16 Nov 2016

2 Nije nam vrijeme

Pošetala Adila na vodu,
za njom pristo delija na konju.

Za delijom Adilina majka:
„Vrat se nazad, delija na konju,
otišla je Adila na vodu!

Luda mi je i nejaka mi je,
hoće mi se dijete prepanuti!“

„Hajd otalen Adilina majko,
kako ti je luda i nejaka?

Sinoć mi je na krilu sjedila,
brojila mi puca niz njedarca,
a ja njojzi po grlu đerdane!“





Možda smo imali sreće što večera ne bi obimnija, ko zna da li bi, i ko od nas živ izašao iz sela. Ovako, ubrzo smo pristigli ostale. U stjenama povrh sela. Zatekli ih u jedinoj mogućoj dilemi, jer je do mraka bilo još oko sat vremena.
Nadamo se da bi tada moglo prestati granatiranje, ili makar smanjiti. Kao i obično u sličnim situacijama, krivce tražimo i među sobom. Oni koji su prvi krenuli, i ovuda prošli, odnekle su primijećeni. Četnici su počeli tući selo, ali i cijeli put. Ove stijene su dobar zaklon, a do sljedećih je prilično mnogo. Slično je i dalje naprijed.
Ono čemu se svi čudimo je da do sada još niko nije povrijeđen, bar dokle čije uši mogu čuti. Samo za ovom stijenom nas je blizu stotinu, iako nas četnici ne vide ne može se isključiti da nas neće svjesno tražiti. Još je i dobro dok su uglavnom zaokupljeni selom iza.

U nedostatku nečeg pametnijeg za razmišljati, tražim po karti da vidim je li selo koje nestaje Gaj, ili su Mijanovići? Nije ni bitno, koje je god - prazno je. Samo nek se četnici ne sjete, i brzo se opet prebace prema putu.
Raspitujem se naprijed šta se čeka, a sam znam odgovor. Lijepo je čekati da granatiranje stane, kada bi čovjek mogao biti siguran da će i dočekati.
Do ušiju dolaze i one priče, koje su pitanja bez pravih odgovora. Lahko je zaključivati da nije dobro što nas je mnogo na jednome mjestu, ali ko bi sada i kako određivao one koji trebaju prvi krenuti, ostaviti ove stijene.
Ne učestvujem u takvim pričama, dajem se razmišljanjima, prisjećanjima. Prva mi dolazi slika koju nisam gledao, pitam se je li ovo dionica koja je prošle godine ovako granatirana, kada je išao konvoj civila, kada je poginuo brat Latifa Kovačevića a ranjen naš Smajo Pekaz. Nema nikog ko bi mi htio odgovoriti na takvo pitanje, misli mi se prebacuju na Mojkoviće, noć kada je pao Kremenac, momenat kada sretosmo grupu boraca koja je nosila ranjenog Đuderiju, ranjenog od granate i bez izgleda da preživi.
Bježim od prisjećanja, vraćam se u sadašnje vrijeme. Govorim sebi, kako smo do sada svi imali puno sreće. Granatirati nas se moglo dok smo bili bolja meta, posebno kada smo bili u selu. Ako prihvatim da su viđeni oni koji su prvi izašli iz sela, novo pitanje bez odgovora je zašto nije odmah granatirano i selo. Nego, nakon što smo i mi izašli iz njega. Ne odgovaram sebi, samo zaključujem da su četnici prvo htjeli biti sigurni da smo se svi povukli, pa tek onda odlučili ubrzati nas, granatama. Sad znaju da smo duž puta, tako će i tući, pa ko od nas bude imao koliko sreće.
Misli mi se smiruju, slušam rasprave oko sebe. Puno je grupica, u svakoj neko ko predlaže da se ide, više onih koji se protive. Tako, niko da krene.
Okrećem se Pezu, da vidim razmišljamo li ponovo isto. To mi je važno, da nisam sam koji shvata kako su nam šanse približno jednake, pošli ili ostali. Sve ostalo je, samo - sudbina!
Ne mogu a da se ponovo ne prisjetim Mahira. Da je on sada ovdje... Ili, da ja imam njegov išaret!
Ako nemam išaret, imam sreće. Zato se odlučujem krenuti prvi od kako je počelo ovo zadnje jako granatiranje. Do narednih je stijena oko dvjesta pedeset metara, a najbolje i jeste u manjim grupama. Sead se ne obazire na nekolicinu onih koji ga ustavljaju, a još nam se i Salja pridružuje.
Znam da su za nama izvirivali svi koji su bili uz same stijene, a zavidjeli su i oni koji nas nisu gledali. Kako smo nas trojica, s bismiletom potrčali, to su četnički topovi umukli!
Dokopasmo se drugih stijena, ali se i jače uvjerismo kako nisu sigurne kao prve. Posebno, zato što smo znali da su, nedugo za nama, još neki krenuli. Međutim, bilo je nešto drugo što nas je hrabrilo, put dalje je malo skrovitiji, a i boja akšama se sve brže iscrtavala.
Predahnuli smo do momenta kada nam se sljedeća četvorica skroz primakoše, i radi njih trebamo što prije nastaviti kako bi i oni imali mjesta za dobar predah.
-       Pezo, samo idi za mnom – osmjehnuh se, prvi put kada zastah da uzmem daha, a stavljajući jaranu ruku na rame – sto puta sam ti reko: mene je Allah odabro...
-       Umiri jezik – Pezo me prekide – svi tako pričaše, a mnogih već nema.
-       Da, ali su živi koje je...
-       Ne znaš ti koga je Allah odabro; koliko ću ti puta reći da je najžalosnije što neki ginu i na sredini, i na kraju rata!
-       Eh, kad smo već kod toga, vi bi se svi trebali radovati da ja što prije poginem!
-       Kako!? – sad on mene povuče za ruku, kao pokazujući da želi s mirom čuti moje objašnjenje.
-       Mahir je čudan momak, i često mi je pred očima – glavom sam preturao kako da kažem ono što mi je jezik izvuklo, a prećutim što sam obećao – slabo sam ga šta razumio, puno mu i ne vjerujem, ali sad nešto mi dođe ono, ne razumih ga ja je li i to klanjajući istihare, ili je nekako drukčije vidio, ili je on od nekoga drugog čuo, tek reče da će se rat završiti kada pogine drugi šehit. Dakle, po njemu nisu šehiti svi koji poginu u ratu, nego... Ne znam sad ja to prevesti, ali nije ni važno. Važno je da je taj prvi „pravi“ šehit pogino na samom početku, niko od nas ne zna ko je, samo Allah. Ja sam nagađo da bi to mogo biti moj ahbab Avdo Đuderija, mada mogu biti i Azem, Lika, Crni... Ili, recimo, Tufo Buza... Eh, ja sam razmišljo i o tom drugom, odnosno o osobinama koje „pravi“ šehit mora da ima, i - nešto sam konto, nekako sam mu ja najsličniji.
-       Eh, da ja znam da je to baš tako, i da si ti taj – Salja nas pogurnu, prekidajući našu ne smislenu priču – ne bih se ja sekunde mislio, sad bih ja tebi prosviro glavu!

