16 Apr 2018

14 Nisam bez razloga

Duhni vjetre, malo sa Neretve,
pa rastjeraj maglu po Mostaru.

Da ja vidim svoju milu Daru,
bil se Dara poljubiti dala?

„Kakva bih se ja djevojka zvala,
kad se ne bih poljubiti dala?!“




Opet su četnici krenuli na Voliju jamu. Meni misli kazuju da sam bio u pravu, to s Ilijašem i Zubovima je bio njihov ofanzivni predah.
Takve su i vijesti s Volije jame. Kao da je sve ovo do sada bilo uzalud, i njihov herojski otpor i naše dobro gađanje.
U Bešovićevom glasu se osjeti sva ozbiljnost i teškoća situacije. Ne pominje četnike, već Komandu našeg Korpusa i njenu nepronicljivost. Ako četnici nisu uspjeli prvi dan, nije se smjelo dogoditi da uspjednu naredni. A izgleda da hoće.

Dan kada je meni bilo teško biti uz telefon. Hvatam sve Bešovićeve razgovore, bijesne drhtaje glasnih žica koji ukazuju kako je sad kasno za bilo kakvu genijalnost.
Prolaze minuti. Svaki novi jeste i bliži kraj današnjem danu, ali znamo da svaki sljedeći može donijeti vijest koju ne želimo čuti. Neću da vjerujem da Đevigrad može pasti, ali postajem sve pripravniji na to.
Najava takve mogućnosti stiže. Probili su jedan naš bok, i grupa četnika se spušta ka usjeku. Poznat mi je, sa prednostima i nedostatcima. Može se braniti, ali odsudno.
Ne znam tačno ali pretpostavljam da naših tu nije mnogo. Neka samo jedan ili dva poginu, realno je da se ostali povuku. Nije ovo Ljubin grob i film Šibe Krvavca.

                                  ***
Opet se magla navlači. Navlačeći i tišinu. Tišinu, koja zvuči strijepnjom. Dok magle nije bilo, dok su se pucnji jače čuli, znali smo da se još držimo, osjećala se i nada da ćemo i sasvim izdržati. Upoznajemo prirodu, znamo da ova magla ponovo je saveznik četnicima.
Plašimo se njenog povlačenja. Moguće je da ćemo tada gledati Đevigrad koji više nije branjen.
Bešović nije očajnik, ali je riješen da pokuša i posljednje što može. Zato i jeste isturio pamiste. Javljeno im je da budu spremni. Ako se četnici pojave na usjeku njihovo je da ih pokušaju zaustaviti, vratiti. U najgorem slučaju ubiti kojega.
Napeto je. U mojim ušima, i teškim razmišljanjima. Siguran sam da je Bešoviću još teže. Pamisti su možda najnestrpljiviji. Zamišljam ih kako na nišanu drže usjek. Tačnije, maglu ispred.
Gore se još čuje puškaranje. To već podsjeća na Ljubin grob i Krvavca. Svaka pauzica u puškaranju je nova slutnja.

                                 ***
Đevigrad je pao. Magla se lagano razilazi, čekamo potvrdu.
Pamisti su najbrži. Nisu čekali da se magla sasvim raziđe, čim su ugledali četnike i opleli su po njima.
Javlja se nada da su naši pamisti novi heroji. Da se sve ovako desilo, samo zbog njih. Da se i tu dokažemo.
Na trenutak sam potisnuo tugu zbog pada Đevigrada, prepustio sam se uzbuđenju slušanja dernjave našega pama. Ne čujem, ali sam razvio osjećaj kao da čujem kako pršte stijene usjeka. Nagađam da već mora biti barem jedan ili dva pogođena četnika.
Iznenađen sam onim što ću sljedeće čuti na radio-vezi. Poznajem glas Brzog koji proziva Bijelog, što je šifra pamista, odnosno njegovog rođenog brata.
-       Bijeli, podigni... Bijeli, podigni... Brzi je, čuješ li me... Podigni malo, Bijeli... – ponavlja Brzi glasom ozbiljnim, riječima koje u momentu i ne kontam.
-       Ima li iko blizu pamista? – čujem sad Bešovića.
-       Nisam ni ja baš blizu – javljam se – ali mislim da nema niko bliži.
-       Pa šta čekaš, čovječe, trči i javi mu da prestane pucati – Bešovićeva dernjava ovaj put nije ni mene zaobišla.

Možda sam samo htio reći ono „razumijem“, možda nisam stigao. Bacio sam slušalicu pred Lata i krenuo ka stijeni iznad.
Dok sam pravio prve korake dočuo sam dio razgovora koji je Lato preuzeo. Ti što su provirili ispod magle nisu četnici već naši predvođeni Brzim. On se odatle javio.

