25 Aug 2019

43 Životinje znaju uživati u prirodi

Eto doli jezerce vodica,
kraj jezera zelena travica,
u travici jagode maline.
Čuvala ih divojka Duvanjka.
U ruci joj zlaćana maštrafa,
u maštrafi jezerce vodica.

Otud jaši mlad junak na konju,
pa govori mlad junak na konju:
„Oj, Boga ti, divojko Duvanjko,                                             
beru li se jagode maline?
Pije li se jezrce vodica?
Ljubi li se divojka Duvanjka?“

„Ajd otalen, mlad junak na konju!
Za te nisu jagode maline,
za te nije jezerce vodica,
nit je za te divojka Duvanjka!
Ovo zlato drugom obećato,
ona ima dragana Ivana.“




           Kiša se je jučer ispadala. Kao da je nebo ukazivalo da je odmor potreban svima. Međutim, takvi predasi su i najave još oštrijih bitki.
           Četnici su se baš naljutili. Nisu ni oni više prebogati s minama ali danas su riješili da ih ne štede. Tuku po svim čukama i našim položajima. A i to ima svoje predskazanje, oni su pripremili nove pješadijske napade.
Svjesno ili ne, to kod nas mijenja planove. Bili smo nestrpljivi, željeli novo pomjeranje položaja, ipak nismo radi viješću da to ide na drugu stranu. Iako su upute jasne, položaj treba brzo i privremeno zaposjesti, pomoći u odbrani dijela gdje se očekuju najžešći napadi neprijatelja, gdje je naša pješadija već prebačena.
Svi događaji imaju neke logične slijedove. Javlja se i potreba za još jednom, novom osmatračnicom s obzirom da sad imamo ciljeve koje s ove ne vidimo.


Da je situacija ozbiljnija nego se s vedrim jutrom činila potvrda dolazi zbog činjenice da uobičajenog izviđanja neće biti. Ni za ovaj novi položaj, ni za osmatračnicu. Sve je to već urađeno, Major je poslao koordinate, uz kratak komentar da i jedno i drugo je zadovoljavajuće, da idealnije ne postoji.
To kako je naša Komanda reagovala naložilo je i nama da žurimo, spontano se dijelimo, raspoređujemo zaduženja. Novi zadatak, očekivano odgovorniji od trenutnog podržava da Jakup predvodi grupu koja ide. Omer će ostati ovdje, Lutvo priprema svoje poslužioce za ne dug ali izvjesno naporan put, Edin Barlov će računati na tom novom položaju, brži je i mlađi od Omera...
Nisam ni pitan, ali se apsolutno slažem što je taj zadatak povjeren Edinu. Logičnijim se nametao jedan drugi raspored, ipak je Jakup neko ko uvijek zna šta i zašto radi!
Osmatračnica postaje briga moja i Seada Peza. Toliko je Jakup saopštio, a svi smo sve razumjeli.
Nekoliko minuta prije ostalih nas dvojica već krećemo. U potrazi za mjestom koje mi na karti ne djelova kakvim ga je Major predstavljao, ali koje ne bi trebalo biti predaleko. Tek kada stignem provjeriću hoće li se do njega s tog novog položaja moći fino razvući kabal, i što je bitnije koliko pruža dobre vidike, kao i bezbjednost.
Nova osmatračnica mora ispunjavati jedan dodatni uslov, ono što je zapravo presudilo da Sead i ja ponovo, makar i privremeno, negdje odlazimo kao tandem. U području gdje smo upućeni moramo pronaći dio gdje ćemo moći fino namjestiti novi izviđački uređaj koji je nedavno stigao u brigadu i koji ćemo, evo i prvi put koristiti. Bio je poznat pod popularnim imenom „rogonja“, ja sam se s njim već susretao u bivšoj vojsci tako da su mi i rukovanje i njegove pozitivne odlike bile poznate. Zapravo se radilo o uređaju koji je funkcionisao po principu teleskopa. Naravno da je bio u zelenoj maskirnoj boji, a popularno ime duguje tome što je bio sačinjen od dva okulara koja su se mogla podešavati, odnosno prilagođavati prirodi, no u nekom osnovnom položaju su ličili na rogove neke egzotične zelene životinje.
Jakup je znao da je osmatračnica mjesto gdje bi on trebao da je, ali se ratnici od vojnika razlikuju po tome što kod ratnika formacijske dužnosti ostaju na papiru kad okolnosti traže, i dopuštaju određen promjene. I nije rogonja prekomplikovan za rukovanje, ali zašto imalo komplikovati. Nije težak za nošenje, dosta lakši od dijelova minobacača i mina, mladi smo pa ćemo lahko savladati i uspon koji nas očekuje. Kako god, Sedo i ja rado prihvatamo ovaj zadatak, tako da i ne razmišljamo o tome šta nas sve može očekivati pri njegovu izvršenju.
Početno je uvjerenje da se sigurno ne bi mijenjali s ovima na položajima. Pogotovo Sead, koji se je od momenta kada je rogonja tu - prosto zaljubio u njega. Grijeh bi bio da je Jakup imalo mudrovao s određivanjem koji će dvojac na osmatračnicu.

                                 ***
Putem smo morali proći pored malog jezerceta. Gdje ćemo se, a kako smo u prednosti nad ostalima, ipak malo zadržati.
Sead je pogledao u bistro jezero i ostao zadivljen životinjicama koje je prve ugledao. Pitao me je jesu li to vodene zmije. Nisam mu mogao to potvrditi ali smo oba vidjeli da najviše liče na nešto takvo.
Bilo ih je dvije-tri, pet-šest, čitavo jato. Plivale su, kupale se, vrtile i praćakale. Uživale su u svome kutku prirode. Nisu one ljudi, životinje su i znaju uživati u prirodi.
Gledao sam bistrinu jezera, u tišini se divio kamenju koje se jasno razaznavalo njegovim dnom, pokušavao vidjeti još neke životinje. Siguran sam da ih ima, samo su možda sad umirenije.
Istina, na drugom kraju jezerceta stalno je nešto iskakivalo, izbacivalo se površini. Da li se radilo o nekoj drugoj vrsti ribe ili o žabama, nečemu trećem, nemah sad vremena provjeravati.
Pružim pogled i po okolnoj šumici. Kakva ljepota, priroda u jednom od svojih najljepših izdanja. Oni njeni, kako ih volimo nazvati, netaknuti dijelovi. Sve bistro, sve čisto, sve sjaji. Listovi okolnog drveća i sjaje i mirišu. I sjaje i mirišu prirodom.
Na trenutak se zadržavam na još jednoj činjenici. U ovu udolicu do sada nije pala niti jedna jedina granata. Zato i jeste sve ovako lijepo. Zato su i ova zmijolika bića onako umiljata, a lišće i mahovina sijaju kao da su od zlata i srebra. Na dnu jezerceta je toliko bisera. Ne onih pravih, ali prirodnih svakako.
Govorim Seadu kako ćemo se, čim ova trenutna četnička ofanziva splasne, svakako povratiti ovdje. Provesti par opuštenih, bogatih sati uživanja. Ne možemo i nećemo paliti roštilj, ali sjesti i ručati konzervu hoćemo. Siguran sam kako će takav ručak biti slađi. Za miris prirode. Miris lišen primjesa mirisa, bolje rečeno smrada metala, baruta, mina, sanduka, punjenja.
I dok smo se peli uz kosinu više puta sam se osvrtao jezercetu, dok god  se dalo vidjeti. Kad znaš da je nešto drago i lijepo to jasno vidiš i osjećaš i iz daljine.


Crno jezero, otočić
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...