20 May 2016

46 - Ružan san

Gusta tama nebo krije.
Vjetar duva, kiša lije.
Teška neka noć!
Na prozoru majka stara,
gleda nebo munja para,
čeka dal ću doć.

Kad sam htio putnik biti,
nije mogla suze skriti
dok joj ljubih skut.
Blagoslov su ruke dale,
a usne su zadrhtale:
„Srećan, sine, put!

Na životnoj dugoj stazi,
cvijeće se i trnje gazi.
Pazi, još si mlad!“
Još je nešto reći htjela,
al iz oka suza vrela
kanula je tad.

    /Ilija i Đuro Boljanović/




Prije nego zora reče da je jedna noć prekratka da se čuje sve što se u prethodnih petnaestak dana izdogađalo, bi je još dovoljno za nekoliko priča.
Ostajemo na dešavanjima sa i oko Trebove. Ponovo je na redu noć u kojoj je počelo povlačenje. Cijela priča je zanimljiva, još više sada kada preovlađuju njihova lična razmišljanja, osjećanja, razlog da istrajem u borbi protiv sna.
Želim čuti sve, premorenost mi ne dozvoljava. San je vrsta odmora koja se ničim drugim ne može zamijeniti, pa sam im sve češće priču hvatao fragmentalno.
Prvi detalj koji mi je širom otvorio oči je kad su opisivali Majorov preoštar nastup. Slušao sam kako pričaju, a zamišljao ga takvog. Bio je oštar, kratak i nikad jasniji. Ono što je kazao, njihovim prepričavanjem je izgledalo: svi u kolonu, usiljeni marš, koliko je ko brz i koliko ima snage. Jedinu je još posebnu obavezu imao prema ranjenicima, pobrinuo se da se njima izvlačenje olakša, dok je ostalim borcima ostalo da koriste svoju snagu i svoju glavu. Isto se odnosilo i na preostale civile, za koje su sada trebali brinuti oni koji ih nisu htjeli, ili mogli uvjeriti da je njihova obaveza bila da logor napuste kada je to bilo naređeno. Za njih je Major brinuo dok je zbjegove pravio, dok je skoro molio da svi odu.

Otvarajući i zatvarajući oči, malo njih slušajući, malo razmišljajući, shvatam kako opet nije bio isključiv. Svima je dao dovoljno vremena da se pripreme, upozorio je da se svako riješi sveg suvišnog tereta, nikome nije branio da i konja povede.
Mislima putujem i dalje, odnosno još jednom, nikad kraće i s manje sjete, pronalazim žene na Trebovoj, te nanu Hankiju. Još jednom moram priznati, što sam ja naknadno shvatao, Major je predviđao.
Kontam da je s ovim razmišljanjima i najbolje predati se snu, uspijevam uhvatiti još jednu rečenicu koja to odlaže. Neko pomenu Musu Bešovića na konju.
Ne mogu se sjetiti da je neko do sada Musu pominjao kao ranjenika, pa to provjeravam.
Slušam priču, koja je izostala s početka noći. Borili su se u pokušajima da Liki spasu, produže život. Već prve noći je umirao, gušio se samrtnički. Liman je bio budan, dozivao je. Musa Bešović je odmah utrčao u kolibu. Nije bio bolničar, ali je mnogo volio, poštovao Liku. Jedino što je mogao, što mu je umu došlo je da se prihvati crijeva za infuziju. Kroz to crijevo je isisavao ugruške krvi.
Musa je uspio, Lika je prodisao. Poživio da se stigne s majkom halaliti.
Musa se razbolio. Tog jutra nije mogao na noge. Niti kasnije ovamo doći bez pomoći konja. Sjećam ga se iz Basarića, siguran sam kako  nije žalio zbog onoga što je uradio. Upoznao sam i osjećaje naših konja, uvjeren sam da je onaj što je Musu nosio uradio to tako, kako bi ovome bilo što lakše put podnijeti.
Nemam više snage. Budan, ipak, ne mogu zoru dočekati. A sada slušam i nešto što može biti između istine i anegdote.
U polusnu sam izgubio o kome se tačno radi, ali je taj imao bolesnu, nepokretnu majku. Valjda je sam bio strašiv, posebno zbog prisustva konja, pa biće da je pred Bistricom dobro plaćao ko bi mu majku preveo.
Opet mi se gubi dio priče, razumijem da je neko ostavio svoju majku. Nisam siguran da li su priču prebacili na nekog drugog, ili još o istom govore. Ako je tako, biće da dobrovoljca nije našao, ili ga je ovaj izradio.
Ako sam još budan, pominju da je i on otišao s Fahrom Nikšićem. Kažu, ne zbog majke. Već zbog para, koje je ona imala zašivene u dimije...

                                  ***
Ne dade mi se otčuti priču do kraja. Ne sjećam se ni ko je imao majku, ni ko je od njih dvoje prešao. Šta je bilo s parama. Je li se to sve odnosi na istu, ili sam zbrkao dvije priče. Valjda ću to čuti neki drugi put, kad budem odmorniji. Pa i to u dnevnik ubilježim.
Sad se sjećam kako je neko pomenuo Fahra. A, i vidio sam ga!
Nisam spavao, ali sam malo trenuo. Dovoljno da uhvatim malo sna. Nisam u njemu tragao za Dževadovim dnevnikom. To, vjerovatno, čeka duži san.
Ovaj bi kratak. Samo jedan kadar. Fahro i njegovi su se vratili. Bez nane!
Ružan san. Zato se ovako naglo i prenuh!



Sarajevo, 2009. godine

                                           selo Ćurevo

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...