23 Aug 2020

11 Biti u središtu

 

Kradem ti se u večeri,

u večeri pod pendžere,

da ti bacim struk zumbula.

Da ti cvijet prozbori

koliko te silno ljubim,

a ja mrijem, dušo, za tobom.

                                     16. avgust 1995.

Ti ne haješ za bolove,       

vaj đuzele, za bolove.

Cvijet vehne, mlad se suši.

Sevdah ode u zaman.

Allah nek ti drugog dade,

a ja mrijem, dušo, za tobom.

 

 

 

 

Koliko sam puta do sada razmišljao o tome, obavezno se i drznuvši da to dijelim s ostalima, kako sam ja među odabranima da prežive ovaj rat! Odabranima od Allaha. Bez obzira što već duže vrijeme prisjećam se i Saljinog komentara kako su i mnogi već izginuli koji su jednako tako razmišljali.

Svejedno, ta vjera u sudbinu, u to da je sve što se dešava sada nekad ranije predodređeno, kod mene raste iz dana u dan, iz događaja u događaj. Nisam toliko razmišljao o razlozima zašto bih baš ja bio među odabranima, kao ni trudio se da svoje ponašanje prilagođavam svojim vjerovanjima. Ali ako bi u bilo kojem događaju bilo nešto neobično gledao sam kako da to nadovezujem šireći lepezu svojih uvjerenja.

Tako je i okolnost da se naš mali položaj našao na nekoj ultrafrekventnoj sredini cjelokupnog ovog ratišta u meni narastala do visina ponosa, zadovoljstva, i tih uvjerenja o probranosti. To je ono što nadmašuje cijenu koju zbog toga plaćamo.

Biti u središtu, prvi na izvoru svih informacija, biti onaj od koga mnogi čekaju čuti novosti, biti spona najvažnijih karika, biti taj bez koga bi operacije kaskale, i to više nego što to izgleda, vrijedno je ponosa, razumljivog je zadovoljstva, i sasvim je blizu razmišljanjima kako to nije baš slučajno. Upravo ovo posljednje je to pod čime će pasti u zaborav isprekidane noći zbog stalnih bdijenja uz telefon, koji je evo pretvoren u centralu.

Postoje pitanja koja nemaju odgovor, dok se sam ne kaže. Je li ispravno ovo što smo uradili, što smo radili i ranije? Mi smo običan minobacački vod, koji ima svoje zadatke. Na koje trebamo biti koncentrisani, bez ikakvih nepotrebnih težnji da se na bilo koji drugi način ophodimo spram njima sem u nastojanju da ih što korektnije izvršimo.

Ipak, radoznalost je svojstvena svim ljudima. Samo nisu svi uvijek u prilici dolaziti do ranijih saznanja.

Mi ovaj put jesmo, a ni vremena nam nije manjkalo. I ranije, ako bi bilo koja druga žica prolazila kraj nas nismo odolijevali iskušenjima da se, češće privremeno nego stalno, „ilegalno“ prikopčamo.

Ko god je služio bivšu vojsku a imao dodir sa sredstvima veze zna znanje kako i običan poljski telefon može služiti kao centrala. Ostalo je samo logika, ogoliti centimetar prolazeće žice...

 

                                ***

Prethodnih par dana je sve izgledalo posve normalno, na momente dosadno, naporno ili suvišno. Danas se situacija promijenila. Drugi su atributi, postaje malo smiješno a veoma tužno. Što je najbitnije, čini se kako baš danas ne bi trebalo da je ovako.

Nekoliko puta smo se kalemili na veze koje nam nisu pripadale, nikad s jasnom potvrdom da smo to i trebali činiti. Tu i tamo smo znali doći do nekih informacija, no uglavnom bi ih svakako i imali. Istina, nešto kasnije.

Tako je izgledalo i sada. Samo smo znatiželjom vođeni, ni nama nije bilo pri pameti da je sudbinom predviđeno i gdje će biti naš položaj, kao i da će žica od Četvrtog korpusa da prolazi tik kraj nas. A onda i da ćemo mi brzo doći na ideju da na naš telefon nakačimo i tu žicu.

Najava nove akcije je nešto što svakoga golica. Koliko god da su se neki bunili mi koji se više pitamo nismo bili u dilemi, nismo se htjeli raskopčati. Nismo išli protiv sudbine.

