20 Aug 2019

42 Nije ko ostali ljudi

Čarne oči da ne bi gledale,
sve gledaste, danas ne vidjeste!

Gdje mi dragi pokraj dvora prođe
i provede konja riđanoga.

I na konju brata rođenoga,
rođenoga, malo ranjenoga.

Nit od puške, ni od oštra noža,
već od kletog srca djevojačkog!




S obzirom da su četnička granatiranja nastavljena, a čujemo kako ponovo udaraju i pješadijom, čak i kada naša oruđa miruju mi smo na okupu, uz vezu. Nakon vijesti o ranjavanju Nermina spremno smo prihvatili obavezu ispomaganja pri izvlačenju.
Mekić je tražio osam dobrovoljaca koje ćemo odmah uputiti. S našega položaja ćemo dati četvoricu.

Postoje druge okolnosti kada se izbor odvija sporije, kada se dopušta rasprava, sagledavanje i nekih sporednih aspekata, ipak su ovo situacije kada se gledaju samo dvije činjenice, da su to momci koji nisu najneophodniji trenutno, kao i da su vrjedniji. Tu i inače protivljenja nema, i uvijek se javi više nego je traženo. Tada je izbor lahko i načiniti, mogu reći da se sam pravi.
Znamo se dovoljno i dugo i dobro, pomoći ranjeniku je nešto što nikome ne može biti mrsko, gledajući se između sebe uvijek odaberemo najspremnije, niko ne dopušta da neko umormiji ide ili da odmorniji izostane.

                                ***
Osmorica su se brzo izdvojila, još brže smo ih ispratili, samo sa željom da Hanjalić bude dobro te da se odmah po završetku vrate kako bismo ako ustreba mogli uputiti i drugu grupu. Misli nam nisu bile stalno s njima, znamo da su krenuli u susret ovima koji Hanjalića već nose a ne znamo gdje će se i sresti.
Misli su nam duž cijelog ratišta. Sve se nekako izmiješalo, iskomplikovalo, vijesti se prepliću, situacija konstantno nepotpuna, nejasna. Na nekim pravcima četnici i dalje vrše i pješadijske napade, na drugima to mi pokušavamo, nešto je palo, nešto smo uzeli...
Spremni smo da imamo besanu noć. Znamo da nećemo biti angažovani osim ako to ne bude nužno. Ali baš to ne znamo, da li će dalji razvoj situacije ići u takvome pravcu.

                                 ***
Vijest koja nas je s jutrom budne probudila bila je drukčijeg sadržaja. Onog koji najmanje želimo.
Pominje se novi ranjeni. Normalno da nas odmah zanima koje je jačine rana. Tješi informacija da nije teža, iako to uzimamo s rezervom s obzirom da su pomenuli da je u pitanju nagazna mina. To da pokoji sretnik pri stajanju na nagaznu minu ne ostane bez kompletnog stopala se dešava ali ne baš često.
Nagazna mina je ono što je ponajprije moglo zadesiti one koji su nosili ranjenika. To je razlog da sam insistirao da Hamo Pačo čimprije dođe do imena.
Nismo dugo čekali. Pačo je dešifrovao, obavijestio nas kako se radi o Barlovu.
Uzdahnuo sam. Poslije Hanjalića, i drugi s moga položaja. Peh, baksuzluk, nesreća, sudbina.
Dolazi mi da krenem prema njima. Ne mogu da iščekam potvrde da se radi o ne toliko teškim ranama. Za Hanjalića je manje sigurno, rečeno je samo da nije život u opasnosti. Za Ramiza Barlova informacija je sumnjiva. Da li je mogao biti toliki baksuz da baš on nagazi na minu, i toliki sretnik da tom prilikom ostane samo bez dijela stopala!?
Razmišljam o Hanjaliću i Ramizu, prisjećam se ne toliko čestih i dugih druženja s obojicom, sabiram u glavi osobine koje su mi se kod njih dopadale, potiskujem one koje donekle i nisu. Ne znam ni da li nešto slutim, da li osjećam, jednostavno samo mi se pravi neka zbrka u mislima.
Skoro da sam poželio da konačno zatraže da gađamo, da to bude način da ubrzam vrijeme.

