26 Dec 2016

45 Kao da nas nije ni bilo

Žarko sunce na ogranku
hoće da ograne,
naša seka na polasku,
hoće da ide.
                                1/2. avgust 1993.
Ustavlja je mila majka,                                                 
da još ne ide.

„Hoću, majko, hoću, mila,
bit mi ne može.
U drugog mi bolje, kažu,
nego u tebe!“





Budi se drugi osjećaj, da će biti da su u Komandi divizije ozbiljno shvatili naše nakane i da nas se neće ni dirati. I zašto bi, kada mi ne bježimo. Ako se za išta može reći, onda je ovo jedno vrlo dostojanstveno napuštanje mjesta na kojem smo baš mi najviše dali. Više nismo mogli dati!
Ali, i da je sve ovo tužno - jeste. Tužno je što odlazimo, još tužnije što putem nikoga ne srećemo.
Prolazimo pusto Malo polje, nailazimo na ostavljene haubice i minobacače, prazna skloništa i rovove, puste staze i bogaze, naša razbacana mezarja, podsjećanja na naša obećanja data poginulim saborcima, drveće i kamenje koje se za nama okreću...
Mi se ne okrećemo. Ne valja. Samo se pitamo, ima li veća tuga gdje?


Ima, i stanuje na Igmanu!
Mahirove homore plaču, i nama suze tjeraju. Mahir je makar šutio, ja slutio. Prije par dana nas pozivao da požurimo ovamo, a noćas kao bio protiv.
Na Igman ne kanimo svratiti. Hoće li nam njegove homore to oprostiti, i Bosna, ovakva kakva je?
Šta slijedi? Odgovor bi trebalo da baš Igman skriva.
Na njemu je dosta živo, ali ne kako bi trebalo. Ne sluti da ima ikakve veze s nama, jednostavno sve liči kao da nas ovdje nije ni bilo.
Bjelašničkih hotela više nema, a po Igmanskim se još i pije! Čudo, kojem se načuditi ne možemo.
Ali, ako već piju, trebalo bi da i vode imaju. A žeđ je ono na šta samo pokušavamo zaboraviti.
-       E-hej! Imate li vode!? – Selćo Pekas, od snage žeđi zaboravlja na uputstva, prilazi kapiji koja nas dijeli od ljudi koji su s pićem stali samo kako bi nas „prebrojali“.
-       Šta je to, moji Ćurevci – jedan od njih, vidno „ponajraspoloženiji“, ima nešto važnije od naše žeđi – zar se nismo dogovorili da skupa idemo na Zelengoru, u Borač? Zar nismo? Hajde, recite!? Recite, hoćemo li se borit, jebem mu majku...

Uz puno alkohola, iz njega je izlazilo i malo istine. Suze koje je on u očima tada stezao, nisu mogle biti sve lažne. Bar su mu želje išle u pravcu koji mi ostavljamo.
A ja sam toliko želio napiti se vode. Sjetih se, danas zarađenog sevapa, te pođoh odmah za Selćom.
-       Ko je ovaj? – pritom pitam ove svoje, da bi mi bilo koji rekao.
-       Zar ne poznaš Struju Salčina? – Lato je najbrži.

Slegnuh ramenima, dajući tako do znanja kako mi to i nije previše bitno. Što se, opet, baš i ne može reći za sljedeće što odozdo čusmo.
-       Ako hoćete vode, siđite dolje. Imamo vode, kako nemamo, samo bujrum! – poziv jednog koji je i izgledao trezvenije, meni ne zvuča neprijateljski.

Selćo je već otvarao kapiju, ja skoro potrčah za njim. A čusmo još pet-šest koji nam se htjedoše pridružiti. Mučih se žeđu, sjećah se sevapa.
Ali, u času kada sam već i ja prolazio kapiju čuh komešanje iza. Zastasmo i ja i Selćo.
-       Jeste li vi ludi – grmio je Lahin glas – zar ne vidite da vas hoće dolje namamiti! Ovako, dok smo još u stroju, ništa nam ne smiju. Ali, ako bi dograbili jednog po jednog...

Naježih se. Žeđ je mučila, ali je i priznanje naivnosti, sve jače.
U tome mi pomagaše i novi dijalog koji se povede između Strujinih, i naših iznad kapije. Počinju psovke, škljocnu i pokoja puška.
Neki od njih kreću ka nama, Selćo se povlači. Svi se pokušavamo smiriti. Mi, i što prije biti ponovo na svojim mjestima. Jednoglasno smo odlučili, takvi moramo ostati.
Čujem da su ovo Zukini, logističari koji su i jedini ostali, čuvati nešto sredstava što još odavde nisu povukli. Struja im je jedan od komadira, svjesno je propustio prva naša dva bataljona, znao je kada će progovoriti. Umalo da Selćo, ja i još par nas, odnosno žeđ što je sve nas mučila, ne pomognu Struji da uradi sve što je bio zamislio.
Stavši ponovo u stroj, opuštam se i obećavam sebi da ću biti još gordiji, poput svih ostalih, i da ću takav još odlučnije nastaviti dalje. Mi moramo ostati složni. Ne samo noćas, nego i kada svane...

                              ***
A, svanuće nas zatječe u momentu kada i mi počinjemo obarati naniže. Niz Igman.
Shvatam i zašto smo u zadnje vrijeme usporili. Bilo je dijelova kuda nije mogao ići dvovrstan stroj. Na tim nekim mjestima puta skoro pa i nije bilo. Sada se jasno uočava, kuda prođe hiljadu ljudi...
Zora se razmiče, otvara se pogled niz Igman. Vidi se tuga - veća od Igmana. Najtužnija živa slika koju sam ikada prije vidio.
Čelo nam je već u podnožju, negdje oko Krupe. Na začelju konjovodci i goniči krava. Nemamo ih mnogo, ali smo morali potjerati sa sobom. Bez njih ne bismo bili ovo što jesmo, cijela Fočanska brigada na jednom mjestu. Od Igmana do Krupe!
Igman se mogao braniti! Gledajući kolonu koje sam dio, sve sam uvjereniji u to. Ne plačem i ne kajem se, samo se, opet malo stidim. Ne nas, već onih koji nisu s nama. Malo se stidim, puno više bi trebali oni što su ovu tužnu sliku svojim nerazumijevanjem naslikali.
Mi jesmo mogli odbraniti Igman, prije toga Bjelašnicu, još prije i Grebak, samo nas je trebalo odmarati. Čini mi se da četnicima ne bi pomogle ni sve naše izdajice. Čini mi se...
Zato ja i jesam glasao da ostanemo na Igmanu, zato smo svi dušom bili za to. Dušom smo razmišljali mjesec dana, mozak je progovorio sinoć.

Mahirove me homore nikada nisu ostavljale praznih misli. Prolazeći kraj njih plakali smo jedni za drugima. I sada njih osjetim, a čujem i naše duše!


Bjelašnica, prilazi                                        
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...