24 Apr 2016

39 - Ne može niko biti na tuđem mjestu

Oj Vrbasu, vodo hladna,
odnesi mi jade moje.

Odnesi ih mome dragom,
mome dragom pod pendžere.

Nek ih dragi razabere,
nek ih meni i ne vraća.





Sjeo sam. Poslije svega, još da uzdišem. Bilo je kasno da bidon skrivam. Možda i ne bih, ne želim se i zbog toga osjećati krivim.
Mufo je znao. Tražio je odmah vode. Faruk mu nije dao, upozorio ga je.
Ja se u medicinu ne razumijem, ali žeđ shvatam. Faruku vjerujem, Mufu isto. Ali, opet držim da bi Mufu bilo bolje da je samo usne nakvasio, da se je Farukovim savjetima počeo povinavati još dok ih je i sam znao. Ne bismo sad slušali predavanja o tome kako ranjeniku koji je krvario, vodu ne treba davati. Predavanja, koja zanemaruju ono što se zove žeđ.


Ma koliko Faruk bio u pravu, preče je bilo vidjeti šta dalje. A nije mi puno vremena trebalo da shvatim kako se ponovo prvo čeka moje mišljenje.
-          Vidim kako još nismo svi – prekidajući Faruka, govorim prvo što mi je palo na um – svakako bismo trebali sačekati i ostale. Koliko sam primijetio, na Sniježnici ne postoji groblje. Možda bi Crnog i trebali ovdje ukopati...
-          Šta pričaš – Džemo me prekide – nećemo sad o tome, ne može se kopati dok mejt ne prenoći!
-          U pravu si. Dobro, o tome ćemo sutra – osjećao sam praznu glavu, bolje reći prepunu košmarnih misli, zbog čega sam šakama prekrio lice, želeći ih tako otjerati i otvoriti prostor za neke normalnije.
-          Ja predlažem da odmah krenemo odavde – Salko je vjerovao kako dijeli mišljenje većine.
-          To nećemo – sklonih šake, iz Salkovih mi riječi dođe ono što sam od podsvijesti otimao – moralno to ne možemo učiniti. Ejub Mešak jeste poginuo, znam da ga vratiti ne možemo, ali ni ostaviti tek tako. Nemamo pravo tako razmišljati, i odmah ukraj ići s guzicom. Pa, makar još nekom bilo suđeno da pogine.
-          Ko te jebe! Ne znam ni koji te kurac više slušam – Salko je svojom galamom iznenadio sve – ni ko te odredi da nam komanduješ, ni što sam ja ovamo dolazio. Jebe mi se više šta ti misliš! Ja odoh.
-          Izvoli samo! Izvoli! Idi, ko te zaustavlja – ako je Salko bio ljut, i mene je naljutio, donja usna mi je poigravala, a glas su mi morali čuti Tito i Asim, ako su još bili u usjeku  – bio si pošao, ne znam što si se vraćo. Kad već nećeš da me slušaš!? Idi odmah, samo povedi i braću Madeško!
-          Ti ćeš meni reći da sam kukavica – Salko je pokušavao biti glasniji – ti si mi ko neki heroj, balavče jedan!
-          Nisam ti ja reko da si kukavica. Sam si se tako ponio!

Fizički je bio jači. Ali, u ovom trenutku, i ne toliko. Osjećao sam neku ludu snagu, kao da sam sva trenutna osjećanja pretvorio u nju. Bio sam je spreman i pokazati, ako do toga dođe.
Stajao sam u mjestu, a on je koračao ka meni. Odlučih ga pustti na pola metra. Tada ću udariti prvi, ma šta poslije bilo.
-          Halo! Prekinite! – Džemo je skočio, ne želivši saznati dokle smo nas dvojica spremni ići.

Džemove riječi zaustaviše obojicu. A pokrenuše Zaima. Koji je rukama gestikulirao ono što je Džemo govorio.
Salko je bio u dilemi da li da ih posluša. Kao da mu je bilo krivo što je onako reagovao, a kao da će mu biti još krivlje ukoliko se sad povuče. Sukobljen s takvim mislima učini korak ka meni. Ka njemu su iskoračili Džemo i Zaim, pri čemu je sada Zaim rukama sugerisao kako smo obojica krivi. Ukoliko nastavimo s prijepirkom.
Ja sam stajao mirno. Spreman, ako ga ne mognu zadržati. Ali i da priznam kako su Džemo i Zaim u pravu. I da je nebitno šta smo jedan drugom rekli, šta nam se još po glavama motalo, kao i ko je prvi počeo.
Salko se povrati dva koraka nazad. Priznajući isto. Sjeo je uz pomoć Džema i Zaima.
Ja sam sačekao da on prvi sjedne. Pokušavajući da i sam to učinim, tek shvatih koliko je ova kratka prijepirka uticala na mene. Nisam se ni na zemlji mogao smiriti, činilo mi se da odskačem. Pomislio sam da me jedino riječi mogu smiriti, one su me i uznemirile. Prvo sam morao usne smiriti, da se u glasu ne osjeti kako me bijes još drži.
Džemo nije bio siguran da će od nas čuti i jednu pomirljivu riječ, pa nas preduhitri:
-          Ne mogu da vjerujem! Meni je, fakat, na rukama umro. Pa nisam odmah izgubio glavu! Ljudi moji, rat je. Ginulo se, i ginuće se. Možda je neko od nas već sutra na redu! Ne do mi Bog, da mi jedan od vas trebadne pomoći! Kako biste nastavili borbu, kad bi pored vas neko pogino!?

