3 Mar 2019

37 Niko nije mogao prije

Došla Drina od brijega do brijega,
draga moja,
od brijega do brijega!
Il od kiše, il od bijela snijega?

Nit od kiše, nit od bijela snijega,                         23.jun 1995.
već od suza Zvorničkije cura.

Bog ubio Zvorničkog muhtara,
što otjera momke u soldate
pa ostaše cure neudate!




Sve ovo što se zadnjih par dana dešavalo na neki je način ostavilo traga na mene. Umorio sam se od ničega. Nisam više siguran da ima išta što ne mogu, a opet mi je sve postalo mrsko.
Preko volje se hvatam karte i računa, mrzi me otići po hranu ili po vodu, ne igra mi se kanasta, noću mi se ne da spavati a danju bih rado stalno ležao. Nije mi više stalo ni da često budem uz Hama, nekako mi je nebitno i sve to što se oko nas dešava.
I tako, propustio sam direktno čuti još jednu tužnu vijest. Okolnosti me, opet nisu zanimale.

Tek čuh da Abid Hajdarević tiho govori o Mehu Mešiću. Tiho, i najbiranijim riječima.
Nekoliko sam sekundi slušao Abida, vidio i čuo par uzdaha Fehima Gliba, i mogao sam bez riječi, bez obaveznog raspitivanja znati šta se upravo desilo. Da li maloprije, prije sat vremena, nekad jutros, možda još sinoć, sve to više uopšte nije važno.

                                   ***
Odvojih se, nađoh jedan brežuljčić uz kojeg se udobno uslonih. Udobno, tek tako da umoru ne dam dalje na se. I da mogu mirno zatvoriti oči, i opet razmišljati.
Pogibija Adila Kovačevića me je duboko potresla ali sam negdje u duši još vrtio da je samo zarobljen, ili čak i da mu je samo to pismo ostalo, ispalo u borbi. Dopuštao sam sebi da na vijest koju je četnički radio javio gledam kao na nekakvu njihovu šalu, dosjetku, propagandu kojoj svrhu ne bih sasvim  bio kadar ni da razumijem.
Pogibija Meha Mešića tjera da budem samo ozbiljan.
Slušam Abida i Fehima, hoću i sam da se s njihovom pričom složim, ali tako ćemo se sva trojica samo uklopiti u onu staru po kojoj se o umrlima uvijek govori samo najbolje. Mi se uklapamo, da li i Meho!?

                                  ***
Malo je nas koji smo gravitirali Brodu a da Meha Mešića nismo poznavali, makar samo po imenu. Ja se sada usuđujem pomisliti da smo ga mahom jedino tako i znali.
Da se razumijemo, naš kraj nije bio naročito bogat, ali i u takvoj su se sredini uočavale razlike. U jednom opšte nebogatom kraju Meho je pripadao tom nekom najdonjem sloju. Ko se je tada pitao zašto je to tako...
Meho je rođen u porodici s mnogo djece. Stariji je od mene desetak godina pa ne znam koliko mu je djetinjstvo bilo teško, svjedokom sam kako nije bio od onih koji su se previše trudili da mu ikada bude bolje. Što bi kazali, škola mu nije išla od ruke, a niti je bio takve fizičke građe koja bi ga lakše svrstala u „neke“ radnike.
Dani su mu ličili jedan na drugi, provodio ih je bukvalno dangubeći. Istina, katkad se dao vidjeti s cigaretom u ustima, ili s flašom piva u ruci. Ipak, najčešće ga gledajući kako sjedi na stepeništu od Fontane, najpoznatije kafane na Brodu, i čeka da se nešto samo od sebe desi, vjerovatno da neko raspoložen naiđe i počasti ga tom cigaretom ili čak tom flašom piva, mene je uvijek asocirao na nekoga na koga je Miladin Šobić mislio dok je pisao svoju čuvenu „Sjedim sam na trotoaru, prebijenu nemam paru, i čitam neke stare novine...
Nisam se raspitivao šta je bilo s braćom mu i ostatkom porodice, kada i otkud i kako se je samo on nama pridružio. Pokušavam se natjerati da se nečega prisjetim, zvoni mi da sam nekad čuo kako su neki od njih stradali, a vjerujem i da sam morao čuti i taj dio priče koji govori o tome kako je on uspio izbjeći. Vremenom sam to posve smetnuo pa mi se sada doima kao da je od prvoga dana tu. S nama.
Pa, manje-više svima s našega kraja početne ratne sudbine su slične, svako je bio u svome selu ili mahali do nekog kobnog dana a onda smo se preživjeli negdje priključivali onima koji su to ranije učinili. Svaki novi je bio dobrodošao. Za bilo šta drugo se nije previše ni pitalo. Bitno je da taj zna da drži pušku u rukama, ili da je makar od neke druge koristi.
Meho je znao nositi i koristiti pušku, a koliko je vješt ili hrabar kao da nije želio žuriti pokazati. Čini mi se da je najprije prihvatio sve to što drugi o njemu misle, strpljivo čekajući vrijeme kada će nam svima otkriti i ono što o njemu nismo znali.
Nije se nametao niti jednom društvu, draže mu je bilo da ga vrijeme samo svrstava kamo pripada.
Pravljenje vodova koji imaju neki lokalni osnov, uz činjenicu da je s područja Broda bio mali broj koji su bili tu, vremenom je sve njih okretao manjem, našem selu, ali koje se brojčano uporno održavalo.
Mislim da je i to dijelom pomoglo da Meho izbrusi sliku o sebi, po kojoj ćemo ga svi i pamtiti. Počeo je kao posljednji vojnik u vodu, ali vojnik koji je prihvatao sve dobijene zadatke i izvršavao ih najbolje što umije. Nije mu bilo teško stražariti cijelu noć kada je situacija tako zahtijevala, ili ići po vodu i hranu, čistiti bajtu kada je na njega red. Pedantan u drugome, pouzdan u prvome, od posljednjeg vojnika dolazi do jednakog sa svima.
Ginulo se, bivalo ranjeno, bilo je i odlazaka iz brigade, njenog napuštanja, konstantno smo bili prinuđeni da dopunjujemo diverzantsku jedinicu, kao i da u pješadijske primamo nove koji su pristizali, u takvoj su situaciji iskusniji borci morali preuzimati komandovanje odjeljenjima i vodovima. Neki su bježali od te dodatne odgovornosti, neki su i na to gledali kao i na svaki drugi ratni zadatak. Meho Mešić je bio od ovih drugih. Brzo je preko komandira odjeljenja stigao do komandira voda.
Pitao sam jedne prilike kakav je kao komandir voda. Rekli su mi - jedan od najboljih. Od svojih je vojnika tražio jednako, ili manje nego  što je sam radio kao vojnik.
Kao vojnik je vodio računa o svome rovu, kao komandir voda o svakome rovu koji njegov vod pokriva. A lično je uvijek bio na onom koji je bio najistureniji.
Razmišljajući o Mehu, slušajući druge dok o njemu govore, dođoh do rečenice kojom ću zaokružiti sve svoje trenutne dojmove. Meho je bio takav komandir voda, takav borac, da iz njegovog voda niko nije mogao poginuti prije njega.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...