24 Jun 2018

32 Pismo sestri

Poletjela ptica lastavica.
Nosila je dvije kapi vode,
da izvida rane u junaka.

Puče puška, nebu pod oblake,                                             17.juni 1995.
i ustrijeli pticu lastavicu.

On proklinje pticu lastavicu,
ona žali ranjena junaka

    /Asim Ćerimagić Kubanac/
                                                                                                                                                             


Novac od nagrada još nije uplaćen. Dobit ćemo ga na Treskavici.
Kamioni su nas dovezli dokle su mogli. Dalje nam je, kako smo najviše i navikli, pješke.
Na putu do našega logora prolazimo kraj Korpusnog saniteta. Jedno od onih mjesta gdje je kratki predah obavezan. Voda je tu blizu, živo je uvijek pa se i podrazumijeva.
Neko s nekim i progovori, uzme koju novu informaciju. Ovaj put se utrefismo u vrijeme kada su na radiju emitovane vijesti. I to u ona doba kada se htjelo čuti i „šta druga strana javlja“.

Nekad sam raspoložen slušati šta četnički radio javlja, nekad mi se brzo zgadi preobilje laži. Ovaj se put, ne znam zbog čega, pomno ušima držim uz te vijesti.
Govore o nekoj velikoj njihovoj pobjedi, negdje na Ilijaškom ratištu. Na Ravnom nabožiću, ako sam dobro razumio.
Prvo mi do svijesti dopire da se previše ne razbacuju brojevima pobijenih „Alijinih bojovnika“. Odmah i ono što sam očekivao poslije takve vijesti, ističu kako je među tima nekoliko jačih, viđenijih, diverzanata ili komandira četa i vodova.
Stižem se prisjetiti kako su na sličan način opisivali i kada su na Tjentištu pronašli tijelo rahmetli Azema Barlova. Pomišljam da je to razlog koji me vodi da vijesti odslušam do kraja.
Ne očekujem da ću na tom tamo ratištu čuti i neko poznato ime, pa strašno izviješće njihovog reportera slušam dosta mirno. Promiče mi ime jednog od komandira, mada mi se tupi da sam čuo prezime Kovačević. Skoro mahinalno pogledah po ostatku naše grupe, primijetih da je i Abid Hajdarević podigao glavu, pa oborio pogled. Odvlačim pogled s njega, žmireći zurim u nebo, tako bih trebao jasnije čuti nastavak ove priče.
Kod ubijenog komandira diverzanata pronašli su pismo. Pismo koje je napisao sestri. Sestri koja je u Tarčinu a koju dugo nije vidio, zbog čega žudi za susretom s njom. Pita, da li je ona nešto čula za sestru koja im je ostala u Foči, je li živa. Dalje piše o svome ratovanju, trenutnome angažmanu, poštovanju i ugledu koji je stekao među svojim saborcima, o tome kako je rat, odnosno džihad obaveza i treba da je ispred svega drugog, pa kako će poslije i sam susret njihov biti još snažniji, emocionalniji, još više kada im se negdje pridruži i nestala sestra. A najviše dan o kojemu stalno sanja, danu kada će se s puškom u ruci i pod zastavom s ljiljanima vratiti na svoju Drinu, u svoju Foču, na svoje Tjentište...
Otvaram oči, gledam prazno nebo. Prazno, ali mutno. Kao da su i kišni oblaci čuli pročitano pismo pa se krenuli brzo sastajati.

                                  ***
Ne doslušah cio izvještaj do kraja, razmišljah o ovome što sam do sada čuo. Siguran sam da pismo nije izmišljeno, može biti da je samo dijelom modifikovano, prilagođeno onome što na radiju više žele čuti, što jače zvuči. Svejedno, bit će da ime ubijenog nije izmišljeno. Hoću probati skontati znam li ja ikog od naših Kovačevića a koji su mogli biti na tome ratištu.
U sekundi mi jedno ime udara u mozak. U sekundi u kojoj osjetim i prve kapi kiše.
Ustajem i prilazim Abidu Hajdareviću. Prilazim tiho, osjećam da će mi reći ono što sam sam već doslutio.
-       Tito... – Abid samo to izgovori, spustivši nanovo poged zemlji.