Mufo je zajecao. Glasno. Ovaj put, ne od bolova. Već da bi meni i Salku, ali i svima ostalima, dao jasnu poruku, potvrdu ovog što je prethodno Džemo izgovorio.
Na mene su djelovali. Upola me smirilo. Tako da sam mogao reći ono što sam bio zaustio:
-          Vidite da je prestalo granatirati. A mi još ne znamo šta je s Titom i Asimom, i Sajom.
-          Sajo nije bio s nama u skloništu – Faruku se prvom dopao mirniji ton – vjerujem da je on već na Sniježnici. A, smio bih se kladiti, i braću nećemo prije gore naći.
-          Moguće. Ali bih ja, ipak, malo da prošnjuhamo ovaj potok. Mene noge bole, vjerujte mi. Svakako neko treba uz Crnog biti, a uz Mufa je najbolje da bude Faruk. Ostali se podijelite u dvije grupe, jedni tamo do klanca, drugi ovuda gore, zviždućite, dozivajte ih. Ako su još negdje ovdje, daleko sigurno nisu. Usput svi možemo razmišljati šta ćemo dalje. Ja svakako moram i telegram završiti, odnosno novi napisati, sad tamo misle da smo, bogzna, svi izginuli.
-          Idite ti i Senad odmah taj telegram pošaljite – Džemo je već imao svoj plan – nama, šta treba: pet minuta da odemo jedan do klanca, drugi ovamo, a jedan malo putem gore. Jednom ih, dvaput, zovnemo, ako se jave-jave. Ako su na Sniježnici, džaba ćemo gubiti vrijeme. Mi Crnog ostaviti samog ne smijemo. Treba samo vidjeti može li Mufo sam ići, obojicu sami iznijeti ne možemo.
-          Mogu ja! – Mufo je još jednom davao do znanja kako se ne osjeća teško ranjenim, ili je samo želio reći kako nam ne želi biti na teretu.
-          To ti misliš – Džemo nastavi – ali ćemo čuti šta Faruk misli. Nije problem, ma kako sad to zvučalo, živi moraju biti veća briga. Ma ko da je u pitanju, isto uradite i sutra, ako ja, ne daj Bože, poginem! Dakle, ako tebe moradnemo nositi, onda ćemo samo jednog odrediti da uz Crnog ostane. Ako niko drugi ne htjedne, ja ću. Nije me strah ni sam biti, a ni mrtvaca.

Petnaestak sam sekundi čekao da se uvjerim kako niko drugi ništa neće dodati. Potom sam ustao i krenuo ka stanici.
Nisam čak ni Senada zvao, ali mi je bilo drago vidjevši ga da me slijedi. Posebno što sam primjećivao kako se potpuno oslobodio straha koji je sve do maloprije teško savlađivao. Usudio bih se reći kako je u ovih sat vremena odrastao više nego u svih sedamnaest svojih godina ranije.
-          Svaka čast – potvrđivao je moje osjećaje, čim smo se izdvojili – nije mi jasno kako neko može govoriti da si ti za sve kriv!
-          Neka, Hadžija, nema veze. Ja i jesam kriv. Za sve nisam, ali jesam najviše. Ja sam toga svjestan, ja to nisam ni htio kriti. Možda bi ljepše zvučalo ako bih rekao da osjećam odgovornost, a ne krivicu. Ali, vjeruj mi, to ti je isto. Nema tu neke razlike.
-          Znam, ali zar nisi svima govorio da u skloništu nije sigurno. Nismo ga trebali ni kopati, pored ovolikih homora.
-          Zaboravi i to, ionako će se na kraju sve pripisati sudbini. Ti nisi bio u Zamrštenu, Crni se rahmetli jedini bunio da ide ovamo. Ja sam siguran da će ih biti koji će reći da sam ga ja natjero, da sam mu bio sedep. Niko neće razmišljati šta bi bilo da je neko drugi pošo umjesto njega. Ne mogu sad o tome... Bio si sa mnom, vidio si... Kako neko može onako da se ponaša, trči ovud i viče “Bježimo, ima mrtvih”!? To je mene najviše naljutilo. Salko se, samo, prvi nakačio. Mada, vrlo lahko, i ja bih se ponašao kao on, na njegovom mjestu!? Mislim, tamo kod vatre, kad se posvađasmo.
-          Ne bi! – Hadžija je osjećao obavezu da sada on hrabri mene.
-          Jah, prazna je i to priča, ne može niko biti na tuđem mjestu – već smo stigli, i pripremali svijeću kako bih mogao napisati telegram – baš zato i pričam o svojoj krivici, odgovornosti. Nikako nisam smio dozvoliti da po noći gađamo! Nešto mi kroz glavu ide da su oni i Sutka zvali. On ih odbio, pa navalili na mene. Čuo si da me Admir molio. Ne mislim da bi to uradio bez jaka razloga, da tamo nije bilo pravo gusto. Glupo je, ružno da sad o tome razmišljam, ali smo, možda, spasili tamo nekoliko naših boraca. Još je gluplje, ružnije, ako kažem da se ne kajem toliko, i da bih ponovo isto uradio. Mogao je poginuti bilo ko od nas. Ja, ti, Salko Pendek... ali je Mešku bilo suđeno. Eto, moj Mufo je ranjen. Ja sam ne mogu zamisliti kako bih se ja sad osjećo da je on pogino. Čovjek je čovjek, ovo je i najružnije što sam reko, ali...

