9 Sept 2019

45 Prvi put

Bosno moja, sirotice kleta,
po tvom nebu sunce se ne šeta.

Po tvom kraju pijetli ne čestaju,                                            
po tvom raju ptice ne pjevaju.

Tvoja brda i tvoje doline
pomrčale guste pomrčine.




Dan se primicao kraju. To što smo Sead i ja počeli komunicirati riječima, pritom se i ne slagati sasvim, već je moglo najavljivati kako se i situacija mijenja.
Meni se nije izlazilo ispod stijene, držao sam se motorole koja nije zvonila. Sead je vjerovao samo žici, tražio da se vratimo osmatračnici. S obzirom da je granatiranje ovdje značajno smanjilo to smo poslušali njega.

Telefon je služio da smo u toku, da pratimo vijesti koje se prenose. Podosta toga smo i propustili bili, tako da se i naše raspoloženje naglo mijenja.
Četnici ne odustaju od započete ofanzive. Krenuo je novi njihov val pješadijskih napada, tačnije još je u toku.
Što nas je bunilo, s našega položaja se i nije mnogo čulo. Teren je bio takav da je sve zvukove nekako razljevao, na momente bi se čula prigušena huka, na momente ni to. Samo po tome bismo bili uvjerenja da je na pješadijskim položajima mirno. Vezom su stizale posve druge informacije.
Pakleno je. Za ovu ofanzivu četnici su očito pripremili veći broj boraca. Ako pravcem ispod i nisu uspjeli uvesti jedne elitne jedinice, biće da jesu nekim drugim. Neka od njih je i na našem pravcu odbrane. Iako još uvijek stižu uvjerenja da će položaj biti odbranjen, praćena su neuobičajenom hvalom na četničku hrabrost, i također odlučnost.
U dva navrata je ponovo zatražena naša pomoć. Za razliku od prvog dijela dana sada nismo bili od naročite koristi. Nisu stizale primjedbe odozgo ali mi je razvoj situacije tako kovitlao misli. Činilo mi se da smo više pomagali četnicima nego našima. Da je ovo jedna od onih situacija kada su četnici prišli preblizu, pa im naše mine padaju iza leđa. Na taj im način nismo dozvoljavali da se povuku. Nije to mogao biti jedini razlog, iskoristili bi neku pauzu u našem gađanju.
Počinju stizati i vijesti o novim našim gubitcima. Za sada se mrtvi ne pominju ali broj ranjenih se povećava.
Uvjeravamo se u to. Najprije su pozadinci snosili ranjenike, kasnije su to činili i sami borci. Što je dodatno slabilo našu liniju odbrane.
I jednima i drugima smo nastojali pomoći, sa oba položaja, gdje je bilo izmorenih odmjenjivali smo. Bio je i slučaj da je jedan od nosača usput ranjen.
Nije mi se samo mozak uznemirio, i sa srcem je bilo isto. Mrak se već navlači, nije očekivati nove zahtjeve za gađanje, tako da sam uvijek u sličnim situacijama trčao vidjeti šta se sve dešava, ako treba priskočiti i pomoći u nošenju ranjenika. Sada sam, iz nekih i meni samome nejasnih razloga, zadržavao se na osmatračnici sve do momenta kad je Jakup rekao da se spustimo do raskršća.
Zatekavši tu i Majora moradoh povjerovati kako je opet mnome upravljala intuicija. A vidjevši da Major teško šuti odlučih ni ja ne progovarati. I jedino što sam uradio je upućen pogled Seadu, koji je on uprkos polumraku jasno razumio. A čim smo se sporazumjeli svoje poglede smo uputili za Majorovim. I čekali.
Nismo dugo čekali. Da osjetimo slutnju. Major je jednako stajao. I zurio. Zurio u prazno. Ali osjećajno. Toliko da je tim osjećajem obuzimao i nas dvojicu. Ćutali smo, pa pomislih da Major nečemu sluti. Još ćutimo, a ja shvatam da Major ne sluti nego nešto zna!

                                ***
Misli sam zaustavio, bit će kako mora biti, ili je bilo što je moralo biti. To kazuje šum iz pravca u koji smo zurili. Šum koji nije teško razaznati. Vojska se povlači. Naša vojska.
Prilazim prvom koga prepoznajem. Tiho pitam šta je bilo. Odgovor je kratak, i brzo ga slažem u svojoj glavi.
Broj ranjenih se uvećao do neke granice koju je Major mogao otrpiti. Bilo je nekoliko zahtjeva s linije da se gore pošalje pojačanje, ispomoć, koje je Major zalud dalje prosljeđivao. Morao je nešto sam preduzeti. A jedino što je mogao je narediti povlačenje. Tačnije, popustio je pred najavama odozgo da se moramo povući.
Uradio je to teške volje. Vidjelo se to na njegovom licu kada je došao do nas.
-       Ovo je prvi put da smo se povukli... Zbog četnika... Do sada, kada smo se i povlačili to je bilo taktički... Ovo je prvi put da smo vojnički izgubili položaj – i njegove riječi su teško izgovorene, s pauzama koje su to potvrđivale.

Koristio sam mrak da prikriveno malo razmišljam o ovim njegovim riječima. Da pokušam odvagati koliko je u pravu.
Možda meni i nije sve baš tako izgledalo, ali njemu je više vjerovati. Povlačenja s Trebove i Vučeva dakako spadaju pod taktička, baš kao i s Grepka, odnosno Proskoka. Glavom mi zujaše i te neke pojedinačne bitke, sve više bijah siguran da je Major dobro znao šta govori. Lijepo bi bilo da je jedinica kojom je komandovao rat završila bez vojničkog poraza...



akšam nad Treskavicom
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...