15 Sept 2016

15 Između ludosti i hrabrosti

Svadili se orli i sokoli,
više Žepča, na Jeleč planini.

Orli vele: „Naša je planina!“
A sokoli: „Naša djedovina!“

Kako su se ljuto zavadili,
sve su bistre vode zamutili.

Ne mogoše bistra Kiseljaka,
njega čuva devet djevojaka.





Prebacih pogled s asfalta na ruksak. Na pridžepak.
Ispupčio se, vidi se. Čini mi se ne toliko da bi odmah bacao sumnju da je tu bomba. Svejedno, brzo sklanjam pogled.
Ne gleda mi se ni brkajlija u oči, pa pogled upirem u Salema. Znao sam da ne mogu vidjeti mirno lice, ipak se u sebi osmijehnuh. Djelovao mi je isto onako ljut kao i kada se mi dogovarasmo poći.
Možda je lud, i ja s njim, ali ni onda ni sada nije lagao. Ni sebe, ni druge.

Svjestan je da brkajliju ne zanimaju naši problemi, neće pričati o stradaloj porodici, uopšte o razlozima te smo požurili ići. Neće pričati, ali ni prikrivati.
Nije miran dok brkajlija govori, i mršti se i osmjehuje, mašhne rukama, zavrti glavom. Kako ovaj priča, tako on odreaguje.
Počeh se i ja osmjehivati, vrtiti glavom na ko zna koje ponavljanje Busovače, Kaćuna i Bilalovca.
Brkajliju nije veselilo ovakvo naše držanje, ali ga je počeo razumijevati, uvažavati. Ako i ne kazujemo razloge polaska, znamo da ćemo ih morati reći budemo li pitani.
Nećemo. Sve sam sigurniji da će brkajlija barem na tome ustrajati. Neće nas pitati, čekaće da sami kažemo. Ne može dokučiti pametan razlog, ono prvo što nas je povelo, vjerovatno u svemu vidi i naš inat. Koji mu od početka smeta, ali koji mu se vremenom možebiti i počeo sviđati.
Nisam u situaciji ni da pretpostavljam, čak ni da navijam šta će na kraju prevagnuti, to što mu smeta naša drskost, ili što je cijeni. Još uvijek je on jedini gospodar situacije, a to i neprestano potvrđuje, ne ostajući dužan na naše gestikuliranje. Gdje je njegov izbor širi, lati se on i za džep, pogleda pravcem Blinja, rukama crta kojekakve potoke i provalije.
-       Ja sve fino, vi jednako bezobrazno. Odmah sam vam dao do znanja da sve znam, pošteno od mene, i još vam reko da ne tražim od vas ništa više već samo da priznate. I još jasno reko da ja vas razumijem. Bojovnici ste, i vi radite samo ono što vam se zapovijeda – dugo se pričom vrtio u krugu, ponavljao, i sada je ličilo da se neće raširiti - nisam ja reko da je vaša želja bila da dođete ovamo. To je već - politika. A, neko mora biti kriv za ovaj naš sukob. Da je sreće, sad bi smo skupa išli na četnike. Međutim, nekima to smeta. Ne kažem da ste to vi, ali je očito kako neki više mrze Hrvate nego četnike!
-       Ma, kakva politika – iako se je Salem sve vrijeme odlično držao, biće da je meni utužilo ćutati te mi jezik sam krenu – vjeruj, ljudino, jebe se meni za Alijom. Kada bi ovo bio Alijin rat, ja puške nikad ne bih nosio. I, ja se ne borim za ono što je Alija sve laprdo, ja se borim za Bosnu i Hercegovinu, građansku...

Salem me odgurnu. Lagano, bio je dojma kako ovakva moja priča može iznova, ili dodatno iziritirati brkajliju. Vjerovatno je kanio nešto on da kaže, a što bi po njemu ispravilo to što ja već jesam.
-       Ama, kakav Alija – brkajlija je bio brži – pustite Aliju, on u biti i nije loš. On i nije ni za što kriv, da se on pito - sukoba ne bi bilo, sigurno. Svi mi dobro znamo ko je glavni krivac. Sefer Halilović! Ovo je on zakuho! Njega treba skloniti! On dok ne ode, mira među nama nema!

