14 Dec 2016

34 Ne smijemo ponoviti grešku

Vilu ljubi Murtez Alagiću.
Vilu ljubi devet godin dana.
Kad deseta godina nastala,
progovara Murtez Alagiću:
                                   29. i 30. juli 1993.
„Tebe ljubim devet godin dana,
još se nisi na me nasmijala?“
„Kako ću se na te nasmijati,
kad mi uze krila i košulju?“

Prevari se Murtez Alagiću,
pa joj vrati krila i košulju.
Kad se vila dograbila krila,
ode vila nebu pod oblake...





Sinoć i tako ne bih mogao zaspati, ali bih danas djelovao kao da nije bilo tako. Svaki heroj koji ginući ode, ostavi ono što nas tjera da smo još budniji, spremniji, odlučniji. Mujo je otišao...
A Mahir je pobjegao! Svi drugi su bliži reći kako je samo u pitanju ponovno buđenje nekog čudnog straha kod njega, čudnog kakav je cio, straha kakav jedino on ima. Ja, međutim, nikako da se otmem utisku da to, jednostavno, ne može biti istina. Neko je proveo toliko vremena u Borču, nije sve vrijeme mogao prikrivati taj neki svoj strah!
Pobjegao je, otišao bez riječi, bez objašnjenja. A mogao je makar meni reći, ja sam mu jedini vjerovao! A šta, ako je i rekao, onako ćutke?

Meni je sad pogađati. Ne vjerujem da se ustavio na Igmanu, baš kao što sam siguran kako nije tek tako ni nestao.
A sve je danas trebalo da izgleda kao da će na bolje krenuti. Galib je održao obećanje, dobili smo još mina. Još bih i pomislio kako ćemo mi krenuti u kontraofanzivu. Vrijeme je. Samo da Mahir nije pobjegao...
A i vijesti okolo koje ispuniše dan, baš nas tjeraše da o svemu mislimo. Nismo više jedini što tražimo smjenu, ukoliko se nešto ne promijeni neće nas četnici morati goniti odavde, sami ćemo otići!
Baš to što i ostali traže smjenu, a što se umjesto smjena govori tek o manjim grupicama novih vojnika koje dolaze, naše nade čine tanjima. Rekao bih, nadamo se sve više, vjerujemo sve manje. Zato smo se i organizovali, sprovodimo još jednu Galibovu zamisao. Svaki bataljon šalje po jedan vod na Bjelašnicu, na kupanje i jednodnevni odmor.
A i četnici, baš se danas nešto primirili. Možda samo vrše smjene, a možda i čekaju vidjeti hoćemo li se sami povući.
Nekako sam siguran da im je zadnje da bi mi mogli prijeći u ofanzivu. To bi nam trebalo - da je prilika. Na kraju, da se već hoće nešto promijeniti...
Duge noći bez Mahira. U rovu si, buljiš u mrak u kojem ti se ponekad i pričini da se nešto pomjerilo, skreneš pogled na onoga do sebe i vidiš da te samo - prenijelo na trenutak. Odeš do susjednog rova, i vidiš kako je i tamo sve posve isto. Do pješadije ne smiješ, gust je ovaj mrak, oni su još nenaspavaniji. Rijetki koji imaju sat, svako malo obavještavaju koliko je još do zore. Zore koja donosi jedno olakšanje, a možebiti hiljade olovnih briga...

                                  ***
Ipak, ova je zora donijela još nešto!
Evo nama našeg Mahira. Vratio se!?
Prepoznajemo ga, iako je kakvog ga nikada prije nismo vidjeli. Veseo je bio pred onaj nestanak, kakav je sad!
Meni se čini kako je začuđen što ovo još nije palo. Samim tim, ne htjeh ga ništa pitati.
Ipak, Ahmo i Lato smatraju kako imaju pravo na to.
Provociraju ga. Pričom da bi i sami rado pobjegli, kada bi imali gdje. Odnosno, kada bi ih ko htio gledati da negdje leže dok sve ovo još traje.
Nisu ga isprovocirali, ali im je nešto rekao. Uspio je sići skroz u Hrasnicu, proći sva tri usputna punkta. Ali, samo što je ručao i okupao se, vojni policajci su zakucali na vrata. Sproveden je u nekakav pritvor, gdje je držan do sinoć, dok kamion nije smio poći. Ukupno ih je tim kamionom doveženo četrdesetak.
O tome kako mu je bilo u pritvoru nije govorio, ali je u nečemu drugom htio ostati do kraja iskren. Ukoliko mu se ukaže prilika, ponovo će pokušati pobjeći.
-       Trale – brzo stigoh naći se sam s Jasminom Čolpom – dva puta ne smijemo ponoviti istu grešku. Jedno oko nikad ne skidaj s Mahira. Jebeš četnike, neće oni dok je Mahir s nama. A kada već navale, progovoriće Mahir.
-       Samo pođe li, ima da mu polomim obje noge dok ne kaže sve što je naišaretio – iako kroz osmijeh, Trale je sasvim ozbiljno dijelio moje razmišljanje.

Osim nas dvojice, još je i Abid Hajdarević u potpunosti saglasan. Razumio je naše došaptavanje i pridružio nam se. Ma koliko vješt bio, od šest očiju ne bi smio biti vještiji!
Samo da su četnici skroz stali s granatiranjima! 
U odnosu na jučer, pješadijski se napadi čuju prema Proskoku i prema Hojti, gdje najviše tuku i artiljerijom.
Povremeno ni nas ne zaboravljaju, sada nas pokoji put počaste i kojom haubičkom. A na svaku takvu, glava uvijek mora ravno zemlji. Da bi ostala čitava. Prvo se u to uvjeriš, tek onda oslušneš da su i ostali nepovrijeđeni, pa na kraju gledaš je li Mahir još tu!
-       Jebem ti... – nakon jedne mi se ote – da li ovo, ljudi, može biti da je moguće?

Ne vrijedi sada da korimo jedan drugog. Glave su nam na ramenima, a granate još padaju - nije se pametno puno šetati okolo. Ako nisi Mahir, jer on jedini može znati kada može poginuti. Prije toga će, svakako, pokušati pobjeći.
Pobjegao je, otišao? Ne, ovaj put nećemo reći da je pobjegao, niti da je otišao. Jednostavno, nestao je!
Imao je par sekundi, samo su njemu mogle biti dovoljne. Ne mogu se zakleti da je i prije par minuta još bio tu, možda nam se svima pričinjavalo...
-       Trebali smo mi njega svezati... – Abid najbolje otkri, koliko smo mi našim očima trebali vjerovati spram Mahira.

Možda je Abid i u pravu, ali je to sada glupo komentirati. Ostaje nam jedino nada da će se desiti nešto što će nam na vrijeme otkriti sve to što nam Mahir prećuta.
Još, nalazim i drugi način da ohrabrim i sebe i ostale. Govorim im kako će s nama bar, sve biti u redu. Da nije tako, Mahir bi nam već nešto rekao!


Ledići, i padine Bjelašnice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...