26 May 2017

11 Ne bi trebalo dugo da traje

Iz tiha me glava boli,
dovedte mi doktora.
Il'doktora, il dragoga,
teško meni do boga.
                                             11. april 1994.
Doktor vida, boli skida,
dok mene mladu izvida;
Doktor vida, banda svira,
haj, mene mladu izvida!

On u bijelom, ja u mavi,
dok mene mladu prevari;
Ne bolujem od bolesti,
već od silne ljubavi.





Ja najviše žalih što jučer upoznavasmo ćudi Bjelašnice. Dok smo svi sretno pobijedili ukupnu mećavu ja sam poražen u pojedinačnoj borbi s hladnim vjetrom.
Na početku nije izgledalo toliko ozbiljno. Nisam izostao s posjete planiranoj kući, niti računao kako mi je to greška. Čak sam bio uspio i zaspati, probudivši se i tek polusvjesan šta me je snašlo.
Zub me upalio, i to umnjak.
Bol, koja i nije nepoznata. S razlikom da pokušavam izdržati barem do jutra da ne vrištim, kako ostale ne bih budio. Za šta sam koristio duhan, te volju i vjeru koju sam crpio iz sebe.

Bol je isrcpila snagu iz mene. Obradovao sam se svitanju, makar i ne znajući zbog čega. Nije donijelo čemu sam se nadao. Izostao sam s doručka, pokušavajući slanom vodom uminuti bol.
Radovah se povratku ostalih. Nisam vjerovao da će mi neko od njih pomoći, ali jesam da ću u razgovoru s njima lakše podnositi bol, i istrpiti dok nekako sama ne popusti.
Teško mi se bilo i držati razgovora, misli su znale svoje. Nisam toliko ni vjerovao da će bol sama proći, no jednostavno nisam znao način kako da pomognem sebi, kako da misli okrenem u nekom drugom pravcu.
Znam da ambulante ovdje nema, ni rakije, ni ikakvih trava u ova doba godine, dok su pokušaji sa slanom vodom i duhanom i dalje uzaludni. Još uvijek sam se uzdržavao da vrištim i jaučem, ali suze boli ne mogoh ustavljati.
U svoj boli javlja se i neostvariva želja za zubarom, ili kliještima kojima bih sam sebi zub izvadio.
Kao da je Ramiz ciljao moje misli stade mi pričati o tome da je prošle godine Ramo jednome njihovom saborcu uspješno izvadio zub, nekim svojim kliještima. Koje, inače, uvijek nosi sa sobom.
Čudilo me to da neko kliješta nosi, ali vidjeh u tome jedini spas. A Ramiz s osmijehom prihvati moju hrabru odluku.
Za pet minuta su i Ramo i Omer bili tu. Dok me je Omer dodatno hrabrio Ramo se malo kolebao. Oslobađao se viška odgovornosti, pominjao je mogućnost da poduhvat ne uspije, da zub može ostati samo polomljen. Sve u slučaju koliko i kako je trenutno oštećen, odnosno i koliko budem sam mirovao.
Rizik postoji, znam to i sam, ali su boli jače. Rizik tjera na razmišljanje, boli su protiv. Čim prije sve obavimo, tim bolje.
Ja sam već odlučio, konačno i Ramo pristaje. S tim da će mu neko morati pomoći. Omer se spremno ponudi, dok Senaid i Armin izađoše vani.
Legao sam na leđa. Omer čučnuo iza mene, koljenima mi čvrsto stežući glavu. Po Ramu, moje mirovanje najviše ovisi od Omera, njegovog čvrstog stiska.
Jedno je dobro u svemu, ne bi trebalo dugo da traje.
Ramo sačeka Omerov signal. Osjetih kako mi kliještima guli desni. Osjetih krckanje, lomljevinu zuba. Osjetih i bol, snažniju od ranije. Htjedoh trznuti glavom, htjedoh vrisnuti... ali mi to Omer nije dozvoljavao.
Sekund, dva... pet. Bol traje jednako, samo više nemam snage ni da pokušavam vrištati. Ne mogu ni oči otvoriti. Sve je samo mrak, s nekim velikim bijelim kolutićima.
Osjećam da Omerov stisak labavi, ali opet nemam snage da se pomjerim. Čujem kako Ramo govori da je dobro, da se nije slomio. Čujem, ali ne vjerujem. Još uvijek boli, nemoćan sam da se boli opirem.
Boli rana. Otvaram oči i vidim zub. I komadić hljeba, koji mi Ramo daje da metnem u ranu.
Ustao sam. Omer mi briše znoj, i on me uvjerava da mogu odahnuti. Boljelo je, neće više. Stvarni bolovi će minuti za minut-dva, poslije još samo trebam se čuvati da ranu ne izlažem hladnoći, odnosno promjenama vremena.
Neću. To i neće biti naročito teško, bol koju sam jedva istrpio stalno će mi kružiti mislima. Bol, i obična Ramova kliješta.
Sve skupa, još nešto što dodajem spisku prvi put učinjenog. U odnosu na sve drugo, bar je ovo nešto što me je moglo mimoići. Mada, s obzirom na situaciju ni sada nisam imao izbora. Da ne bih poludio od boli, prvi put sam zub vadio bez bilo kakvih anestetika, ne-zubarskim kliještima, i rukama ne-zubara...


magla iznad Rakitnice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...