8 Jun 2017

19 Neće tada biti teže

 „Moj nevene, šestopere,
zašto si mi uvehnuo?

Il ti zmija korijen grize,
Il te voda potkopava?“
                                            24. maj 1994.
„Nit mi zmija korijen grize,
nit me voda potkopava;

Dvoje su se milovali,
na mene se naslonili,
zato sam ti uvehnuo!“




Slutio ili ne slutio, to nešto se dogodilo. A šta je to nešto, to još niko ovdje ne zna tačno. Baš je sve nekako - kako sam i slutio.
Na Bjelašnici je bio napad. I to upravo na tom novom dijelu linije koji je branio dio našeg bataljona, jučer izašao. U sastavu kojeg mene nije bilo. Kraj priče o tome je li me, ili nije trebalo biti!
 Sada su mi jasnije druge razlike u odnosu na prijašnje, slične situacije. Predalek nam je logor od linije, da bismo ovima gore odmah priskočili u pomoć, ali i da odmah dođemo do tačnih, preciznih informacija.
Nema postrojavanja, referisanja. Centar veze je tu, ali po prvim pričama ni oni ne znaju mnogo. Kao, prenose kako i saznaju. Onima, kojima treba!?

A šta ti rade, čekaju li provjere, potvrde, ili imaju druge razloge da sve nas uskraćuju za dijelove toga što je javljeno? Kako god, ponešto izađe iz zgrade. Gdje kruži, sastavlja s onim što je još izašlo, usputno sve možebiti i malo mijenja izvorni oblik...
 Jedine su dvije informacije koje se ne mijenjaju iz priče u priču.
Ima poginulih, i to je nažalost sasvim izvjesno. Dok buni to što po nekim verzijama nije bilo četničkog napada nego se zapravo dogodio sukob dvaju naših jedinica. Po jednoj su naši poslati da se negdje spoje sa Slavnom a ovi zapucali, po drugoj je naišla neka vojska iz Goražda...
Poginulih je bilo, već se u pričama pominje i broj. Koji zasad varira od jednog do sedam-osam, a što bi već bilo pola od koliko ih je jučer otišlo. Imena se još ne pominju što sve nas čini nervoznijima. Nekoga manje, nekoga više...
Dobro se sjećamo tih šesnaest momaka koje smo jučer ispratili na voz prema Bradini. Marširaju nam njihovi likovi glavama, duše brecaju.
Koji imaju brata, bližeg rođaka, najboljeg jarana, ti su koncentriraniji na taj jedan lik. Oni su i nervozniji, njima je i mučnije.
A onda se to skoro jednako širi na nas ostale. Svi smo tu na igralištu, bježimo od pogleda jednih da bismo udarili na poglede drugih.
Pogledaš li u Bajra Spirjana sjetiš se da je gore Refik, kada pogledom sretneš Jasmina Krša pred oči ti stiže Ramo, pogled prema Omeru Bešireviću i tebi pred oči donosi sliku njegovog brata Ferida...
Tuga. Tuga koja se dalje ne može trpjeti. Možda ja samog sebe ne razumijem, ali ovo još manje.
Ako se kroz neka saznanja stiglo do pet-šest poginulih zašto se imena kriju? I tako će se jednom saznati, njihovim najbližima neće tada biti teže nego što bi i sada da im se kaže, a drugima je možda bolje da lakne ranije.
Sebe ne razumijem, razumijem te koji se bore saznati istinu. A onda, neću da se još i ja guram pred Komandom. Sjedim na igralištu, prošetam, slušam šta drugi prenose.
Ne znam kako, ali neko proturi da je jedan od pogunlih iz Trošnja. A gore su trojica, Ferid i Selćo Pekas i Fadil Barlov.
Fadilov brat Adil je brzo dočuo ovu vijest. Svrstava se među one koji žešće zahtijevaju da Komanda izađe s imenima, s tačnom informacijom šta se i kako gore dogodilo. A niko više ne vjeruje da nije javljeno!
Pogotovo Mandžur, čiji je brat također gore. I koji je prvi za koga je sve izvjesnije da je poginuo, ili teže ranjen. Vidi se to na Mandžuru, vidi se to na onima oko njega.
Neko je od Jabučana saznao, rekao ostalima, rekao i da njemu ne govore. I svi ćute, i svi sada kao hoće biti uz njega.
Neću više da slutim, ali mislim da ovo razumijem. Još ni od koga nisam čuo kako je sigurno da je Ismet među poginulima, vidim da Mandžurovo lice također još nije dobilo tu informaciju, ali to lice osjeća. Osjeća kovitlanje u duši zbog sveg ovog ćutanja, sve pažnje koja mu se posvećuje pod izgovorom kako mu se pomaže u dobijanju traženih informacija, način na koji ga se uvjerava kako nade ima, da je Ismet iskusan, oprezan...
