28 Jul 2017

61 Nećemo zakasniti

Vezak vezla Omer-begovica,
konce suče Jusuf momče mlado.
„Oj, Boga ti, Omer-begovice,
begovice, moja dainice,
što te pitam pravo da mi kažeš:
Kad ti legneš s begom u dušeke,
s begom tvojim a daidžom mojim;
Tresul ti se dojke na prsima,
puca li ti jelek na plećima,
driješel ti se gaće sandalije,
kuca li ti satić pod učkurom,
crven satić u mrkoj kutijici?“
                           3/4. oktobar 1994.
„Oj Jusufe, milo moje momče,
kad me pitaš pravo da ti kažem:
Kad ja legnem s begom u dušeke,
s begom mojim a daidžom tvojim;
Tresu mi se dojke na prsima,
i puca mi jelek na plećima,
i driješe se gaće sandalije!
Al ne kuca satić pod učkurom;
Već Jusufe, milo moje momče,
amo tvoga zlaćana ključića,
ne bil kako satić kurisao!“                                 



                             
Kako noć odmicaše, i bi izvjesno kako ćemo ovdje jutro dočekati, nekako sam ja postajao uvjeren da je ova noć taj naš odmor. Poslije čega će „kompromis“ biti jednostavan, jasan. Odnosno, neće biti prvi put da će nam odmora manje trebati nego što mislimo!?
Otud me iznenadi naša istrajnost. Vojska je svoje, uglavnom rekla.
Uglavnom, jer se jedan momak izdvaja. Edhem Bašić je iz Višegrada, Goražda ili Rogatice, tamo je negdje teško ranjen, ovamo prebačen na liječenje. Oporavio se, nije mogao tamo, priključio se nama. Naoči je djelovao tih, na momente i da je ranjavanje ostavilo traga i na njegovu psihu. Moglo bi se reći kako je i ovo jedan od tih momenata.

Imao je izgled borca, pa je prilično uvjerljivo zvučalo njegovo da će sam nazad, ako drugi niko ne htjedne. Neozbiljno su zvučale neke riječi koje je upotrijebljavao, da ga je stid što smo se vratili, da nikad nije ispao „pička“ kao sad, dok je razumnim bilo to da smo krenuli da uzimamo Treskavicu, ne da bježimo s nje.
Ostaje usamljen, pa ćemo čekati neku drugu priliku da saznamo kakvo se zaista srce krije ispod mladog, pod sunnetom neobrijanog lica, uniforme i jurišnog prsluka diverzanta, te zolje uz puškomitraljez.
Nije prvi put da se u sličnim situacijama i ja lomim u sebi. Obično bi iz mene progovorila intuicija, ovaj put je sve rekla, odnosno otćutala - moja nemoć.
Možda bih pokušao, ako bi on krenuo, krenuti za njim, ali tek pošto se ovo grguljenje u mome stomaku, niže skroz u nogama, ikoliko smiri. Sada jedino mogu sebi dati još jedno obećanje, od sada ću i štedjeti vodu, ali i nikada više pretjerivati.
Iako, sada moje stanje kao da mi govori da će na kraju, ipak naša biti zadnja. Da nam je odmah se vratiti nazad ja bih se dakako osjećao bolje...

