5 Sept 2016

6 Vrijeme zna sve odgovore

Sastali se Čapljinski tatari,
da doveče idu na kraj sela.
Da ponesu defe i tambure,
i muziku Kadragić Ahmeda.
                                     kraj januara 1993.
Do po noći pili i pjevali,
od po noći igru zametnuli.                                                                                         Igrali se igre svakojake,
ponajviše noža i handžara.

Tu zbodoše Kadragić Ahmeda.
Osta Ahmed samac u mehani,
i uz njega četiri jarana.
Svi hajduci zorom pobjegoše!





Čudno sam se osjećao. Čudnije nego ikad. Bilo mi je dosadno, a i nije. Bilo mi je krivo što još ne idemo odavde, a opet i nije. Ne može čovjek ništa sam poduzeti, pa bi mu trebalo da je i svejedno. Možda bi i bilo, da nije duše. Ona čezne za Igmanom.
Živ i normalan čovjek mora da razmišlja, o onome što je bilo, ali i o onome što tek treba da bude. Kao što mora i da živi ono što je sad. Da bi ostao normalan, ako mu je već živjeti dalje.
I da razumije ono što se od njega krije, te da od sebe skriva ono što razumije.
Vrijeme. Vrijeme je ono što zna sve odgovore. Vrijeme je ono čega čovjeku uvijek nedostaje, osim ako mu tako ne odgovara. Mi sada vremena imamo. I ničega drugog. I rado bi ga trampili za bilo šta drugo.

Postajemo teret ljudima kod kojih smo, iako nam to niko prigovoriti neće. Još će i nas ubjeđivati da smo svi, samo na različite načine, dijelovi podjednako nam crne sudbine. Nećemo im protivurječiti, samo ćemo dodati kako se nekad i na sudbinu da uticati. Ako ništa, molimo da vrijeme našeg polaska čim prije dođe.
Baksuzi jesmo, kako drukčije da objasnimo da se nastali sukob s Hrvatima potrefi baš u ovo vrijeme. Padoše mi na um dvojica s kojima sam iz Kiseljaka došao, opet ne vjerujem ni kako su oni puno vjerovali u ono što su pričali. Vidimo da je u cijelom gradu sukob s Hrvatima dočekan nespremno. Niko ne napravi nikakve zalihe, a cijene svakodnevno skaču. Piće, cigarete i kahva više nisu bitni, jer skupljaju brašno, so, šećer, ulje...
A i ko bi očekivao ovako naglu promjenu u odnosu Hrvata prema ovom ratu. No, nije ovo prvi put da shvatamo kako stvari nisu onakve kakvima se čine!
Do mojih ušiju dolazi sve više objašnjenja kako je sudbina počela da umotava ovo naše klupko. Krenulo je na Igmanu, kada se s pravom čudismo i onoj obuci koju gore izvodismo. Zarobljavanje komandanta i artiljerijskih položaja, ni najmanje nije bilo samo želja nekoga da se s nama našali!
To što smo mi uvježbavali, i dogodilo se samo par dana po našem odlasku. Na Igmanu se dogodio sukob između Jukine i Zukine jedinice. Slušali smo na radiju o tome, sada pojedinosti stižu i drugim kanalima. I niko ne zna punu istinu. Zapravo, oni koji je znaju ćute, a pričaju oni što znaju napola. Kako se dalje prenosi, obavezno se dopunjuje razmišljanjem i onoga koji je prenosi.
Ni ja neću biti izuzetak.
Kada čovjek ima neželjenog vremena viška, na poseban se način odnosi prema njemu. Troši ga i na ono na što nije kanio.
Bio sam najprije riješio ne bilježiti u dnevnik ništa dok ne dođem do pouzdanijih informacija. Višak vremena me predomislio. S tim da se opredijelih da ovaj put napravim izuzetak u odnosu na ranija pisanja. Neću pisaiti sve kako sam čuo, već kako ja sve to shvatah. Ako ništa, imam pravo - bio sam gore.
Juka je od početka rata iskazivao neko svoje viđenje ovoga rata, a i sami smo se uvjerili par puta u to. Ne mogu zaboraviti naš dolazak po prve puške, odnosno njegovo tadašnje ponašanje. Još više, način na koji je izbjegao svoje učešće u operaciji Koverat.
Koverat nije uspio, ali je Komanda 1. Korpusa očito vidjela jedan bataljon, spreman da obavi i neke od specijalnih zadataka. Samo, nisu računali na Majora. Na jednog i jedinog Zaima Bešovića! Koji je dobro razmislio, i odlučio ne sudjelovati u tome. Jedini način da to izvede, bio je da nas skloni dok sve ne prođe. I bez obzira što je zauzvrat mu nuđeno, kako se sada ispostavlja, da zarobljvanjem Juke preuzmemo i objekte i sredstva koje je posjedovao.
Biće da to nije sukladno opredjeljenjima koja ima naša jedinica, također izgleda da je istina kako svi komandanti ne misle jednako. Očigledno je Zuki bilo dovoljno to što se s Komandom slagao kako Igman treba, i može imati samo jednog gospodara.
Akcija je tekla jednostavno, Juka je opkoljen i ponuđeno mu je da se preda. Garantovana mu je sigurnost, vjerovatno do nekog suđenja.
Ali, u tom slučaju je lahko zamisliti i presudu. Zato Juka nije mogao prihvatiti poziv na predaju. Ali, iako je time mnoge iznenadio, nije želio ni unutarbošnjačko krvoproliće. Znao je da bi u tom slučaju palo previše mrtvih glava.
Znao je to i Jukin najbliži suradnik, skoro jednako čuveni i poznati Kruško. Ali, nisu se razumjeli. Valjda, i prvi put od kako su zajedno. On je htio borbu.
I dobio ju je. Dobio borbu, koju je jedino i mogao izgubiti. Sam nije mogao ništa. Postao je jedina žrtva tog čitavog sukoba. Što je u svemu i najljepše, to što nije izginulo više ljudi, s bilo koje strane.
Juka je bio mudriji nego ikad. Uspio je spojiti što izgleda nespojivo. Izbjegao je sukob, predao je Igman, spasio vlastitu glavu, ali i obraz - nedoživivši poniženje, što njemu bi jednako bitno kao i sama glava.
Njegovom se prijedlogu druga strana nije mogla usprotiviti, bio je korektan. Ponudio je svojim borcima izbor, ostati na Igmanu i predati se Zuki, ili se s njim skloniti s Igmana. Bilo je onih koji su njemu više vjerovali, ali i onih što su rađe prešli Zuki.
Juka je otišao s Igmana, ali ne i iz rata. Već su stigle vijesti i iz Konjica. Tamo je Juka razgovarao s još nekim armijskim komandantom, ponovo svojim borcima nudeći isti izbor. Jedni su ga ovdje napustili, dok je s onim najvjernijima završio u Mostaru.
Ako je tačno, tamo se priključio HVO. Sada je teško nagađati šta će s njim biti, sada kad je počeo naš međusobni sukob. Neki se odgovori, ipak, moraju i vremenu prepustiti.
Vremenu ću ostaviti i praznog prostora u svome dnevniku. Što sam već napisao, bilo da pripada onome što sam čuo ili onome što sam zaključih, brisati neću. Bude li novih saznanja, dodaću.
U svakom slučaju je najvažnije da ne bi više od jedna žrtva, a teško da ih je manje moglo biti. S tim da ja dodah kako je dobro i to - što je sve bez nas prošlo!


                         Jusuf Juka Prazina, samozvani general ARBiH, heroj pa izdajnik
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...