12 Dec 2016

32 Moramo se sami snaći

Kad mi dragi pred kapijom šeta,
fesče skida, „pomoz-bog“ naziva.

Ja mu velim: „Uvelo ti cvijeće.
Što ga siješ, kad ti nići neće!
                        28. juli 1993.
Ja sam moje u petak sijala,
u subotu za presadu bilo.

U neđelju kitu nakitila,
mome dragom njedra zakitila!“





Priču o mitraljezu kakav još nije napravljen, jučer nismo nastavili. Mahir nije bio raspoložen, cio dan je prećutao. Onako, da nije vrijedilo ni čupati riječi iz njega.
Inače, dan se ni po čemu drugom nije razlikovao od prethodnih. Četnici su nastavili s pješadijskim napadima, a opet nisu štedjeli ni artiljeriju. Nisu nigdje probili, još su poginuli po jedan Fočak i Jahorinac, sveukupno desetak ranjenih, od čega dva iz našeg bataljona.
Obećane smjene još nema, samo novo ohrabrenje. Zuhdija nam je saopštio kako je njemu rečeno da su angažovane dvije elitne jedinice iz Zenice, koje su navodno već krenule. Više smo ranije vjerovali, sumnjivo nam je da  bi nas smjenjivale baš elitne.

Sedma muslimanska i Sedamnaesta krajiška, to jako lijepo zvuči ali nije mnogo vjerovatno. Tako da mi više pokušavasmo doći do više informacija o nedavno zarobljenoj dvojici četnika, od kojih je jedan oficir. U nekim trenutcima razmišljanja, a pod dojmom onih obećanja, čak i sumnjah da je to istina, da je pozadina u dizanju našeg morala. Brzo bih se i posvađao s tim svojim mislima, uvjeravajući sebe kako bi to bilo suvišno, osjećajući da nam moral nikada nije bio jači.
Siguran sam da ćemo izdržati, smjena može kasniti, ali jednom mora doći. Pominju se imena nekih koji su učestvovali u zarobljavanju tih četnika, što također ide protiv mojih sumnji.
Vrijeme je bilo toplije, pa jse još neki uspjedoše osvježiti.
Strahovali smo od noći, ali i bez obzira na Mahirovo ćutanje umirila nas je njegova mirnoća. Dugo u noć sam razmišljao o ukupnom Mahirovom ponašanju, ali me je smirilo što je mirno spavao.
I jutros, prvo sam pogledao u njega, i odahnuo vidjevši da je malo veseliji nego li je bio sinoć.
A i izlazak pred bajtu jednako je kazivao, četnici ponovo nisu kasnili, ali ni šta mijenjali u svojim napadima. Pogledi i misli mogu često upirati u put iza nas, kuhari će nas nekad sigurno iznenaditi, dok obećana smjena...

                                 ***
Mahirov je red po vodu, te se nama u rovu pridruži i Salko. Najviše iz navike smo osmatrali livadu ispred, pa nemalo bijahosmo iznenađeni kada Ahmo dopuza do nas.
-       Hajde dolje, kao da se neko miče livadom – obraćao se meni, glasom koji je zvučao sasvim ozbiljno.
-       Gdje? Mi ništa nismo vidjeli – Salja je bio taj koji je trenutno osmatrao.
-       Tačno na sredini početka livade. Ovi ga drže na nišanu, ali se odjednom umirio. Možda je i neka životinja, možda je i neko naš.

Klimnuh glavom, te rekoh Salji i Salku da oni ostanu u rovu, dok ćemo ja i Trale da se pridružimo ovima dolje i vidimo o čemu se radi.
Ono što smo zatekli, samo je potvrđivalo Ahmovu ozbiljnost.
-       Još je gdje je maločas bio, ni pomako se nije – Lato je referisao – „jebo svoju majku“ ako i smije, neće ti on odanle maći do mraka, mora da nas je lopov osjetio.
-       Ako je četnik!? – Ahmo ponovi moguće sumnje.
-       Ma jašta je, ne bi se onako šunjo!

