11 Nov 2021

69 I posljednji put

 

Ukrade se od zlata jabuka

sa džamije Čejvan-Ćehajine.

 

Sve se jamči jedno za drugoga,

a sarhoši po dva za jednoga.

                           kraj maja 1996.

Za Aliju jemca ne bijaše,

za Aliju, imamova sina.

 

Za nj se jamči lijepa djevojka,

lijepa Hanka gradskoga dizdara!

 

 

Nisam se premišljao. Otići ću i do Jablanice. Vozovi su sada redovni, idu direktno, mogu se isti dan vratiti. A to je grad koji sam zavolio, osjetio nešto čime me je ispunjavao i kad sam najneraspoloženiji. Ovih dana mi je to i potrebno.

Da se opet vidim s Mufom, Majdom, djecom. Planirao sam se isti dan vratiti ali sam ostao na konaku.

Što su imali ispričati već su to učinili. I zbog toga čeznem za dnevnikom. Razgovorima s Majdom sam mogao zaokružiti cijelu ratnu priču o Trošnju.


Sada je poznat broj ukupno ubijenih i poginulih, onih koji su prošli kroz logore, koliko nas je ranjavano, zatim činovano, i na koncu da su dvojica od nas odlikovana i najvišim ratnim priznanjem. Znam da nas one kobne noći u selu zanoćilo 146, kako god sada da razmišljam mislim da je malo mjesta u Bosni i Hercegovini koji su za nju dali više. To je ono što želim u dnevnik ubilježiti. Ali i dalje uzaludno podvirujem pod jastuk.

Postavio sam sebi samo dva pitanja. Prvo je bilo - ko, a drugo - zašto?

Na prvo pitanje ne vjerujem da ću odgovor ikada saznati. Čak i sistemom eliminacija ne mogu doći do njega. Od stotinjak, i više ljudi koji su mogli doći u kontakt tek je njih desetak za koje mogu svoju ruku založiti. Sve dalje bi me odvelo da bih vremenom počeo možda sumnjati najviše u onoga, one koji to nisu učinili.

Nekako sam vjerovao da je taj negdje u sredini. Neko s kim sam bio dovoljno dobar, koga sam izgleda u svome dnevniku predstavio boljim nego u biti jeste, neko koga nisam u cjelosti upoznao zbog čega ga i ne bih gurnuo među najsumnjivije. Na kraju, mada to nikako ne bi trebalo tako biti, ipak će ostati kako to i nije toliko bitno. A kada je tako onda mi je i najbolje odustati od mučenja tim pitanjem.

Ostaje ovo drugo. U dnevniku nije bilo ničega čega bi se bataljon i brigada postidjeli, ne vidim da bi cilj trebao biti uklanjanje dnevnika. Ili je taj neko puno pominjan u dnevniku pa mu treba da se hvali negdje, nekome i nekada, ili je tome nekom samo žao što on lično nije vodio dnevnik.

Možda će ga prepisati, korigovati, i prodati kao svoj. Zapravo, prodati ga može i originalnog. Možda ga neće prodavati, već štampati. U tom slučaju bih ga mogao tužiti, i sigurno dobiti na sudu.

A možda mu je neko naredio, s ciljem da posluži za monografiju brigade. Ali, zašto ga onda ne bi od mene tražili? Možda se boje da im ga ne bih dao. Ako je to, onda su u pravu. Dva puta sam život rizikovao da ga spasim, nema cijene po kojoj bih ga nekome prodao.

Trenutno ne mogu doći ni do jednog odgovora. Brine me to što postoji mogućnost da do njih nikada ni ne dođem.

Do sada sam ovakve, i sve slične situacije rješavao na isti, jednostavan način, sve sam trpao na pleća sudbine. Sada ni to ne mogu. A da ne postavim novo pitanje. Ako je i od sudbine, zar nije previše.

Ostaje mi rezervna, sada i jedina opcija. Prepustiti se vremenu. Istina, ne mogu se sjetiti koliko je tačno dana otkada mi je dnevnik ukraden. Između ostalog i zbog toga što sam neko vrijeme kontao kako je samo posuđen. Ipak ću moći brojati mjesece, godine. I nikada neću zaboraviti da se to dogodilo. Pokušavat ću saznati i zašto, ali i ko.

 

                                   ***

 

Nekad se i u jednom danu puno toga promijeni. Vratio sam se iz Jablanice, situacija u kasarni po pitanju raspoloženja saboraca doseže vhunac. Glave su pognute, zvanično je stigla odluka, naredba o gašenju brigade. Bez drugih pojedinosti.

Za razliku od mene koji sam svoje brige brinuo, Jakup je izgleda nešto radio. Raspitivao se, i saznao da ćemo mi iz minobacačke čete svi u korpusni artiljerijski divizon koji se reorganizuje i dolazi u Pazarić.

Čujem da Zuhdija sprema neku predstavničku grupu koja će put Korpusa, tražiti da se brigada sačuva, barem u formaciji bataljona. Ne vidim da je puno onih koji vjeruju da se nešto u tom pravcu može promijeniti, ne čudim se onima koji šapuću kako će taj odlazak predstavljati „traženje sebi selameta“.