Brisah znoj sa čela, nije mi se slušalo što je ovaj sad govorio. Jedno sam znao, da će se Salem lakše s njim složiti. Ako se već mora, i bolje je što će to on uraditi. Poltronizam sam uvijek mrzio, a sada ga mogu izbjeći.
Salem i ja smo bili jednako ludi da uopšte krenemo, ali razlika među nama ima. Koliko god da se meni „jebe za Alijom“, mogu reći kako kod njega to važi - za obojicom!
Kako sam i želio, kako sam mislio da je i dobro, on prihvati razgovor o Seferu, pri čemu vidno djelova iskreno.
Što nisam očekivao, brkajliji se to nije sasvim dopalo, te situacija poče bivati još teža. Hladan znoj me sasvim osvaja, skoro se prepadoh da će me natjerati i da džemper skinem. 
Uvjerenje da se sve mora dobro završiti, polahko me poče napuštati. Osjetih strah, pomirenost da Salem neće dovoljno dugo izdržati, odnosno da mu na tome više i ne zamjeram.  S druge strane mi se glavom poče provlačiti kako je sve samo bila brkajlijina igra, kako je davno odlučio šta će s nama.
U košmaru misli i nastalog straha stadoh se prisjećati tetka i tetke, Dževada i Mema. Stiže me i misao, od koje bježah dok je brkajlija to pominjao - kako ćemo završiti negdje - gdje to nikad niko neće saznati.
U momentu kad mi to izgleda i neizbježno, učinih zadnje što mi je još moglo na um pasti, pogled i misli okrenuh ka onom momčiću, koji je upravo kontrolisao jedno vozilo koje je išlo iz pravca Kreševa.
Za to vrijeme su ova dvojica raspravljali oko Seferove uloge u ratu u Hrvatskoj, odnosno činjenici kako je to, samo po sebi bilo dovoljno da ne bude angažovan na čelu Armije...
 Nakon nekog vremena, učini mi se da su se oko nekih stvari uspjeli i složiti. Ali, ma kako se u tim momentima ovakav njihov razgovor činio prijateljskim, glavom mi i dalje prolijetaše i sve druge krajnje opcije. Razmišljao sam da li bih imao ikakvih izgleda ako bih pokušao hitro i spretno zgrabiti onu bombu. Neprimjetno sam vrtio glavom, ali isto činih i pri ponovnim pomislima da bi se naše putovanje moglo završiti s lisicama na rukama.
Za latiti se bombe hrabrosti nisam imao. A sporom mi se činila kontrola vozila. Sporom, ali takvom da mi drža pažnju.
I da mi se učini kako je puno prošlo dok konačno u njihovom razgovoru ne čuh nešto novo!
Kod brkajlije je to što mu se prvi put ote malo smiješka:
-       Ja sve hoću da budem više čovjek, a vi nećete. Nije mi jasno od kud vam, i što će vam tolika upornost. Znate šta meni predstavljaju ove vaše knjižice? Ništa! Ja ih mogu sad pocijepati, nas dogovori vežu tek od ponedjeljka. Da sam kakav, mogo bih s vama uraditi šta mi je volja. Mogu vas i četnicima prodati, oni Fočake dobro plaćaju. Nego, nije mi to cilj. A ne bi ni vama trebo biti. Ja sve pokazujem koliko sam pošten: Evo, obećavam vam da ćete proći, bez obzira na sve. Ali, dajte i vi budite pošteni, Isusa mu, priznajte gdi ste bili!
-       Ama, božiji čovječe, kako ti ne možeš jedno da shvatiš – i Salem se  smijao, iako je razlika bila vidljiva – da smo bili bilo gdje... to gdje ti nabraja, ne znam to sve ni ponoviti... zar misliš da bi sad ovdje stajali. Ili bi fino sačekali ponedjeljak, i skupa s ostalima mirno prošli!?

Brkajlija je držao spremne naše knjižice. Doimao se i kao neko ko ni za šta ne bi pogazio datu riječ, vidjelo se da sasvim pomireno dočeka zadnje Salemove riječi.
-       Razočarali ste me – to i potvrdi – niste ispali pošteni. Ali, to je već vaš obraz, ja pokazujem da sam bolji čovjek od vas. I, nek vam je sa srećom. Trebat će vam, pogotovo takvima kakvi ste. A zapamtite i ovo: dok je Sefer na čelu vaše vojske, nema mira među nama.

Rukujemo se, sva četvorica, uz jedva čujne pozdrave, i pri čemu smo bar trojica jedva čekali da nestanemo iz međusobnih vidokruga.
Nas dvojica se tek tada i okrenusmo. I opustismo. Najrađe bi se međuse izljubili, kao niko nikad. Kao da tek postajasmo iskreno svjesni kako se ovo moglo i drukčije završiti. Između ludosti i hrabrosti, nikad nije ni bila velika razlika, a u ovom našem slučaju nam se sad doima kako je nije ni bilo.
Nismo pričali, razumjeli smo se mislima. Hoćemo vjerovati da je sve loše već za nama, ali smo sličan osjećaj imali i pošto smo samo ušli u Kiseljak. A još su dva punkta ispred nas.


                               Kreševo 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...