Zagledasmo se i Trale i ja u mjesto koje su pokazivali, mi ništa nismo primjećivali. Osim što nam posta jasno kako da ga Salja odozgo nije vidio, ispred je, uz malo visočiju travu, bio i neki brežuljčić.
Ali, taman kad počesmo sumnjati u istinitost ove priče, taj neko se pomjeri. Prema naprijed.
Puzio je. I, bio je sam. Teško da bi ih se više i moglo provući od pogleda našeg bočnog pješadijskog rova.
Četnik? Da smo sigurni, od nas pet-šest neko bi ga sigurno odmah pogodio.
Gledam u pušku, stežem je, pogledom obiđoh i džepove svoje košulje. Manje zbog bombi, kojih sam sada svjestan da ih imam, jedna je i uspomena na Admina, više zbog prisjećanja kada mi je u džepu bivala i motorola. Upravo je ne znanje koga imamo ispred sebe, onda kumovalo da Admin pogine.
Motorole sada nemam, za rupovku nema vremena, tako da se za pamet i mudrost moramo sami snaći.
Gledam u Lata, jasno mi je u kojoj je on dilemi. On je siguran da se radi o četniku, razmišlja zašto čeka mene što ga odmah ne puca. Drugo što mu se mislima vrti je da mene lupne kundakom, ne bi li mi glavu razdrmao.
Ja se još iščuđavam da se, pa i jedan, mogao provući ispod naše pješadije. Trebalo bi više da me čudi šta bi neko naš radio, tu na livadi. Ključ bi i morao biti u tome.
Šta radi? Možda izviđa, možda je ovu livadu procijenio kao prazan prostor. Možda ima dogovor ako se ne vrati za neko vrijeme da ga slijedi još koji. Što bi to lijepo bilo! Još da je onog Mahirovog mitraljeza...
Četnik je, i nije došao izviđati. Odnosno, izvidio je čim se ispuzao. Samo se primakao koliko je mogao. A bio je i neko ko odlično barata erpegeom!
U sekundi smo shvatili sve, ali tek pošto je ispalio jednu granatu. Pripucali smo, i mi i ovi s desnog boka. Otišla je i Adminova bomba. Ali je ovaj četnik bio vješt i u puzanju nazad.
Ja nisam vidio da smo ga pogodili, a volio bih da ga je dokačio geler bombe...
Nije. Bar tako rekoše Elvir i Mevludin koji su domalo dotrčali do nas. Ali se nije zdrav vratio, ako je i ostao živ. Neko ga je od njih pogodio, makar ranio...
Provukao im se, iako su cijelu grupicu oni ranije uočili. Čekali li su da im se svi primaknu, nejasno im je kako se ovaj izmigoljio, i uopšte usudio...
Ako je preživio, faliće se kako je rasturio jedan naš bunker. Ako je poginuo, uzalud će ostati sva njegova hrabrost.
Iako se mora priznati, bio je veoma blizu! Zapravo, opet smo imali sreće.
Ponajprije Salja i Salko, ali i Trale i ja. Poznavajući nas, velika je mogućnost da se ne bi dugo zadržali u rovu. A granata je preletjela svega par centimetara preko rova i završila u bukvi iza. Gelera je bilo svuda, oko cijelog rova.
Sreće smo imali, nadati se da nam više neće trebati...

                                ***
Već nakon pet minuta sve ispod posta mirno kao što je bilo. Bio živ ili ne, četnik je jedno odradio. Ne mislim da će više i jednome pasti na um da slično pokuša!
Ali, sem tome, moje se misli vraćaju i Mahiru. Puno je vremena prošlo, samo može biti da mu se nešto dogodilo, ne znam da je imao puno prijatelja s kojima bi se ovoliko zadržao. Osim toga, kao niko je vodio računa da me izvještava o svakom svome pokretu.
Od tih misli još i ožednjeh, te se lično uputih do česme, koja se također zvala Pandurica.
Dok sam se primicao vodi, pitah se da li je i moguće da su tolike gužve dolje. Više je to bila moja želja nego što je bilo za očekivati, što se pokaza kad na vodi ugledah samo jednog čovjeka kako mirno sipa vodu.
Još mi nešto privuče pažnju, oko njega je bilo više kanistera nego ih je sam mogao nositi. Produžih pogled i niže, prema sanitetlijama, niko se nije činio vlasnikom viška kanistera.
Prišavši, polovina svega posta mi jasna.
-       Izvini, ljudino, znaš li gdje je momak čiji su ovi kanisteri? – pitah čovjeka koji je točio vodu.
-       Nemam pojma. Ja kad sam došo bili su tu...

Zažmirih. Najrađe bih sam sebe išamarao. Jesam li mogao sve od sinoć biti ovoliko glup?
Otvorih oči. Nekoliko se puta okrenuh okolo, iako sam znao da ništa neću vidjeti. Čovjek me malo čudno gledao, ali mu nije bilo do mojih pojašnjenja. Jedva je čekao da se njegovi kanisteri napune.
I ja sam. Sljedeći sam na redu. Znam da su i ovi gore žedni, znam da će se i sami čuditi kada vide mene kako nosim kanistere, i idem sam.
Ne žurim ja toliko zbog toga, koliko što imam s Traletom nešto važno pričati!



Pandurica, česma
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...