17 Oct 2016

35 Jutro kaže što je noć izrodila


Ko li šeće uz Šehove dugonje:
Il je Morić, il Saburlić Mujaga?

Nit je Morić, nit Saburlić Mujaga,
već je ono Dženetiću Osman-beg.
                          15/16. juni 1993.
Gledala ga Nur-hanuma s pendžera,
bijele ruke niz ćefenke pružila:

„Đel, Osman-beg, hodi meni na ruke;
Doma nema moga babe kadije,
doma nema moje majke kadune!“





Stara narodna kaže: Ako neće Muhamed brdu, hoće brdo Muhamedu. Večeras pomislih na nju zbog šutnje kojoj smo se dali, a nešto ćemo ipak morati reći.
Partija šaha je prekinuta, igra karti će biti s još manje pažnje, nakon što domalo kurir stiže s pozivom i Salku i meni na sastanak. Koji se održava u vikendici Murata Fulurije, preblizu da bismo nas dvojica i pokušali povesti bilo kakav razgovor, pripremu za to što nas dolje čeka.


Još nas samo začudi da stižemo zadnji, da smo zapravo i pozvani tek kada je neko provjeravao ko od komandira fali.
Ono što nas, bar dijelom nije čudilo je što je sastanak otvorio upravo Murat:
-       Sada smo, mislim, svi, pa možemo početi. Loše se vijesti brzo šire, mada ne znam koliko možemo smatrati lošom viješću to što smo od maloprije ostali bez komandanta, loše su vijesti kada neko pogine. Zuhdija se nije snašo, ja ne bih sad o njemu, privatne stvari su nešto drugo, nas sad treba samo da zanima naredba koja je došla iz Komande brigade. U njoj jasno piše da je Zuhdija smijenjen, nema potrebe da je čitam, razlozi su nam svima poznati. Ono što je za nas još bitno - ne stoji u naredbi. Šemso je reko da bi najbolje bilo da za novog komandanta prihvatimo Sakiba Pača, ali je nas nekoliko već pričalo o tome, mi nismo za. Ne trebam ni to objašnjavati, znamo mi koji smo bili kad je on došo iz Goražda, trebo je on tad, odmah nama doći, biti Zuhdiji zamjenik, a ne nekome gore na Grepku. Dakle, mi trebamo poslati svoj prijedlog Komandi, ko će od nas da zamijeni Zuhdiju! E, sad, nemojte da bude... Dajte da čujemo sve prijedloge. Na kraju ćemo glasati, pa vidjeti šta će odozgo reći.
-       Ja ću prvi – Ćuza se odmah javi – moj prijedlog si ti. Znamo te svi, nema potrebe da posebno obrazlažem.
-       Obrazložiću ja poslije – Murat je znao voditi ovakve sastanke – dajte da čujemo dalje.