Mislim da je kontao kako sam i sam odmah čuo ime, pa očekivaše da ću sjesti kraj njega i pričati o Adilu Kovačeviću, o našemu Titu.
Mislim i da ne zna, ili je zaboravio da smo Tito i ja braća. Braća po krvi. Krvi, izmiješanoj u Mojkovićima. Krvi, koju je Adil eto prolio za ovu našu Bosnu.
Tu je koja i moja kap, srce je samo njegovo. Srce je samo njegovo stalo, ali je ubijen i dio moje duše.
Ja sam danas ostao bez brata. Danas sam to saznao, on je poginuo prije nekoliko dana. S obzirom da su mu našli pismo to znači da je i tijelo kod njih. I pitanje je je li uopšte ukopano u toj nekoj ilijaškoj šumetini, je li ga možda neke šumske životinje sada raznose...

                                ***
Moj odlazak do Abida ovi neki su shvatili kao znak da je predah gotov, iznenađeni su bili kada sam se vratio na isto mjesto i bez tog razmišljanja bacio se na sada već vlažnu zemlju. Pokušah misli okrenuti ka tome da je cijela vijest laž, da su Titu našli samo pismo, da sada negdje i on ovo sluša i... Ne idu misli ka tome, duboki procijep u duši osjeća drukčije.
Kako je i red u ovakvim situacijama naviru neke slike iz prošlosti. Prisjećam se upoznavanja s Titom na Trebovoj, naše prve straže, povjerenja koje mi je pokazao ispričavši priču o ubijenom zetu, povjerenja kojim sam mu uzvratio ostavši uporan da ga dobijem u svoju grupu u Mojkovićima, tog našeg miješanja krvi, njegovog ostajanja uz mene onog dana kada je Admin Hajdarević poginuo, zajedničkog odlaska u Tarčin i dočeka te prve ratne Nove godine, našeg rastanka u Tarčinu kada mu dadoh onu rusku zimsku kapu, našeg posljednjeg susreta u Zenici kada jedan drugog pokušavasmo uvjeriti, ja njega da nam se vrati, on mene da mu se pridružim u Sedmoj muslimanskoj.
Smjenjuju se slike, osjećaj se ne mijenja. Suze su same krenule. Vlažnije mi je lice nego leđa. Neka kiše, mislim da ni ona nije slučajno počela da pada.
Titovih dvadeset godina obavezuje sve nas koji smo još živi, posebno mene kao njegovog brata, da nastavimo. Odmah, i do kraja.
Ustajem i pokrećem grupu. Svi drugi su nabacili kapuljače, jedino se meni neće. Ja znam zašto kiša pada. Znam i zašto ja kisnem. Kad je duši teško, tijelu je svejedno.
Ne prkosim ja ničemu, samo se ponašam onako kako mi je. Tito je jedan od onih ljudi koji se ne smiju zaboraviti. Tako ni današnji dan.
Tito je od onih koji bi me prekorili zato što sada plačem. Pred njime bih zalud krišom suze prikrivao.
Tito je od onih koji bi me sada nagovarao da zapjevam. Onu svoju, onu našu sevdalinku. Prisjećam se koliko je samo puta, samo za mene otpjevao Sa Gradačca bijele kule...
Zapjevao bih, ali ne mogu. Nemam avaza.
Umjesto toga razmišljam kako bi Adil Tito Kovačević trebao, kako je zaslužio da ima svoju, sevdalinku koja o njemu pjeva. Razmišljam jesam li ja ikoliko kriv, jesam li trebao biti uporniji u onim nagovaranjima u Zenici.
Razmišljam... a stihovi mi sami dolaze... i pjevušim... u sebi... da me niko ne čuje. Sem, Adilove duše...

Haj, poletjela,
haj, poletjela ptica lastavica,
aman, aman, ptica lastavica.
Haj, nosila je,
haj, nosila je dvije kapi vode,
aman, tugo, dvije kapi vode.
Haj, da izvida,
haj, da izvida rane u junaka,
aman, tugo, rane u junaka.

Haj, puče puška,
haj, puče puška nebu pod oblake,
aman, tugo, nebu pod oblake.
Haj, i ustrijeli,
haj, i ustrijeli pticu lastavicu,
aman, tugo, pticu lastavicu.

Haj, on proklinje,
haj, on proklinje pticu lastavicu,
aman, tugo, pticu lastavicu.
Haj, ona žali,
haj, ona žali ranjenog junaka,
aman, tugo, ranjenog junaka.




Adil Kovačević Tito
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...