidim bradato lice četnika! Brzo okrećem i pušku za pogledom, previše je blizu da ga mogu promašiti. Pritišćem obarač, čekam...
Umjesto da vidim prvog četnika pogođenog iz moje puške, samo još jednom vidim i čujem bombu koja se ka meni kotrlja.
Čuo sam ja i „klik“ svoje puške, ali...
Glava opet sama ide zemlji. Ne mogu da shvatim, ne mogu da povjerujem, samo se znojim jače nego prvi put. Sad je još manje zbog bombe, ova se otkotrljala desetak metara desnije. A već sam naučio da se od bombe poginuti jedino može ako ti padne direktno na glavu!?
Dižem glavu, očekivano vidim grmen ponovo prazan. Odšuštao je četnik nazad. Ovaj put je i on vidio mene, vidio pušku uperenu u se. Pušku, koja nije opalila!
Zašto? Zašto je zakazala, vjerovatno se sad obojica pitamo. Njega je vjerovatno i manje briga što to nikad neće saznati, a mene nešto tjera da odmah nagađam.
Ja bih najrađe rekao samo to da je ovaj četnik negdje golemu sadaku podijelio, ali susret s pogledom Kečovim me uvjerava u nešto drugo. Biće da je u pravu, i on i svi koji su me rezilili zbog toga što sam jedan od onih što najneredovnije čistiše puške, municiju gotovo nikad. Nedavno s ovom gazih Neretvu, a i u potoku ispod Variza boravismo u vlazi, nikada mi se ne htje, bilo pušku bilo metke malo suncu isturiti.
Možda još nije kasno? Vadim metak koji me slagao, ubacujem sljedeći. Do maloprije su pucali, možda je ovo samo slučajno. Ispucaću opet nekoliko, onako preko kose.
Jesam jedan, drugi je opet slagao!
Pljujem ispred sebe. Sad mi nije krivo što pušku ne čistih redovno, što Fadilu Barlovu i ostalima uporno ponavljah kako svaka može izdržati do kraja rata! koliko što zbog toga nikad uza se ne nosih ni pribor za čišćenje.
A gdje da sad nađem ulje i krpu?
Neko mora imati od onih na kosi, ne bih sada zadržavao ovu trojicu, a usput ću vidjeti i da nam još neko siđe.
Ovaj put ne pretrčavam, već pužem.
I odmah mi nešto poče zapinjati. Još jače pljujem i psujem, još mi je krivlje. Još će i dobro biti ako je onaj četnik sadaku dijelio, u suprotnom ne samo da ću ja ostati pamćen kao lijen, već i kao glup. U prsluku sam držao dvije bombe, mogao sam bar njima uzvratiti. Bio sam u boljem položaju od četnika, možda sam ga mogao i direktno pogoditi...
Keču i ostalima sam pojasnio razloge svoga odlaska, objasnio im da do pojačanja motre i livadu, a uz piklić sam ustrčao.
Tu me čekalo malo iznenađenje, više vojske nego sam očekivao. Poželjeh odmah da pitam zašto neki nisu spuštani dolje, ali prethodno trebam opravdati svoj izlazak. Ravno priđoh Fadilu, znao sam da on ima sav pribor.
-       Ne dam – grmilo je bjesnilo iz njegovih usta, s nastavkom teksta koji sam znao, koji je i meni još u potoku zujao glavom – koliko sam ja, samo, tebi puta reko...

Ne stigoh mu zamjeriti što me ironično odbi, a nemah potrebe slušati do kraja, Mujo Humić mi ponudi svoj pribor.
Dok sam puzao prema njemu pogled mi se na trenutak zaustavi na Eku Džamaliji. Kao nikad me podsjeti na Bleka Stenu iz stripova, duga plava kosa, samo prsluk po golom tijelu, žute čizme...
Ostavljam ga da dalje ispaljuje tromblone, a ja Muju objašnjavam razloge zakivanja, krivio sam nove, vlažne okvirove iz Ledića. Potom mu rekoh kako treba dolje poslati par ljudi, navodim da dvojica od trojice nisu vojske služili, da Ibogovaca i ima i nema.
Mujo zatraži da mi on očisti pušku, a mene posla da od Lehe, koji se s grupom pružao dalje desno, zatražim jedno odjeljenje.
-       Kako će ti puška zakovati, zašto je nisi čistio ? – Leha me dočeka kako se od njega baš i nisam nadao.
-       Jebi je, svaka može do kraja rata!


Dejčići, Bjelašnica iza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...