25 Jul 2016

Za saobraćajnu je znao

Muradif Čorbo će ostati među nama upamćen po mnogim dogodovštinama. Jednoj, tako posebnoj, lično sam prisustvao.
Zapravo smo nas dvojica, prema ranijem dogovoru, krenuli iz Sarajeva prema Foči, odnosno našem selu. Muradif je ranije živio u Crnoj gori, usljed čega je posjedovao međunarodnu vozačku dozvolu, s rokom važenja od 3 godine. Ali jedna od Muradifovih karakteristika je bila da nije previše vodio računa o protoku vremena.
Ipak, nije bio toliko nesavjestan vozač, pa je upratio da mu je saobraćajna dozvola već bila istekla, istina tek unazad 2 dana. Nastojao je izbjeći komplikacije s policijom, te me je obavijestio da ćemo ići preko Hrasnice. A to je i bilo obrazloženje, tamo je manja vjerovatnoća da bude policije.



Kako često situacija okrene kako nije bilo planirano, to njega ustavi policija, upravo u Hrasnici. Naravno, policajac je odmah zatražio dokumenta. Murga je dao vozačku, pa tobož rovio tražeći saobraćajnu, smišljajući kako da odobrovolji policajca, da mu ovaj ne uzme za zlo tih dva dana.
Treba pomenuti kako policajci najčešće i ne gledaju detaljnije međunarodne vozačke (valjda računaju kako se rijetko ko usuđuje s njima isteklim voziti). Ipak je ovaj pogledao detaljno, nakon čega je mirno se obratio Murgi:
- Muradife, znte li da je vama istekla vozačka?

Murga se trznuo, fakat iznenađeno, pa pribrano odgovorio:
- Vozačka mi istekla!? Kad? Nisam, Boga mi, znao. Za saobraćajnu jesam, za vozačku nisam...
- Šta!? I saobraćajna vam je istekla? - tek je policajac bio pravo iznenađen, nakone čega se nas dvojica najprije nasmijasmo, potom i policajac.
Zanimljivo je da kazna nije plaćena, s obzirom da je policajac prihvatio naše razloge žurnog odlaska na selo, uz svjesnost isteka saobraćajne (koju će već sutra zamijeniti), a da Murga odista nije znao da mu je crnogorska međunarodna istekla unazad 6 mjeseci, odnosno da je računao kako je prošlo tek 2,5 a ne 3,5 godina od posljednjeg mjenjanja.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...