5 Feb 2017

46 Nekome će biti drago

Ženi majka luđena Rahmana,
ženila ga od sedam godina,
mlad djevojkom od sto i četiri.

Kad Rahmanu dovedoše nanu,
Rahman sjede na mehke dušeke,
a djevojka na svoja šilteta.

Luđen Rahman tiho progovara:
„Moja nano, od bisera grano,
šta bi dala da ti priđe Ramo?“

„Prođi me se, luđani Rahmane,
mene bole kosti od starosti!"
„A i mene, nano, od žalosti!“




Do sada su me drugi gledali kao krivca. Odlaskom Ramiza, od kako ostasmo sami nas dvojica, i sam se počeh osjećati krivcem. I to onim, kome je oduzeto pravo da bilo šta kaže u svoju odbranu.
Dok je Mufo bio u bolnici, dok smo Ramiz i ja razgovorom ubijali duge minute čekanja, inekako sam se opirao osjećajima koji su se već počeli mutiti. Od zadovoljstva što konačno idemo, ponovo se vratih žalu što to ne uradih ranije. Sam, bez Mufa.
Duge minute zamijeniše još duže. Ćutke smo pogledima ispratili Ramiza, ćutke smo iščekali da prođu još dva sata.

Tada se konačno neko primače vozilu za koje smo čuli da će u Voljevac.
Mufo odmah pritrča vozaču:
-          Je li ovo vozilo ide za Vakuf?
-          Ide – poluzbunjeno uzvrati vozač.
-          Pa, i mi trebamo tamo. Eko Mehić je reko da je vidio s vama, a nama je reko da ima mjesta!?
-          Meni nije niko ništa. Ja samo i vozim, i ne pitam se ništa. Ja vam ne mogu ništa reći, sad će ova dvojica doći, pa vidite s njima – vozač se pravdao.

Mufo je sad već bio ljutito bijesan. Ipak se nije s vozačem duže raspravljao, ali je za svađu spreman čekao tu pomenutu dvojicu.
Par minuta kasnije su se pojavila.
Vozač im je prvi prišao. Vidjelo se kako im objašnjava za nas.
Vidjelo se i kako jedan od njih žučno negodova. A to je ono što je trebalo da Mufo haman eksplodira.
-          U čemu je problem!? – skoro se unio u lice ovom što nije krio neraspoloženje spram mogućnosti da se u vozilu nađemo i nas dvojica.
-          Šta vi hoćete!? – ovaj se još više drznu.
-          Mi smo pitali, ima li mjesta. Rečeno nam je da ima. I sad, pitamo u čemu je nasto problem? – Mufo se pokuša malo smiriti.

U tom času priđe onaj treći, uze Mufa pod ruku i odvoji ga par koraka ustranu. Samo sam razumio da pominje Eka, a po svemu sam zaključivao i da su novonastali problemi vezani za drugog.
Što se dalo vidjeti i na Mufovoj reakciji. Krenuo je s dvije-tri svoje uobičajene psovke... što je onoga natjeralo da se s njim još malo izdvoji.
Ovaj put sam im i ja prišao.
-          Ja vas razumijem potpuno – sada sam mogao slušati i razgovor – kažem ti da sam ja Eku obećo. Vjeruj da ni ja nisam konto da... Al jebiga, on joj dođe neki rod, a i glavni je, njegova je zadnja.
-          Da joj je i sin! Ovo nije privatna vojska ničija, niti je ovo vozilo njegovo privatno. Da nema mjesta, da se moramo gurati, pa hajde...
-          Eto, meni je stvarno žao, ja sad moram ići.
-          Neka, daj da ja s tim popričam! – Mufo se otrže od ovoga i žurnim koracima krenu ka vozilu, koje se zagrijavalo.

Međutim, i ovaj je bio spreman:
-          Čovječe, kako ti se ne može objasniti da mi je majka umrla, i da meni nije do zajebancije. Da je situacija drukčija ne bi bilo nikih problema, ovako... Pa reci sam, je li ima smisla da sjedite pored mejta!?
-          Jašta nego ima smisla – Mufo je jedva dočekao da ovaj završi – ako nisi znao, nas - mrtvaca nije strah!
-          Nisam to ni reko...
-          Pa, u čeme je problem!?
-          Oj, jebemga... Ama, šta se ja s tobom imam i raspravljati, ne mogu vas primiti i tačka!
-          Da se ne bojiš da ću...

Razgovor je završen. Idu kratke, žustre riječi, teško za razumjeti koji prijeti a koji psuje, brojne gestikulacije obojice, ništa što bi doslutilo kako će se nastala situacija razmrsiti. Iako je nerealno zamisliti da bi njih dvojica mogli skupa u auto, nije bilo ni mnogo šansi da Mufo odustane.
Situacija je uzela noviih par minuta, te ponovo primakla onog drugog, dok je vozač iz kombija sugerisavao meni i Mufu da se kanimo.
Što je trenutno bilo i najrazumije. Prije nego su se uhvatili za vratove, jedan je uguran u kombi a drugi povučen malo nazad.
-          Da sad krenem pješke, kasno je – zagrlio sam Mufa – hajdemo mi polahko dolje, nekome će biti drago što se ovako završilo!


Zec planina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...