22 Dec 2016

40 Sa svojim mislima

Srdo moja, ne srdi se na me;
jer ako se ja rasrdim na te:

Sva nas Bosna pomiriti neće,
cijela Bosna i Hercegovina!

Ni sva sela oko Sarajeva,
samo mogu tvoja medna usta!





Liman je mudro razmišljao. Nismo otišli nazad u spavaonu, ali ni na Šiljak. Odmakli smo dovoljno od hotela, te mirno iščekali zoru. I, opet nismo žurili.
Za to vrijeme smo se složili kako nam je ovo najgore, najtužnije, i najponiznije ratno iskustvo.
Najgore iskustvo ostavljamo, a već nas čeka sljedeće, vrlo neizvjesno, moguće i teško. Valja nam se spojiti s našima. Liman je uspostavio vezu, pokušava se sporazumjeti, ali je najvažnije da su svi dobro, da još napadnuti nisu.

U orijentisanju, Liman računa i na mene.  Pomoći ću, ako pogodim mjesto gdje smo se mi jučer rastali. Samo što meni sad svaka krivina liči na onu s koje smo iskočili na cestu. Osluškivao sam, uvjeren da bi nekoga svakako morali čuti. Brinuo sam da ne promašimo, da ne produžimo četnicima.
Uspijevamo, vidjelo se malo tragova a čuli su se i zvuci krampova. Sretni smo bili zbog činjenice da smo ih našli, ali nimalo onim što tu i vidjesmo. Tužno je bilo gledati mukom uvezivanu liniju, spram utvrde kakvu smo ostavili. Realnost je ono što se mora prihvatiti.
Dobijamo svoja mjesta. Još će biti kako smo i dobro prošli, posebno mi koji se priključismo ostalim bacačlijama.
A u iščekivanju da i četnici otrkiju ovu našu novu liniju i da počnu pješadijski, jali artiljerijski napad, dakako imamo jedni drugima šta pričati.
Na našu priču - nevjerica. Pokazuju i oni da će nerado se sresti s generalom. Uvreda je takva da ćemo je dugo imati na umu, pamtiti, čak i ako nekada moradnemo prijeći preko nje.
Još više, pošto oni donose priču o stradanju grupe Jahorinaca. Izginuli su, i to će se pamtiti. Ko je kriv, odgovoran, njima i njihovima neće toliko ni biti bitno. Ubilježiću priču kako je čujem, prilikom povlačenja su zaboravljeni, nije im na vrijeme javljeno. Kao, kontalo se obavijestiti ih usput... Helem, četnici su udarili ravno na njih. Iznenadili ih, sedam-osam ih je izginulo. Preživjeli će zahvaljivati Bogu što su uspjeli...
Opet mi misli idu Hojti, opet se pitam hoće li se ikad doznati ko nas je izdao. Zbog koga i ovi izginuše, a i mi smo sada ovdje, gdje nema ni rova ni zaklona. Ima dovoljno brežuljčića i uvala, visokog i debelog drveća, kamenova koji se mogu nositi. Ima i još uvijek nas. Vidiš prostor ispred sebe, saborce lijevo i desno, ne bojiš se da će četnici pješadijom uspjeti, a protiv artiljerije je i ovaj prokres koji čudno, nepravilno krivuda. Ako koja doluta, uzdaš se u sreću koja nas je i do sada pratila.
Straha nema. Mene jedino brine što je Igman još uvijek iza naših leđa.
Samo je jedno isto. Ispod nas, na Proskoku se i dalje čuju borbe. Pravimo se i mi spremni, ali sve ozbiljnije razmišljamo o tima dolje. Zbog njih se ne bi smjeli više povlačiti.
Ne misli se na doručak, nikome nije na hatru, samo i ova tiha neizvjesnost muči. Na trenutak prosto poželiš da i na nas udare, pa šta god da bude.
Umjesto toga, samo dobijamo iznova loše vijesti. Još jedna je vezana za generala!
Ostaće tajna je li zaista sam krenuo Šiljku, istina je da nije stigao. Četnici su bili brži!
General je opet za sve požurio okriviti nas Fočake. Vraćajući se, tražeći te najnovije linije, nabasao je na Zakarelijeve, artiljerijsku bateriju naše brigade. I oni su čekali vijesti gdje će dalje, kuda i kako s teškim minobacačima. Za svaki su slučaj napravili kružnu odbranu oko svoga položaja.
Generala to nije zanimalo, njemu je opet jedino bitno bilo da su Fočaci. Na naš grad je skoro postao alergičan, pa je krenuo s još gorim uvredama nego što s nama bi slučaj. Nije pominjao Šiljak, ali jeste Bjelašnicu, Igman i Sarajevo. U najjačem udaru bijesa izgovoriće rečenicu koje će se postidjeti cijela Bjelašnica. Postidjeti zbog tolikih kostiju Fočaka što u ovih petnaestak dana primi u se.
-       „Bjelašnica pasti neće, dok i jedan Fočak ima živ!“