Pripreme je lakše slušati nego sami tok akcije. Bar sam mislio da je uvijek tako. Biće da i nisam najupućeniji kako to sve teče.

Sprva sam bio miran, ležerno sam ostalima prenosio ono što sam čuo i dokučivao, razumijevao. Oba Komandna mjesta, i Prvog i Četvrog korpusa su bili na Puzimu, doduše na suprotnim krajevima, a i njihova žična povezanost išla je preko njihovih zasebnih centara veze. Samim time, i preko nas.

Nešto što me je odmah iznenadilo je saznanje kako težište ove operacije neće biti na dijelu Treskavice koji je u našoj zoni. A akcija je zajednička, tako je i najavljena. Zašto se onda čuditi što je na čelu jedna elitna jedinica koja je zadnjih dana bila manje na udaru. Muderisova. Malo razmislim, i kontam da je donesena mudra odluka. O toj jedinici sam puno slušao, imao sam prilike i upoznati nekoliko boraca, sve ukazuje da će probiti, a tada će nastupiti ostali. Mi, Slavna i Viteška... Akcija mora uspjeti.

Posebno, ako je i dobro pripremljena. A sve miriše da je tako. Tako ja mislim, čim su tu oba komandanta korpusa, Karavelić i Dreković.

Malo je dosadno slušati priču za koju misliš da je suvišna. I koju teško uspijevaš razumjeti. Na pitanja ostalih o čemu se trenutno priča ponavljao sam samo jednu riječ „šuplja“.

Jedino što sam u ovome razumijevao je da se Karavelić kao raspituje o odabranom pravcu napada, te da Dreković govori kako je direktan napad ono što četnici ne očekuju i što kao takvo mora proći. Potom je Karavelić ukazivao na težinu koju takav napad nosi, kada je Dreković spremno odgovarao kako zapravo drugi pravac i ne postoji...

A onda, ono što nikako nisam mogao pretpostaviti. Uslijdit će prijekid veze. Da je film, rekao bih na najuzbudljivijem mjestu.

Moram prema sebi biti sasvim iskren, prva misao je bila da veza nije prekinuta već da jedan od generala ne želi da je nastavi. Vjerujući svojim pretpostavkama pokušavah rezonovati koji bi to bio. Bez valjane logike izmišljah one koje vuku čas na jednu čas na drugu stranu.

Možda kod mene i nije bilo stvarne želje da proniknem u mogući prikriveni razlog, možda sam samo navijao da je tako. Da ne bih došao u dilemu da li da se otkrijem!?

Ipak, pokušaji s obje strane su bili toliko iskreni da sam ja svoje sumnje ubrzano odbacivao. Jasno sam čuo Lojo Sulejmana, čovjeka na centrali naše brigade a koji je i bio posrednik, kako mirno Karaveliću odgovara da je već uputio ljude koji će provjeriti u čemu je eventualni problem, dok će on i dalje nastojati dozvati ove iz Četvrtog korpusa ukoliko je u pitanju privremeni gubitak veze, odnosno preopterećenje. Još jasnije sam slušao i glasove s druge strane. Dreković je grlato napadao svog vezistu, ne raspitujući se o razlozima, ne razmišljajući je li on, ili neko drugi krivac. Vezistu koji je imao avaza da se brani, ali ne i poziciju. „Razumijem“ u jednom, te pozivi u drugom pravcu, jedino je što je ovaj momak imao pravo izgovarati.

Često smo u situaciji shvatiti koliko dva ili tri minuta znaju biti kratka, povremeno osjetimo i njihovu dužinu. Za Loja sam uvjeren da ne zazire od onog što je sve očiglednije, ipak osjetim nelagodu kojoj je izložen drugi vezista, nelagodu koju niko ne bi poželio.

Mogla je biti dilema, želja da sakrijem ovo što radimo, međutim to više nije. Samo se radi o potvrdi da nešto što jest greška s jedne strane, može imati puno opravdanje s druge. I nije vrijeme da nagađam kako će se razgovor završiti, ako ni zbog čega drugog a ono zbog veziste Četvrtog korpusa, morat ću se uključiti.


Puzim, pogled s Visočice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...