Na momenat pomislih da je možebiti Ismet i jedini koji je poginuo, a onda do ušiju dođe novi val priča. Oni koji sada paze na Mandžura, moraju imati još nekih informacija. A one potvrđuju kako ima još poginulih!
Znaju ti i imena ostalih, samo ih možda nisu stigli čuti dobro.
Čuli su neki drugi. Možda ne sasvim dobro, ali prenose kako su čuli.
Ponovo čujemo, jedan od poginulih je iz Trošnja. Novost, Barlov se preziva.
Misli odmah idu ka Fadilu, pogled ka Adi. Blijedi on u licu, duša mu još brže lapi. Oči kruže po nama, zovu da neko kaže kako je to laž. Ali su i spremne čuti da je istina. Najviše su iznenađene što ništa ne čuju. Sad je u to siguran, znamo koliko i on. A njemu se hoće saznati istina.
Neko je zna. Gledam ga i razmišljam bih li mu je ja mogao reći. Nisam siguran, ali znam da bih na njegovom mjestu jednako je težio saznati.
Padaju mi na um diverzanti. Ako je neko došao do istine, oni su!?
Neko maloprije pomenu kako su u spavaoni, igraju karti. Ni meni se to baš ne sviđa ali nismo svi isti, ako mogu neka igraju. Pozivam Adu da me prati.
Ulazimo u hodnik i svjesno usporavamo, vjerujemo da se približavamo istini i hoćemo biti i spremni na nju. Zastajemo, jer iz pravca spavaone dopiru zvuci na koje dakako nismo spremni.
Ne gledam u Adu, dovoljno je što mi se čini kako će se strop na mene sručiti.
Ubrzavam, idem metar, dva ispred Ade. Otvaram vrata spreman da vrisnem, i tako pitam za obraz, smisao da se sluša muzika u trenutcima kada znamo da smo ostali bez nekoliko suboraca. Ali je glas Jasmina Muharemovića s kasetofona bio toliko glasan da se moj vrisak ne bi razumio.
Na stolu nije bio alkohol, ali su u ovome momentu i čaše sa sokom sasvim uvrjedljive. O tome, da moj i Adin ulazak gotovo i nije primjećen ne težih razmišljati. Pogledah u Adu, vidjeh suzu koja skliznu.
Plafon spavaone se poče spuštati, muzika posta još jača, vraćam pogled na društvo za stolom. Ja ne plačem, svejedno gubim vid. Samo se sjećam da su na jednome krevetu jedno do drugog sjedili Dževad i Žuta.
No, u ovom momentu ni njih nisam vidio.
Ni kasetofon. Ali sam njega po zvuku lahko pronašao. Napipao sam i kabal, i iščupao ga.
Mukla tišina. Koja omogućuje da veselo društvo postane svjesno našega prisustva. A i meni se oči malo otvoriše.
Vidim da je Žuta ta koja ustaje, koja zna kako ovo nije jedino što smjeram učiniti. Možda je prva shvatila razloge.
Možda ja nisam trebao zatresti stolom, prosuti sok. Ali se nisam mogao ustaviti.
Niko mi ne prigovara, ne pita „zašto?“. Žuta ustaje, lagano mi prilazi. Uzima pod ruku.
Prolazimo pokraj Ade ćutke, ne znam kuda me Žuta vodi. Ne znam ni zašto se ne opirem.
Dok idemo niz hodnik čujem da nešto govori, koliko stižem razaznati govori mi da se smirim. Ne odgovaram joj, samo zato što se osjećam sasvim smireno.
Ulazimo u kancelariju saniteta. Vidim da Rada odmah skače na noge.
Ja sam posjednut na stolicu, dok njih dvije kratko pričaju. S tim da sam sada jasno razumio kako Žuta objašnjava šta sam uradio.
Otćutaću, iako se nikada neću složiti da to bi bez razloga. Neka bude da je to posljedica činjenice da mi je pritisak naglo skočio, znam i šta je uzrok tome.
Objašnjavam to Radi, dok Žuta prihvata savjet da  napusti kancelariju.
Dvjesto deset sa sto dvadeset, razumio sam i koliko je Rada izmjerila. A ne zanima me što pretpostavlja da je prije par minuta mogao biti i veći. Dočim, prihvatam primiti injekciju, i odleći nekoliko minuta.
Poslije me nije toliko zanimalo novo mjerenje, sam sam vidio da se osjećam bolje, skoro sasvim dobro. Možda ću poslušati njene savjete da tokom dana mirujem, da se suzdržim od daljnjih nerviranja. No, ne i da ću je sutra ponovo posjetiti.
Ada sjeđaše na stepenicama ispred zgrade. Čekao me je.
-       Ma, pusti ih... Nisi trebo – mirno mi reče, prije nego paleći novu cigaretu ne pokaza kako je u duši još jednako ne smiren.
-       Nikad mi neće biti jasno da neko može biti tako bezosjećajan... bezobarazan...
-       Moreš li ići sa mnom?
-       Mogu. Gdje?
-       Kontam otići do Suhodola, rekoše da su ranjeni, možda i poginuli helikopterom doveženi. Zumra je gore, zamolićemo je da provjeri koji su.



Sinanovići, pejzaž
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...