Nisam imao namjeru nikoga predlagati, ponovo mi se pred očima pojavio bijeli Zuhdijin džip, zbog čega mi se još manje dopao i Ćuzin prijedlog. Na momenat mi se sve učini samo kao dobra režija.
Režija, koju ipak neću moći tek tako otćutati.
Ne žurim, čekam da drugi predlažu. U sekundima šutnje, čekanja, provjeravam koliko sam malo o ratovima znao. Tek učim kako se komandiri biraju.
Logika je da komandira mijenja njegov zamjenik. Logično bi bilo da znam ko je bio Zuhdijin, ako je iko bio, kao što ne mogu reći da nisam čuo kada se pričalo o tom nekom Sakibu Paču. Jesam li trebao znati o njemu više od toga da mu se ovdje zamjeralo to što nije od početka s nama, manje pričalo o tome zašto je odbijao biti zamjenik komandanta, odnosno povlačila se prosta veza između to dvoje. Jesam li se samo trebao pitati otkuda ovdje Admir, ili otkuda tu i Dervo, koga upoznah kao običnog strijelca, potom viđah kao magacinera, te izvođača injžinerijske obuke.
Od raspoloživih, izdvojih jednu sekundu da u svojoj glavi složim svoje želje: Zuhdija, Šeks, Ćasara. U naredne dvije sam pogledom prešao cijelom sobom, ne smijem reći da poznajem dovoljno bilo koga od nas, tek jedino na licu Envera Kovačevića vidjeh izraz koji meni izgleda kao da je ovo nešto o čemu trebamo ozbiljno raspraviti.
Sekundi je nestalo, vidim Murata da se sprema izjasniti, a njega sam već razumio, i zbog opasnosti da se čeka to njegovo izjašnjavanje pa da se ide sa pripremljenim jedinim drugim prijedlogom, podigoh ruku, riješen reći što mi upravo pade na um, i što mi bi na duši:
-       Ja bih, ipak, da se mi prvo zadržimo na Zuhdijinoj smjeni. Tačno je da nam ti nekakvi razlozi nisu nepoznati, ali je i tačno da to baš ni tako ne ide. Nekom se Zuhdija nije svidio, i daj da ga se smijeni. Šta sad kad predložimo nekog drugog, hoće li taj morati slijepo da sluša sve što mu se s Grepka naređuje? I da trpi dok mogne, pa onda isto ovako da ode... sve dok nam oni ne uvale nekoga!?
-       To, nikako nećemo dozvoliti – Ćuza je jedva iščekao da završim – zato se i jesmo skupili, zato ja i predlažem Murgu. Nama treba neko ko je pametan, ali ko nije nagal i hirovit ko Zuhdija što bi. Neko ko će se za nas boriti pameću, a ne čašom i rakijom!
-       Polahko – Murat je znao procijeniti situaciju – da se odmah razumijemo, od Ćuzinog prijedloga nema ništa. Ja stojim svakome na raspolaganju pomoći koliko mogu, ko što sam se trudio i Zuhdiji, ali ima ovdje rođenijih za komandovanje od mene. Drugo, niko Zuhdiju ni ne krivi. Samo, on je njih tamo zateko kako piju i mezete, ali nije trebo da psuje, da razbacuje tamo to po stolu. Nije mu ni u redu što je preključe povuko vojsku, ostavio liniju praznu, bez obzira što su prošla dva dana, koliko im je kao bio dao. Nije ni ta linija na Pošćenju nešto strašna... Mene je on odmah pito: šta mislim, da li će vojska stati iza njega. Ja mu nisam mogo odgovoriti, jer ko još pita vojsku. Ono, i mene je iznenadilo kako je Komanda brzo reagovala.
-       Daj, Murga, nije niko naivan – sad se javi Fudo, čija mi je ozbiljnost u onih par sekundi promakla – i ranije Zuhdija nije bio po njihovom ćeifu, ovo je njima samo došlo kao dobar povod. Edo, de ti nama prvo objasni otkud se Admir naprečac pojavio. Bio je brži od naredbe.
-       Ja ću – Admir se kiselo osmijehnu – ja s ovim nikakve veze nemam, ja sam tu drugim poslom. Ko hoće nek vjeruje, ko neće - šta ću mu ja.
-       U redu je Admire, ti i ja smo već pričali – opet Murat pogađa vrijeme – nego, da ja kažem svoj prijedlog. Čim je naredba došla, odnosno čim je Šemso prenio da se od nas traži drugi čovjek umjesto Zuhdije, a pošto mi s glave nije bilo da prihvatimo Sakiba, meni je odmah sino Dervo. I njega svi znamo, i on je rezervni oficir, i to upravo iz rukovodno-komandnog dijela. Iz Goražda je došo među nas, već nas je sve upozno...
-       Neka, Murate – Dervo ga spremno prekide – ja se još nisam posve oporavio, nisam ja za tako krupnu dužnost, ne kažem da se ne bih prihvatio neke manje. Ima među vama dovoljno i hrabrih i poštenih, koji su tu od prvog dana... Evo, Ćuza, šta tebi fali!?
-       Niko ne kaže da ikom nešta fali... Dajte da čujemo sve prijedloge, pa ćemo da glasamo.