                                   ***
Trčao sam koliko sam mogao. Mislim da mi je ovo prvi put u životu da trčim uzbrdo. Nadam se i posljednji.
Nemoguće je. Barem, bez ispomaganja rukama. Tako da ovo i nije trčanje, već grebanje uz kosu.
Noge se smanjuju, dah hvatam okrećući se našem položaju. Mjerim koliko sam odmakao, koliko mi je još. Pucnjavu sam zanemario, znam da ću stići najbrže što mogu, samo ne znam da li i na vrijeme.
Bila bi tragedija da brat ubije brata. Tragedija koju ja možda mogu spriječiti.
Izvlačio sam sve zalihe snage iz sebe, mislim da sam zadnji prijevoj pretrčao samo voljom.
Nisam imao snage da odmah govorim, počeo sam gestikulacijama. Koje dvojica uz Bijelog i nisu razumjeli, ali je svakako privuklo njihovu pažnju. Dovoljno da skrenu pažnju i njemu.
Nisu mogli mnogo izgubiti ako sačekaju da čuju šta imam reći.
-       Prestanite pucati – promucao sam, bacajući se pored njih.
-       Što, šta je bilo? – Bijeli je i glasom i izrazom lica pokazao kako mu nije jasno šta je posrijedi, ali da razumije da nisam bez jakog razloga polumrtav dotrčao do njih.
-       Ne pucaj više po Đevigradu, ubićeš rođenog brata – bio sam najkonkretniji, jer neko vrijeme neću smjeti govoriti.

Okrenuo sam se na leđa jer me je srce kočilo. Nije me bilo strah da sam ga prefosirao i da će stati, ali sam znao da je ovo način da se to ne dogodi.
Nekih minut i po sam ležao tako ćutke, redovno trepereći očima kako bi ovi znali da sam još živ. Kad sam osjetio lakše otkucaje srca, krenuo sam s pričom koja bi trebala razotkriti razloge nastale zabune.
-       Što se nisi javljao na motorolu? – pitam Bijelog.
-       Jebo motorolu, hem joj baterija tanka, hem mi smeta – hladno odgovori.
-       A vidiš li šta se moglo desiti?
-       Šta se moglo desiti!? Jebem ja i njih, fino su mi rekli „na nišanu drži 'usta Đevigrda' i tuci čim se neko pojavi“ – razumljiv je bijes koji je iskazivao, baš zbog onoga što se moglo, ali srećom nije dogodilo, ali i srazmjeran neosjećaj krivice – što su to govorili ako nisu bili sigurni da je palo!?
-       Za slučaj da padne... Hajde, nadati se da nikog nisi ubio. Znam, bilo je šta je bilo, ali evo baš kontam koja bi to tragedija bila. Ubiti nekog našeg nehote, dešavalo se, ali ovarisati na rođenog brata...

                                   ***
Trebalo mi je najmanje desetak minuta da se povratim toliko da mogu nazad. To vremena smo pričali lakše, u međuvremenu je Bijeli upalio motorolu.
Na vrijeme da dobijemo potvrdu da nikakve tragedije nije bilo, ali i da direktno čujemo razgovor Brzog i Bešovića, razgovor koji ćemo pamtiti jednako kao i činjenicu da se moglo desiti da brat brata ubije.
-       Šta ti sad gore radiš, Brzi – Bešovićev, još uvijek zabrinuti glas je barem vratio onu poznatu oštrinu – kakvo je stanje, gdje su četnici sada?
-       Odbijeni su, stanje je pod kontrolom – glas Brzog je zvonio sigurnošću.
-       Čekaj, Brzi, gdje se sad borbe vode tu?
-       Mirno je sada.
-       Vidiš li četnike, gdje su oni trenutno?
-       Odbijeni su!
-       Dobro, de onda prođi linijom i vidi je li uvezana, i javi mi tačnu situaciju.
-       Ne mogu sada ja to... Ali, kažem da je situacija pod kontrolom.
-       Zašto ne možeš? Šta je bilo?
-       Spremam se da pređem u kontraofanzivu!

Zazvonile su te riječi, zazvoniće i svaki put kada ih se sjetim. Već nekoliko dana četnici napadaju, na ivici su da nas probiju, jedva da smo dočekali olakšanje i predah, Brzi se razbacuje takvim izjavama.
Čak ni genijalni Bešović nije uspio ostati uzdržan. Nije najdirektnije prekorio Brzog, ali ni sam nije mogao znati u kolikoj je mjeri ovo njegov blef.
Da je Brzi više pametan nego ludo hrabar, moglo bi se govoriti o blefiranju. Ovako, jasno je da toga nema već da je smislio nešto drugo. Riječ koju je upotrijebio dakako je preteška, sam s tih par momaka koji su uz njega, svakako da neće baš napasti četnike. Ali da će izaći kroz usjek, i odatle provocirati, vrlo moguće spustiti se i još niže, to se podrazumijeva, ide uz njegovu ludost.
Ostavljam Bijelog i njegove da razmišljaju koliko je dobro što nisu bili baš najprecizniji, da odvagaju da li će motorolu držati uključenom dok baterija potpuno se ne isprazni, ja znam da ću, ako slučajno ponovo bude potrebno, nekoga drugog slati da im usmeno prenosi naredbe.


                              magla iznad Treskavice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...