27 Oct 2017

20 Da je ispoštovano

Kad se jangin iz sokaka pomoli,
a draga mu džamli-čekmu otvori.

„Đela, dragi, na bijele ručice,
pa mi skini sa srdašca mučice!

Kamo sreće da te nisam vidjela,
sretnija bih po svijetu hodila!“




Boraviti u ratnom Sarajevu teško bi se dalo zvati odmorom, posebno kada je svedeno na svega pet-šest dana. Nama se potrefilo. Možda je to takav osjećaj, da je i ovo dovoljno, a nakon što smo predugo čekali na odmor.
U svakom slučaju, imali smo sreće, cijele hefte bi mirno, skoro da niti jedna granata nije pala po gradu. Ili je opet na snazi subjektivan osjećaj, usljed kojeg na njih nismo ni obraćali pažnju.
Nije sporno da, bilo šta da je po srijedi, ima veze s Treskavicom. Razumljivo, s obzirom da su sada glavna dešavanja na, i oko nje. Gdje, bar po izvještajima s naših radio i televizijskih vijesti ne bi novih dešavanja. Za razliku od srpskih, koje su i dalje trubile o našoj ofanzivi.

No, navika da ne razmišljam o onome na šta ne mogu utjecati pomogla mi je da se sasvim posvetim odmoru. S obzirom na kratkoću vremena, te činjenicu da je Fehim tu, zadovoljan sam obiđenim, iako je to značilo da sam i održao kondiciju u potpunosti.
Tako sam ne mnogo žureći krenuo nazad, po dogovoru sa Saljom. Objasnio sam zašto ovaj put ne stigoh uvratiti i do njega, iako je za ovo ratno vrijeme stanovao blizu.

                                  ***
Nije se ni on toliko žurio, pa pošto u dolasku nije, izdvojismo sada sahatak za posjetiti mu punca Smaja. Kojeg u stanu ne zatekosmo.
Ostali smo, koliko da popijemo kafu. Ili toliko, da se Salja usprotivio mojoj ideji, odnosno želji da potražimo Mahira Muharema. Salja je orijentaciono znao gdje stanuje, ipak je upozoravao da nema sigurnosti da ćemo i njega zateći, jer ne znamo njegov raspored u ovdašnjoj brigadi, te bi gubljenje tih čestrdesetak minuta moglo biti baš bespotrebno.
Morao sam priznati kako ovo i nije neka prijeka želja, svejedno smo na raskršću zastali ispušiti cigaretu.
Rijetkost je da neko auto prođe ovuda, a da nije puno. Tako da se nismo ni obazirali.
Iznenađeni smo kada je jedno zatrubilo. Salja ga je odmah i prepoznao. Bila je to naša lada.
Poznadoh i ja Mandžura. A obojica se iznenadismo činjenicom da nam je signalizirao da ga ovdje i sačekamo.
Padamo pod osjećaj da je sreća sasvim na našoj strani. Posebno uz činjenicu da je ovaj signal stigao prije bilo kakvog pentranja naviše.
A ni Mandžur se nije bavio. Kada i dobijamo potvrdu ko je bio s njim, odnosno otkuda ga sada. Odvezao je Galiba i Zuhdiju do tunela, i sada se vraćao.
Upravo je o tome i počeo priču. Zuhdija je zadržan na Treskavici, gdje se pravdao, branio. Može se reći i kako je razmatrana ukupna situacija oko naše brigade. A oko čega je u opticaju bilo nekoliko opcija. Od gašenja, stapanja s nekom, preciznije Muslimanskom, pa do popunjavanja ljudstvom iz drugih brigada. Što je i najkorektnija, najpoštenija, i opcija koja je kao takva i morala prevagnuti. Iznešeni su podatci o tome koliko je nas Fočaka po drugim, prvenstveno sarajevskim brigadama, predočeno koliko smo dopisa i zahtjeva slali oko njihovg vraćanja u matičnu, našu jedinicu. Da je to ispoštovano i u pola slučajeva - problem koji se desio izostao bi.
S druge strane je to uvaženo kao istina, obećani su konkretni potezi u tome smjeru, ali se i sujeta pojedinaca morala zadovoljiti. Tako da je Zuhdiji ipak izrečena kaznena mjera - zabrana vršenja dužnosti u trajanju od šest mjeseci.
Smijao sam se, nisam razumijevao svrhu tako izrečene mjere. Još mi je čudnija činjenica kako se poslije našeg silaska od daljnje ofanzive zapravo odustalo.
Tačnije, plan je da se dostignuti položaji utvrde, na njima zimuje. Na proljeće, idemo dalje...

                              ***
Pomisao na to, naše putovanje počinje činiti još lagodnijim. Do momenta koji je Mandžur očekivao, zbog čega nam je i signalizirao da ga sačekamo. Bio je donekle i pripravan, iako se uzaludno nadao da će još sačekati. Rat je, ratna su i vozila. Najmanje čudi da smo probili hladnjak.
Jednom sam se upitao zašto li su ove lade tako česte kod nas, tad su mi objasnili da je to zbog njihove izdržljivosti, a pošto mogu „izguliti kuda i tenk“. Prisjećajući se ratnog puta naše brigade, a prilično sam upoznao i naše vozače, usudio bih se reći da je ova naša tjerana i kuda tenk nije!
Mandžur je ovu ladu upoznao toliko, da je u gepeku već držao napunjen kanister, i nešto flaša. Poznavao je i Igman, stajali smo u blizini svakog izvora, punili smo sve, putem dosipali, ali je opet bilo par mjesta na kojima smo se Salja i ja morali vraćati.
U konačnici smo sračunali da bismo nas dvojica vjerovatno pješke prije stigli, ali ko zna kada bi i kako Mandžur sam.
Ovako je bilo zabavnije, a sve nas je  podsjetilo i na našu trajuću ofanzivu. Koja je eto zastala, ali smo i mi, bez obzira na poteškoće, na kraju ipak uspiješno stigli do cilja.


                                put Hrasnica-Igman
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...