27 Jun 2017

29 Briga manje

Oj momčiću, đavole,
ne zadaj mi jadove.
Imam jade i na dom,
hel sam starog uzela.
                                              druga polovina juna 1994.
Kada legne kraj mene
svijet mi se obrne;
Kad me takne koljenom,
ko studenim kamenom;

Kad zagrli ručinom,
kao suhom sušinom;
Kad me takne bradinom,
kao granom četinom;
Kad zadahne dušinom,
kao pasjom mješinom.





Sići u Pazarić, a ne biti među sretnijom trećinom koja dobija i dozvolu za dopust najviše vuče na žal za silaskom iz Sinanovića. Ovdje je dosadnije, ne može se stalno ni ići bivšim komšijama i daljnoj rodbini.
Opet je i dvadeset dana mnogo za otići i biti sve vrijeme kod neke tetke, čak i brata. To su razlozi, uz one neke ranije, da se ja nisam ni trudio javiti u prvu grupu za dopust.
Par ću dana izdvojiti za posjetiti ove ovdje što znam, dok ću gledati da nekoliko dana budem u Jablanici. Ako režim rada potraje, svakih tri mjeseca ću dobijati tih cijelih dvadeset dana, nekim trenutnim razmišljanjima naizmjenično ću ići u Sarajevo, odnosno Visoko i Zenicu. Ostalo vrijeme, kao i ovo sada, Tarčin i okolina, te malo Jablanica.


To su bili moji planovi. Međutim, Eko Poturak i sudbina razmišljaše drukčije. U njihovim razmišljanjima nađe se mjesto i za mene.
Mene je sjećanje dobro služilo i malo se čudih vidjevši Eka da je još u kasarni. A imao je dozvolu.
Pitao sam za razloge, razumio njegov odgovor. On ima roditelje u Fojnici, ali mu je mnogo biti dvadeset dana tamo. Klimao sam glavom, bio sam nedavno kod Ragibovih, vidio da je tamo stanje s hranom iznimno teško. Svaki roditelj voli svoju djecu, od svojih će usta odvajati, ali...
Eko nema mnogo druge rodbine kod koje bi proveo koji dan, i to je ono na čemu je meni dijelom zavidio. A i što je rodilo kod njega zanimljivu ideju.
Iako nije uobičajeno da se na jednu dozvolu meću dva imena, nećemo izgubiti mnogo ako rizikujemo. Kad već bi dovoljno mjesta da se pored njegovog dopiše i moje.
I kad ja već imam nekog iskustva s kopiravanjem tuđih rukopisa. Murata Fulurije je bio lijep, učiteljski, ali i vrlo zgodan za kopirati.
A i volio sam mini avanture, pogotovo kad predosjećam da nam se ništa ružno neće desiti. Ne očekujemo ni nešto posebno lijepo, ali ako ništa bit će nam makar zanimljivo samo putovanje.
Isplanirali smo ići do Zenice i nazad, preko Fojnice i Visokog odud, odnosno Kaćuna, Fojnice i Dusine otud. Sve pješke, uz ako nam gdje ko kad slučajno stane.

                        ***
Već na samome polasku se nisam kajao. Stali smo par minuta na Kreševskom raskršću odmoriti, a posrećilo nam se.
Stao nam je jedan kombi, doduše išao je samo do obližnjih Gunjana. Ali nismo odbili.
Nije nam zasmetalo ni što je to bio modifikovani kombi, gdje su nam u zadnjem dijelu društvo pravile koza i četiri kokoši.
Malo smo se smijuljili, tome što se u sličnome društvu vjerovatno nikada više nećemo voziti. Sigurno, i malo još ko.
Društvo je bilo neobično, ali vrlo živahno. Loš put, još lošiji kombi, pravili su probleme životinjama. Ispasti nisu mogle, iskočiti također, a na nogama su se jedva održavale. U ritmu truckanja kombija išla su njihova proklizavanja, upečatljivo dopunjavana meketanjem i kokodakanjima.
Stigli smo zaključiti kako nama one zavide. Mi imamo ruke, korisne su da leđa držimo uz stranice, da se samo smijemo njima, ne i sami proklizujemo, padnemo.
Čudno su nas životinje gledale, ne razumijevajući jesu li slični razlozi te smo se zajedno našli. Možda im je naše smijuljenje kazivalo odgovore, no brinule su svoje brige.
Istina, one su imali brigu manje. Ne bi trebalo da mi njima smrdimo!
Zajedničko nam je bilo samo jedno. Skupa će nam se ova vožnja završiti.
Dogovorili smo se Eko i ja da ovo nikome nećemo pominjati, kako bi izbjegli da nam se i drugi smiju.
Dogovorili, s tim da ja već znam kako se neću držati dogovora. Ali sam u glavi zaokružio da ću tad nekad Eka zamijeniti s nekim drugim, ko već bude pogodan, kako bih bar i ja uživao, pošto računam da će taj negirati, samim time i više biti ismijavan.

                        ***
Kod Ekovih roditelja smo proveli dvije noći, s tim da smo drugu samo prespavali, dok smo sjedili u komšiluku.
U kući u kojoj je živjela vrlo zanimljiva porodica Zametica iz Jeleča. Zanimljiva po dva brata, mlađemu, desetogišnjaku koji je često mujezinio s obližnje džamije, i starijemu, dvadesettrogodišnjaku koji je boravio u sobi s posebnim ulazom, gdje je par djevojaka često dolazilo na sijela, tako i te noći.
Zanimljiva noć, razlog da i u povratku uvratimo bar jednom. A i obećali smo, ja posebno, a pošto sam ponovo od Eka natjeran da djevojkama gledam u grah. Ne znam šta sam im toliko pogodio, ali su obećale sljedeći put da će dovesti još drugarica...


put za Gunjane 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...