Odlučio sam prekinuti svoj monolog. Senada sam zamislio, a siguran sam kako će mislima ići u pravom smjeru. Koliko je to moguće. Previše se upliće riječi kao što su “možda bi”, “da smo”, “trebali smo”, “mogli smo”, “da je”... sve onih, za koje sam ja jednom prilikom, ne mogu se sjetiti kojom, rekao kako bi ih najradije izbacio iz upotrebe!?
A i, ne znam zašto, žurilo mi se s telegramom.
“Ejub Mešak poginuo. Mufo ranjen. Povukao sam ljude. Šta ima novo tamo? Isključujem se do ujutro. Vjerovatno ćemo morati tražiti novi položaj. Javiću se.” – pročitao sam naglas, usput još jednom provjerivši tačnost šifri.
-          Znači, ići ćemo odavde? – Senad je požurio provjeriti moju ozbiljnost.
-          Ne znam, ne mogu o tome večeras da razmišljam. Svima nam treba malo odmora, makar, ako sna već nećemo moći imati. Jutro je, stari su govorili, pametnije od večeri. Zato želim da nas makar do ujutro ne bihuzure. A i stanica je, baterija, pri kraju. Osim toga, vrlo je moguće da su nam četnici prokužili šifre, iako smo ih jednom mijenjali. Nisu ludi, mogli su upratiti koji se broj najčešće ponavlja, to je A. Onda, po principu suglasnik-samoglasnik, a imaju i oni pametnih ljudi. Ne bojim se, nego onako govorim. Jer, onda ovo može biti i mali trik - da pomisle da idemo odavde. Pa mi sutra našima javimo da smo promijenili položaj, a nađemo neko mjesto iza, ne više od pola kilometra odavde. Bojim se da je Ćasara bio u pravu da boljeg položaja nema. Može biti još dobrih, ali boljeg... Ali, o tome ćemo sutra.

Pozvao sam Trebovu. Malo se trznuh ne čuvši glas Senada Pekasa. Ali mi laknu, jer mi nije puno trebalo da prepoznam i Adema Durića.
-          Halo! Pa, gdje ste vi čovječe. Šta bi s vama? Jel baterija bila crkla? – u njegovom se glasu jasno primjećivalo olakšanje zbog uspostavljanja veze.
-          Imam telegram. Jesi li spreman? – ja sam, logično, bio sasvim drukčijeg raspoloženja.
-          Nisam! Već pola sata čekam s telegramom za tebe!
-          U redu – nije mi bilo ni do polemike.

Telegram me prvo iznenađivao dužinom, potom i sadržajem. Nisam ga direktno prevodio, ali sam pratio otprilike njegov sadržaj. Pitali su šta se desilo, vidjeli su kako je u našem rejonu palo dosta granata. Da li imamo gubitaka, jesam li u vezi s Ćasarom, šta je s njegovim ljudima. Na kraju su pomenuti neki ciljevi, te da budemo spremni.
Potvrdio sam prijem, ali i zatražio od Adema da odmah preuzme naš. Smatrao sam ga i odgovorom. Samo sam se plašio da baterija izda, zbog čega sam čitao malo sporije, ali vrlo razgovjetno, da ne bih morao ponavljati, želio sam da telegram ovaj put ode čitav.


                              konji na pašnjacima Vučeva
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...