Stidjela se Bjelašnica, a momci su kiptjeli. Nije ga bilo da nije imao nekoga dragog što je ovdje poginuo. Čekali su sljedeće gnusno što će general reći.
-       Idemo, hajdemo da vraćamo što ste izgubili...
-       Napraviš li još samo jedan korak, ubit ću te! – Edo, momak čije ime meni nije značilo mnogo, sa svojih osamnaest godina osjetio je ponos kakav sam i ja imao, s razlikom da je on imao i pušku kod sebe.

Slušam ovu priču, zamišljam tu scenu. Zamišljam generala kako drži ruku iznad pištolja, ali srca nema da ga pokuša izvući. Nije lahko gledati repetiranu pušku, uperenu u prsa. Pokušati izvući pištolj značilo bi učiniti taj „još jedan korak“.
General, polahko upoznaje Fočake. Povukao se, ostavio je artiljerce da čuvaju svoje minobacače. A u produžetku, sigurno je razmišljao kakvi su nam pješadinci kada su nam artiljerci ovakvi!
Upoznaje i njih. Nailazi i na povučenu četu Jabučana. Koja je prepričavala stradanje svojih saboraca, i polahko kretala s postavljanjem ove linije.
Generalov nastup nije bio blaži nego prethodna dva. Pitao je o kojoj se jedinici radi, jedva dočekao da čuje kako se radi o „toj i toj četi, toga i toga bataljona - Fočanske brigade“. Alergija ga nije prošla, pa im saopštava kako nisu više ta četa, da su sada četa „alfa“, te da im komandir nije koji je do sada bio, već da je upravo postavljen „onaj momak tamo“.
Potrefio je na Fuada Bećirbašića, tihog i mirnog mladića, dobrog borca, ali i posljednjeg koji bi poželio komandovati. I opet, vrlo dičnog Fočaka, koji se lahko ne miri s onim što mu se nameće.
Opet diskusija, prijepirka, i opet general odlazi a da Fočake nije ponizio. Ovi su ga brzo prestali slušati, znajući da im je preče napraviti koji rov. A i to se radi s puškama u rukama...
Ode general sa svojim mislima. Da li u jednoj od njih ima prostora da se zapita kako da po ovim čukama samo nailazi na Fočake!?
Neinformisanost. A i kako bi bio informisan kada i večeras naše vijesti javljaju da još uvijek držimo potez Dejčići-Ledići-Dujmovići. Čvrsto i stabilno.
A mi, tokom noći, moramo još jedan kilometar nazad!
Ostaćemo na par tranzistora. Omer Beširević je iz Ledića nosio veliki kasetofon na baterije, služio je da nas više direktno vijesti sluša, iako smo ga većina ismijavali zbog suvišnog tereta. Nećemo više, nakon posljednjih laži o stabilnosti naših linija završio je u jednom od grmenova!
Slušamo, i psujemo na vijesti s mirovnih pregovora. Do tamo su doprle istinitije informacije o stanju ovdje, ali...
Psujemo i na vijesti s ratišta prema ustašama. Bi nekakvo primirje do pregovora, odnosno do ove četničke ofanzive. A onda, umjesto da se nama pridruže, ponovo se okreću protiv. Koriste situaciju...
Slušamo i četničke vijesti, ali na njih ne psujemo. Tu je još uvijek i njihov komandant Ratko Mladić, inače rodom ne mnogo daleko odavde. Lično vodi operaciju, a srpskom narodu je obećao da će mu za Ilindan darovati spajanje s Ilidžanskim četnicima. Do tada je još tek dan-dva...
Ja se opet mislima vraćam Mahiru. S većim zadovoljstvom nego i jednom dosad. Na putu Mladiću i njegovim četnicima, od Šiljka do Ilidže nalazi se Igman. Mahirov Igman!


Bjelašnica, pašnjaci
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...