Jedni su i uvjereni da je ovo kraj, žele potpisati zahtjeve za demobilizaiju. Eko i ostali personalci sugerišu da se ne žuri, uzimaju adrese od svih, kako bi se bilo u kontaktu.

U svakom slučaju kasarna se polako prazni. Znam sebe, sjećam se i obećanja da ću u brigadi ostati dok ona postoji, obećanja koje je ovom naredbom  prestalo d ame obavezuje.

 

                                ***

Da li je jutro pametnije od večeri? Svi su uz Jakupa, ako je naređeno da idemo u Pazarić onda nema svrhe da ovdje čekamo da se to promijeni. Možemo tamo i žaliti, i čekati eventualni poziv Zuhdije.

Petnaestak nas je, siguran sam da se možemo držati skupa. Predajem se, ne vidim svrhu da jedini ja ostajem. Uzeo sam ruksak i pogledao posljednji put ispod jastuka. Ovaj put nisam ni očekivao, ni nadao se da ću ugledati dnevnik.

Prije izlaska iz spavaone iz džepa sam izvadio ogledalo. Pogledao sam se. Vidio sam ono što sam osjećao, ljutnju i nevjericu da nas rat nije učinio nimalo boljima. Na tren pomislih šta i kako vidi onaj ko mi je ovo učinio. Davno sam rekao kako se ne čudim ljudima koji ne koriste ogledalo, sada dobijam surovu potvrdu toga.

Napuštajući kasarnu pokušavam razmišljati samo o tome da se ne okrećem. Suze sam propustio isplakati kad je bilo vrijeme, sad mi je ne žuriti, držati tišinu kojom sam ispunjen.

Valjda sam želio do Pazarića ići sam, zbog čega i jesam zaostajao. Ipak ni ovo neće izaći kako sam planirao. Mirsad Šljivo je, iz nekih svojih razloga također bio spor. Sustigao me je. Tad je već bilo jasno da ćemo dalje zajedno. Kao i da će se moje raspoloženje, makar privremeno popraviti.

Mirso je takav. Ako nekad i uveže dvije ozbiljne rečenice, treću mora okrenuti na šalu. Nakon svega što mi je sudbina priredila ovo je skromni oblik isprike.

Vučemo nogu za nogom, skaćemo s teme na temu, Mirso je sve vrijeme u svom fazonu, neminovno se priklanjam. Ako koga usput sretnemo ni teoretski neće na meni vidjeti tuge koje nosim.

Prolazimo raskršće u Tarčinu, tu Mirso zastaje. Gledamo kuću ispod puta. Oronulu, kao moje prikriveno raspoloženje. Moje misli idu ka tome da samo čeka prvi vjetar pa da se smiri. Ne znam kako je ranije nisam primjećivao, ili je moguće da mi ranije i nije izgledala ovako jadno.

Mirsove oči su posebne, često vide što nijedne druge ne bi. Pravi pet-šest koraka, koliko je do brine, a kako bi i slučajnom prolazniku bilo jasno da baš kuću zagleda. Kuću, koja može zaustaviti samo nekoga kao Mirso.

Pridružio sam mu se. Ne bih drugačije ni pogodio šta mu je na umu.

-       Šta ti misliš – kreće sa svojom predstavom – koliko bi trebalo vremena da se ovo renovira?

-       Zavisi koliko je vrijedan onaj čija je, odnosno kome će pripasti – znao sam da ne trebam govoriti šta zaista mislim – meni, recimo, ništa bolje ne bi ni trebalo!?

-       Šta će mi šta bolje – Mirso je zadovoljan što sam prihvatio priču – dvije sobe i kuhinjica je taman. A nema se na njima bogzna šta popravljati!? I krov je dobar, ovo crijepa što ima sve prebaciti na prednju stranu, na zadnju nabaciti kakvog lima, i ko grom!

-       Ne treba ni ove basamake nove praviti – osjetio sam da neko prolazi cestom pa sam uozbiljio i malo pojačao glas – samo naštiklati to što fali.

-       Naravno. Nema veze ako su i daske različite...

 

              Pričali smo i o prozorima, vratima, dimnjaku, da pretpostavljamo kako ne treba iznutra ni malterisati, samo malo okrečiti. Mašta je radila, suzdržavali smo smijeh gledajući preko oka kako se dedo koji je naišao zaustavio, odmahnuvši kojiput rukama iskazujući tako svoj ibret.

Sačekali smo da se dedo udalji, zagrlili se i vratili na cestu. Ali nećemo odmah produžiti.

Slučajno ili ne, stotinjak metara iza nas ugledao sam Jasmina Čolpu. Kratko razmišljah da se povratim ali bi dovoljno što je rukom signalizirao da nas je prepoznao, te da žuri. Tako smo se samo pozdravili.

Gledajući za njim ponovih ono što mi je na Igmanu prije tri godine rekao, prevevši samo u trenutnu perspektivu:

-       Bio si u pravu, drug. Mrtva glava ne bi objavila dnevnik, živa će napisati memoare!


Trošanj, Mješaji


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...