1 Jan 2020

58 Misli same stanu

Kad morija mimo Mostar prođe,
mimo Mostar, mimo vodu hladnu,
al na vodi dvi lipe divojke:
car Katica i vezir Marica.

Car Katicu kuga prelazila,
vezir Mari tiho govorila:
„Vezir Maro, ponosna divojko,
ali voliš kugu bolovati,                                                       
ali dragog drugoj pokloniti?“

Vezir Mara kugi odgovara:
„A bora ti, od Boga morijo,
ja b' volila kugu bolovati,
nego dragog drugoj pokloniti.
Jer u kugi samo boli glava,
a za dragim i srce i glava.“




Desilo se. Srebrenica je pala. Barem u to nema više sumnji.
Priznali naši na radiju, potvrdili i četnici.
Ostatak se bezbeli dobrano razlikuje. Četnici ostaju na tome da smo mi prvi započeli svoju ofanzivu, tek onda oni uzvratili. To je laž, kakvima smo se i mi služili. Međutim, neshvatljivo je koliko su uporni u ostalim lažima. Vojska je poražena, preuzeli su brigu o civilima...

Za gnušanje. Ne znam, možda i naši malo pretjeruju, ipak se pominju cifre od nekoliko hiljada ubijenih. Ne samo u borbama, već nakon što smo se obratili jedinicama UN-a.
I UN je očigledno jedna velika obmana. Obavezali su se da će biti tampon, da će štititi, a nisu to uradili. Popustili su pred četnicima, ponijeli se krajnje kukavički.
Teško je nama ovdje nagađati sada koliko ih je bilo u samoj Srebrenici, koliko dovoljno da odgovore svome zadatku, ali tu uvijek dolazi i pitanje zašto nisu tražili intervenciju nadređenih. Međutim, i ovdje se pridodaje još jedno pitanje, ono o tome koliko smo mi učinili da do pada Srebrenice ne dođe!
Meni se glavom vrzma još jedna nelogičnost. Nelogičnost, barem je ja tako doživljavam.
Razmišljam, odnosno prisjećam se pada Trnova. Jesmo se mi borili mjesec dana, pa i jače, svejedno se potvrdila neprijateljska očekivana reakcija. Probili su naše ključne linije, ali nisu i odmah krenuli u potpuni vojnički trijumf.
Nisu žurili s ulaskom u prazno Trnovo, pri tome su svjesno ostavili jedan potez kojim se možemo izvući. Zašto? Jednostavno, mi jesmo izgubili položaje ali nikako nismo spremni da glave damo na panju. Četnici su nas mogli prilikom povlačenja napadati, ali bi to bila borba u kojoj bi njih više izginulo.
Znam, ne mogu se situacije porediti. Mi smo bili naoružaniji, a nismo imali zaštitu UN-a. Ipak mi nije najjasnije zašto četnici nisu otvorili prolaz prema Tuzli. Zašto su rizikovali da većina naših boraca krene prema Žepi, s obzirom kako je izvjesno da odmah nastavljaju svoju ofanzivu i na tu, susjednu enklavu.
Ovdje misli same stanu. Znamo koja je jedinica UN-a štitila Srebrenicu, raspitali smo se koja je u Žepi. Ako su Holanđani pokazali se neobzirnima, teško je pitanje kako se tek mogu ponašati Ukrajinci!?