                               ***
Doručak smo polusvjesno odgađali, kao da je svakog bilo stid i pomenuti ga. Ili smo se baš pribojavali da nam „ne prisjedne“, odnosno da nam ne bude naglo prekinut. Što će se zapravo i dogoditi.
Koji su bili najvisočiji i prvi primijetili uzbunili su ostale. Svi istrčasmo na obližnju kosu da dopratimo povratak grupe koja je pomagala u nošenju Hanjalića. Ovi su ih odmah i izbrojali, mi smo samo mogli potvrditi, dolinom je stizalo njih - svih osam.
Nisam čekao da se razdvoje, skupa s Harisom Gagulom sam trčao donjem položaju.
Stigli smo kada i oni. Prethodno sam već prepoznao Ramiza Barlova, u međuvremenu je Hamo imao informaciju da nije on ranjen već rođak mu Fadil.
Tek sad sam se potpuno sudarao sa zbrkanim mislima. No najprije sam se pridružio u pojašnjenju Hanjalićeve rane. Nije u životnoj opasnosti, i to je jedina ranija istina. Da se radi o lakšoj rani govoriti se može samo prilikom upoređivanja s nekim drugim.
Hanjalić je ranjen u nogu, i to tako da je noga u pitanju. Za sada se samo radi o optimističnim predviđanjima ljekara da su sve tetive sačuvane, da amputacije neće biti. To što predviđaju i skori oporavak, brzo stajanje na svoje noge i povratak u jedinicu više je djelovalo kao riječi koje su Hanjalića trebale tješiti. Pričaju o jaucima, bolovima koje nije mogao skrivati, trpiti. U tome su tražili onu nit koja bi podebljala optimizam ljekara, nasuprot strahu koji je mlađahni Nermin pokazivao.
Zamišljao sam sada sve to malo drugačije, pa opet s nimalo sigurnim viđenjem. Ne vjerujem ni da bih više znao da sam i ja bio s njima. Kada sam čuo kako je čekajući daljnji transport ladom, pa helikopterom, a opraštajući se od ovih što su ga donijeli do Baletinih voda nezaboravio pozdraviti sve nas, izdvajajući posebno mene, shvatio sam da je i bolje što nisam bio.
Ako nisam i dalje bio načisto s prirodom njegove rane znao sam da u tim njegovim pozdravima ima ironije. Znam da je i to iz bolova, iz straha, ali me svejedno dotiče. Dotiče tako da ne želim, nemam prava da se ljutim, nemam namjere, niti potrebe da se pravdam.
Ostaje mi da više od drugih želim da Nerminov oporavak bude što uspješniji i brži, da se skoro ponovo sretnemo, da me upita kako je on određen da ode na ovaj zadatak. Ili, neće ni pitati. Oporavit će se, shvatiti da je sve samo sudbina. Koja je mogla biti i gora...

                                   ***
Ostajem u donjem logoru, uz kanastu. Prvu partiju u kojoj mi rezultat uopšte nije bitan. Čekam samo bliže informacije vezane za Fadila Barlova.
Ramiz je borac s moga položaja i time sam „opravdavao“ svoju neumjesnu upadicu kako je dobro što je ranjen Fadil a ne on. Pazio sam pred kim ću to izreći, pa opet su se Abid Hajdarević i Fehim Glibo trznuli. Ali su i otćutali, valjda prepoznavši da mi glas nije ozbiljan. A ni oni, niti iko može ozbiljnije tumačiti takve reakcije, spontane su, a što je spontano i prirodno je.
Prisjetih se, ma koliko nerado, sličnog iz Voljevca. Kada je stigla vijest da je Dževad poginuo moje misli su odmah dohvatile rođaka mi. Tada je Šeks osjećajući to dodao da se radi o Dževadu Muhoviću, ne zlonamjerno izvlačeći iz mene taj drugi, refleks kojeg se eto nerado prisjetih.
Sada sam se još prisjetio i Fadilove primjedbe kako ne može gledati dok gazim mimo obilježenog minskog polja, te da će mi pomoći ukoliko stanem na minu. Pomoći tako što će mi „prekratiti muke“. Taj događaj zapravo potire ovu moju ironiju.
Koju ću mu dakako ispričati kada ga vidim. Siguran sam da se neće ljutiti.
Kao što sam siguran kako mu je barem jednom već prošlo kroz glavu to što je meni onda kazao.

                                  ***
Vjerujem da će se i sam šaliti u vezi svega. Vjerujem, sada kada je Hamo potvrdio da bar njemu noga nije u pitanju.
Laknulo mi je. Teško je u ratu nekoga izdvajati, svi smo veliki prijatelji. Moje bratstvo sa Seadom Pezom je jedna čisto ratna priča, moje jaranstvo s Fadilom traje odprije. Sličnost u nekim pogledima je stvorila bliskost, vezanost, stalno ništeći različitosti koje se povremeno pojavljuju. Da su ta povremena neslaganja samo trenutna pokazuje se upravo u ovakvim situacijama.
Iako sam glasno kazao kako mi je drago što je Fadil ranjen a ne Ramiz, koji me bolje poznaju znali su i da tako ne mislim. Htio sam vjerovati da je istina  da je lakše ranjen ali sam jedva čekao da ga lično vidim, da to i od njega čujem. Ne mogu ga zamisliti bez noge, teškog invalida, ježim se prisjećajući kako smo obojica često baš to isticali - da bi više voljeli poginuti nego ostatak života ispatiti.
Htio ne htio misli su mi sve vrijeme s Fadilom. Pokušavam sve zajedničke trenutke izlistati, osmjehnuti se svakom pozitivnom, osmjehnuti se i onima koji su imali primjese negativnog, stalno želeći da se zajedničkih događaja dogodi još mnogo, dakako opet bilo i jednih i drugih.
Sjedim pored Ramiza i Fehima Gliba, i njima prvima prenesoh ono što mi slučajno proleće glavom:

-       I Fadil nam stade na minu... E pa, zar nije to neki dokaz koja je on ćuptelija. Stao na paštetu, i vele da nije ostao bez noge. On nije bio kail da ko čovjek ni nogu izgubi! Vazdi sam ja govorio da on nije ko ostali ljudi...


Nikoline stijene
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...