                                ***
Sjedimo ispod Đevigrada, povremeno ponovimo protivljenje ideji o nazad, ali ni dalje ne idemo ka logoru. Usput prikupljamo one nedostajuće informacije.
Naši diverzanti nisu sasvim lahko zauzeli Voliju jamu. Uspješno su izvršili opkoljavanje, vojnički četnike upozorili da su opkoljeni i pozvali na predaju. Do toga nije došlo pa su radile puške, i zolje. Broj ubijenih četnika jeste desetak, zarobljen je jedan, dok ih se nekoliko vjerovatno izvuklo. Potom su poboli zastavu, te produžili na kosu ispred. Odakle su se morali povući, a kada su četnici, upravo iz pravca Konika došli i ponovo izašli na Voliju jamu.
Briljantna akcija, pobjeda naših diverzanata, dodatna je potvrda zasluženosti boljeg tretmana naše brigade. Što su se morali povući, govori o nedovoljno dobroj koordinaciji unutar cijele operacije.
Slavna je na svome krilu odradila što je trebala, skoro bez borbe, kao i Viteška. I to su vrhovi koje još uvijek držimo. Sad još više boli onako proveden dan ispod Zubova. Vojska koju smo vidjeli nisu bili četnici, a boli zbog žeđi koju trpismo.
Zato, hrabri pokazanim ponašanjem. Koliko je tužno što oni nas nisu uočili, ne treba razmišljati o tome. To se ne može tvrditi kao neopreznost, pitanje je da li bismo im neprimjetno mogli prići. Ni tužno, samo može biti sreća da smo ni njih vidjeli, ne oni nas!
Skupa s ovim, uglavnom pozitivnim vijestima, stiže i potvrda, nove informacije vezane za onu tužnu. Istina je da se nismo svi vratili, Mustafa Hodžić i Halim Kovač su nestali. Što jeste od početka zvučalo čudno, s obzirom da nisu bili u onome sukobu s četnicima, a nakon toga nismo ni bili u pucnjavi.
Dok se provjeravala vijest, ispitivalo se kada ih je ko zadnji put vidio. Tako, stiže pojašnjenje kada i kako su nestali.
Iznad jezera, kada je mrak padao, kad smo se okupili za krenuti, bili su u stroju. Neki su tada vidjeli njihova došaptavanja, te neka ranije koja su govorila o vezi s činjenicom da obojica ovdje imaju sinove. Hoće se sada istaći želja da budu razdvojeni, nad mogućnošću razmišljanja kako će se uvijek lakše izvući dvojica nego četiri stotine.
Nadati se da ćemo istinu nekada saznati. I naravno, da će biti pozitivna. Sada, podsjećanja na njih, briga za njihovu moguću sudbinu, znači i jedan od načina da manje mislimo o naredbi. Koja se ne mijenja.

                                ***
Ono što sam mislio da slijedi je naše lomljenje, odnosno ipak povratak. Dio mene je znao da je to ispravno, dio se radovao što se to još sve oteže.
Bašić je dobio nove ideje za lične pozive, ne znam otkud mu ali u jednom trenutku priđe meni i Sedu.
-       Hoćete li vas dvojica sa mnom? – ne znam je li ima neke išarete ali kao da je znao koga jedino može ovo upitati, i uvjerljivo dodati – ako nećete, ja odoh sam!
-       Samo polahko. Svi ćemo mi ići. Neka nas još koji minut, nećemo nigdje zakasniti – ne znam ni otkud meni ovakav odgovor, sem da sam to sve više osjećao.

Dok je Bašić, pobjednički ili poraženo, ipak išao u pravcu Đevigrada, ne okrećući se, ne želeći gledati sumnjičavost kojom ga ispraćamo, Sedo i ja dovršavamo razgovor, na koji nas je on ponukao.
-       Misliš li da će zaista otići gore – Sedo me je ovo pitao, čisto da potvrdi kako identično razmišljamo – vjeruješ li i ti da su njegova ranjavanja ostavila takve posljedice?
-       Ja njega ne znam, ali znam nas. Znam i ono najbitnije, izašli smo na Treskavicu. I nije nam s nje silaziti. Barem, dok nas četnici ne najure.
-       Što, onda, ne idemo naviše?
-       Jer gore već ima naših. Da ih sad četnici napadnu, jurnuli bismo im u pomoć...
-       Zato i jesmo dan ovdje proveli, i sve ovo izdurali – Sedo dopunjuje.
-       Nije bez nas moglo početi...
-       Neće bez nas ni završiti.




                           Đokin toranj, najviši vrh Treskavice
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...