                                  ***
Ne mogu puno da mislim. Posljednje vijesti iz okupirane Srebrenice su bile strašne, još strašnijima zvuče prve koje pristižu nakon njenog pada. Teško je tražiti nešto pozitivno u tome.
S mislima se možeš prepirati, pokušavati ih odvratiti na neku drugu stranu. Ali u tome ne možeš uspjeti. Koliko same misli odrede vremena da te spopadaju.
Radije bih sačekao da prođe nešto vremena prije nego dam svoj konačni sud, ipak mi misli kao žele reći da trenutno za Žepu ne radi vrijeme. Što se Srebrenici dogodilo, dogodilo se. Tu će vrijeme da istinu otkriva.
Šta čeka Žepu? Ima li nade?
Jedna je velika razlika, četnička ofanziva je ili prije pokrenuta na Srebrenicu, ili je bila jača. Srebrenica jeste, po svemu sudeći, mnogo stradala, no time je postala i najveća, najozbiljnija opomena Žepi.
Nisu svi stradali, jedan mali broj se već izvukao, Kladnju i Tuzli. Uspjeće ih još. Ipak, neke vijesti govore kako je dobar broj onih koji su iz Srebrenice otišli ka Žepi. Možda im kao borci neće moći odmah pomoći, ali hoće istinom koja je njih zadesila. Ne mogu da vjerujem da će se Žepa predati...
Misli mi otvaraju još jednu dimenziju. Iz Srebrenice je izvučen dio Komande, nisam čuo da je isto učinjeno sa Žepom. Hoću da vjerujem kako je i to bitan stub u odbrani Žepe.
Preskačem treću dimenziju, „zaštitu“ zaštićene zone...
Na četvrtoj sam. Trebalo bi biti i najbitnijoj. Mi, naša Komanda. Zakazala je na Srebrenici, na Žepi mora nešto uraditi. Doduše, baš i ne vidim kako. Srebrenica je koliko-toliko bila blizu Tuzle, Žepa je daleko od Goražda. Predaleko! Predaleko iz razloga što se Goražde i samo jedva brani.
Mogu li se, i kuda uputiti jedinice iz unutrašnjosti Bosne? Možda i ne mogu, ali moraju. Srebrenica se u Žepi ne smije ponoviti!

                                 ***
Misli mi tako upiru, svijest se vraća natrag. I do sada je najveća pomoć bila ofanziva na drugim ratištima.
Ne mogu a ne prisjetiti se samog početka rata, prve velike ofanzive na Goražde. Tada je putem radija Sefer Halilović uputio poziv svim jedinicama koje su u mogućnosti da dio snaga upute ka Goraždu.
Svi mi smo to shvatali bukvalno, samo je Bešović dobro znao šta to znači. Mi smo se vrtili po okolnim čukama, namjerno se otkrivajući, primoravajući četnike da nas vide, da pomisle i da nas je više i da spremamo tu neku svoju ofanzivu. Barem smo dio četničkih jedinica koje bi tada bile upućena na Goražde uspjeli zadržati. Pomogli smo koliko smo pomogli.
Nemoguće je uputiti Bešovića u Žepu. Ostaje nada da oni imaju nekoga svoga nalik njemu. Ne sumnjam da će ovi u Goraždu nešto poduzimati, koliko je u njihovoj moći, svejedno je jedina šansa za Žepu izvlačenje. Ne predaja, nego strateško napuštanje položaja. A i u tome se je Bešović dokazao. Preko tri hiljade je nas bilo na Vučevu, Trebovoj i Jeleču, u usporedbi sa Srebrenicom naši gubitci su minimalni, kakav god tamo konačni razmjer bio.
Možda će naša Komanda uraditi nešto u tom pravcu. Možda nekako primora UN da ovaj put obavi zadatak. Ako već ne mogu spriječiti ulazak četnika u Žepu, sigurno da bar može osigurati bezbijedno izvlačenje i boraca i civila.
Ali, kako vjerovati UN-u, nakon Srebrenice. Samo prisustvo tamo je bila neka garancija...

                                 ***
Puštam da se misli same smire. Završavam tako s konstatacijom da, bez obzira na puno primjećenih razlika, Srebrenica i Žepa imaju jedno zajedničko. Prepuštane su same sebi!
Vjerujem da će Žepa uspjeti. Ako se i radilo o nekakvoj prijevari UN-a, i četnika, neću da vjerujem da će im dva puta upaliti...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...