Ni Salja ni ja nismo svoje rekli s nekim velikim uvjerenjem, trošili smo i potrošili vrijeme potrebno da skupimo novu hrabrost i snagu, i ponovo potrčimo.
Do sljedećih stijena nismo pričali. Tu ćemo se ponovo odmoriti - akšam je već sasvim blizu, a i naredne stijene su još dalje.
-       Šta je, ne sviđa ti se više da budeš onaj drugi šehit? – Salja me odmah bocnu.
-       Ne žuri mi se, što jest-jest. Mada, mi se i ne pitamo.
-       E, to je već to! Sad ću ti i reći zbog čega sam ja kreno baš s vama dvojicom: mrzi me ići s onima što se stalno nešta bune, zapitkuju, zaboravljaju da je sve već negdje zapisano, svakome - čim se rodi! I meni, ako je suđeno da noćas poginem - poginuću.
-       Još jedan kandidat za drugog šehita – Pezo požuri da se i on ubaci – samo se vi dogovorite, meni je svejedno, samo nek se ovo jednom završi. A što se mene tiče, mogo bi ovaj rat i...

Zastade u po rečenice. Iako smo znali šta namjerava reći, nećemo o tome više. Pala je granata, do sada nama najbliža.
Začu se i zapomaganje. Ili se nama samo tako učinilo. Možda je neko nekog dozivao, da ga ovaj sačeka, ili nešto slično. Uglavnom, jednom se čulo i - više ništa.
Nećemo se povraćati, ne valja. Ako je neko pogođen, nije se dugo patio. Niti mu je ko mogao pomoći.
Možemo se prestati šaliti. Ne znamo mi ko jeste a ko nije šehit, niti znamo ko će i kada poginuti. Svakome je zapisano, čim se rodio... A nama - još nije vrijeme. Zato odmah, i odvažno nastavljamo dalje.
Granate nas prate. Još su dvije pale sasvim blizu, ali i dovoljno daleko da bismo se ponovo vraćali na priču o drugom šehitu.
Samo nam je dalje, naprijed. Mrak je pao, sad granate svakako utomah padaju. A koliko smo upratili, uskoro ćemo biti i izvan područja koje su dosad gađali. A ni Ledići, neko nam reče kod prvih stijena da su nam oni zborno mjesto, ne mogu biti predaleko.
Čim izađemo iz gađanog prostora, nećemo se prije zaustavljati. Gledao sam na karti, sjećam se ovih stijena, krivine. Još tada sam skontao da je najbolje odbaciti se malo lijevo, skroz obići Dejčiće. Ako četnici i budu nešto gore gađali, prije će Dejčiće, nego Lediće - svoje selo.


put kroz Mijanoviće i Gaj
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...