Ćuzine su riječi pokazale da ima neko spreman da bi se prihvatio. A to je bilo vrijeme da se krene s ostalim prijedlozima.
Musa nije mogao biti zaobiđen, ali je njegovo prvo iskustvo bilo i velika opomena. Opomena koja je služila još više Peli.
Pominjanje imena Zajka Muslića je od većine popraćena polusmijehom, dok je Ćasara bio sam od sebe preoprezan. Ejub Fako je pominjanje svoga imena odbio na najposebniji način, djelovao je kao da bi se rado prihvatio, ali mu se sve nije sviđalo, jednako i što bi se doveo u situaciju objašnjavati otkuda ga ovdje, odnosno hrabro je iznad želja metnuo svoj moral i etiku.
Sve traje duže od sata, pa se meni u momentu čak učini kako svi imasmo po svoga kandidata. Nakon Ćasarinog stava, te moga straha da bih predlaganjem Šeksa - kasnije bio i jedini koji bi za njega glasao, moj kandidat i nije bio ovdje. Bijeli džip je već u Sarajevu!?
Ali ću svakako glasati. U raspravi koja još traje, moram reći i predugo, u kojoj ne učestvujem ali pokušavam razumjeti one koji se još trude, primjećujem jednu šutnju koju nikako ne razumijem. Ne šuti Šeks zato što se njega nije predlagalo, s tim je raščišćeno u njegovoj vikendici, šuti jer on zna za koga je. Uzalud ga pogledujem, ničim ne otkriva ko je taj: Ćuza, ili ipak Admir!?
Dok razmišljam o njima dvojici, siguran sam samo u nešto drugo. Ćuza je jedini raspoložen, dok je jedini u raspravi govorio, i držao se kao pravi komandant - Ćasara, bez obzira što je bio jasan u želji da ga se zaobiđe.
Ne znam za koga je Šeks, ali i ja sam konačno odlučio. Princip mi ne da da za Admira ruku, a između onoga koji to više želi i onoga koji bi to, po mome mišljenju bolje radio, ja znam za koga ću biti. Samo da dođe red da se za Ćasaru glasa, moja je ruka spremna!
I moji osjećaji ponekada mnogo omahnu. Jedini za koga se je glasalo bio je Dervo. Od nas devetnaest, dvanaest je bila dovoljna većina. Sad mi je jasna i treća stvar, prošao bi bilo ko za koga bi se prvog glasalo. Zašto se za Derva prvog glasalo, i da li Ćuza žali što on ne bješe prvi!?
To neću ni saznati. Krenu nova rasprava, čiji je smisao unaprijed izgubljen. Dervo je uporan u odbijanju, traži da se glasa za nekoga drugog. Iz nekih razloga, sada otvoreno podržava Admira, navodi ono što je čuo da smo o njemu pričali. Admir, već dijelom mijenja raspoloženje, sve izgleda kao da i sam čeka da se ovo tako završi. Što, opet, neki drugi ne žele!
Na kraju, Murga je opet onaj koji presuđuje. Predlaže da se raziđemo, da noćas svi dobro razmislimo još jednom, te da se ujutro ponovo sastanemo.
Trebalo bi da je jutro uvijek pametnije od noći, ali kada sam ja u pitanju, a u vezi ovoga, nije se imalo šta promijeniti. Malo sam sa Salkom pokušao pričati, ali se svelo na njegovo nemiješanje. Donekle je bio i u pravu, tako je zastupao mišljenje svih Trošnjana. Isto bi me dočekalo i da sam išao među bacačlije... ili bi mi Sutko nešto rekao!?
Zapravo sam se u to sasvim uvjerio kada sam, ne mogavši zaspati, izašao pred vikendicu i vidio kako u dvije vikendice - svijeće još gore. Admir ili Ćuza, jedini su mogući odgovori.

                                 ***
Koji je ispravniji, ovako sivo jutro, teško da će otkriti. Jedino ima kazati ono što je noć već izrodila, ostalo je samo da svi čujemo kako one svijeće nisu zalud gorjele. Glasanje je suvišno, većina se već dogovorila.
Cijeli je logor odmah počeo o tome da trubi, bilo je i onih kojima je bilo svejedno, kao i onih što su se bili spremni buniti. Ali je većina najviše željela da se ovo konačno privede kraju, da mine napetost koja je zavladala.
Mislim da, sem onih što bijahoše na Varizima, niko drugi nije izostao s popodnevnog, vanrednog postrojavanja.
-       Ja hoću samo da vam kažem par riječi – Admir je, kako smo od njega i naviknuti, sasvim bio spreman za govor – zahvaljujem se na ukazanom povjerenju, ovo je za mene i čast i obaveza, zato ću vam odmah svima obećati...

Govorio je glasno, ali ga ja ne slušah. Kao i ostali, znao sam otprilike sve što će nam još reći. Meni je dovoljno svježe što još držim kako ga sam Major nije postavio, da ne sumnjam u njegove riječi ali da brinem za njegova buduća djela!
Govorio je glasno, i malo duže nego sam očekivao. Zaboravio sam na moje prve osjećaje, koje je samo jedna noć bila uspavala.
Ipak, bi mi drago kada vidjeh kako nisam jedini koji glasno uzdahnu vidjevši da Zuhdijin džip ponovo ulazi u logor. Da je došao naknadno se sa svima pozdraviti, ili da je nešto važno zaboravio, sasvim izvjesno ne bi s njim opet bila Nina!
Sivo jutro je najavilo buran, i zanimljiv dan. Zuhdija pored stroja prođe skoro mirno, ali je Ninino ponašanje potvrđivalo ono što smo osjećali, došao je - da ostane!
Cijeli se stroj komešao. Čak i mi kojima je bilo drago, koji bismo najvoljeli da Zuhdija nije ni odlazio, negdje podsvjesno provjeravasmo da li bi možda bolje bilo, kada je već otišao, da se ipak nije vratio.

Admir!? Uspio je, nekako završiti svoje obraćanje.


Jahorina, Golica i Trijeska                                    
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...