16 Nov 2017

28 Sve je do ljudi

Vratnik pjeva, nikad ne tuguje,
Sarajevom pjesma odjekuje.
Ja miline kad s Vratnik-mejdana
pusta mladost prođe raspjevana.

Sarajevo, bez Vratnika šta je?
Tamo pjesma nikad ne prestaje!

Pod beharom, ljeti u šljiviku,
ašikuju momci na Vratniku.
Bez Zmajevca, Kule i Mejdana,
teferiča ni uranka nema!

    /Zaim Imamović/



Uprkos činjenici da se vrijeme nije popravljalo nastavili smo s radovima na položaju iza Javora. U nekoliko narednih dana smo napravili prateći objekat, poprilično sredili prilaz obližnjoj vodi, poravnjali oko objekta koliko se moglo, te počeli s pripremama drva.
Dočekali smo i smjenu Druge brdske, Vratničke, čuli smo i kako je neki nazivahu „betevne brigade“. To betevne se objašnjavalo time da su tamo u Sarajevu, na Vratniku, na takvom ratištu koje četnici mnogo i ne napadaju, niti se oni previše trude da prošire tu slobodnu teritoriju.
Slušajući to stvarao se dojam da su to i slabi borci, od kojih se neka značajnija pomoć ovdje ne bi trebala ni očekivati.

Boraveći u Sarajevu nisam se raspitivao koliko u svemu tome ima istine. Držao sam u sebi kako se to ne poklapa s onim što Sarajevo doista jeste, i geografski i povijesno, i dušom. Izbjegavanje raspitivanja vezujem za to što mi se nije vukla nikakva paralela s brigadom preko Miljacke, ni sličnostima ni razlikama. A i bunilo me ono što sam doživljavao nelogičnim, o brigadi se govorilo tako, podozrivo, a o njihovom komndantu Puški pozitivnije. Upravo kroz prizmu poređenja s komandantima tih nekih drugih brigada...
Ne znam kada ću i steći jasniji, kompletniji uvid u to šta ova brigada jeste i može, siguran sam da ću pamtiti ovaj svoj prvi susret s njom, njenim borcima.
Gledam ih kako, svaki borac, sem puške i ranca pronosi i po jednu dasku. I to tamo negdje ispod Đevigrada, prema Zubovima ili Ilijašu. Ne vidim, ali smo čuli da uz to, u rancu nose i po koju biljicu drva.
Gledam ih, čudim se svemu tome, njima divim. Kasno su dobili svoj dio linije ovdje, nisu mogli prije napraviti barake. Nisu oni za to krivi. Mislim da kao sarajevska brigada nemaju konje, čujem da imaju ali da su njihovi konjovodci odbili da ih izgone ovuda. Konji ne mogu, ljudi mogu. Čudno i to, ali izgleda moguće. Je li ima Korpusna logistika, je li se mogla tražiti pomoć naše, drugih brigada? Jeste, ali nije!
Znam koliko je ovo i objektivni, i subjektivni doživljaj. Miješaju se slike prisjećanja s onima koje gledam.
Žalim viđeno, ježim na prisjećanja. Koliko je ovakvih dana iza nas, s razlikom da to niko nije gledao. Ili jeste?
U svakom slučaju, razlika je i žaliti sebe i druge!? S tom nekom sličnošću, koja i nije istina, da nikome ne možeš pomoći.

                               ***
Vjetar je stao, okrenulo u snijeg. Koji je sad najgori za hođu, zbog čega ih gledati bi još tužnije. I sva ova pitanja iznova ponavljati.
Dođe tako do nas i jedna, surovo šaljiva anegdota. Kada su njihovi konjovodci odbijali ovuda voditi konje pod takvim teretom, logično je njihov komandant postavio pitanje - kako su mogli fočanski. Njihov logističar je odgovorio da to ne zna, poslije čega ga je ovaj uputio u naš logor. Da se raspita.
Sasvim logično put ga je doveo do Šaćira Lugušića, najvičnijeg našega konjovodca. Prvi dio razgovora je bio polukonkretan, a zbog toga što je Šaćir ne samo dobar konjovodac već i pravi šeret, šaljivdžija.
-       Pa dobro, majku mu, koliko to vaši konji imaju nogu!? – na kraju je ovaj pokazao da mu Šaćirov šeretizam niti odgovara, niti mu vjeruje.
-       Kako, koliko!? Osam, brate – mrtav hladan odgovori Šaćir.

Očevidci kažu da je ovo Šaćirovog sugovornika dotuklo. Da je odjurio ljut, bijesan, uvrijeđen.
Ne znam, ja bih na Šaćirovom mjestu imao manje šeretsko objašnjenje. Nije do konja, nego do ljudi. Sve je do ljudi.
Iako mi je Šaćir iznimno drag, ponajviše njegov blagi šeretluk, ovaj sam put iskoristio odlazak po hranu da ga, a zbog onog što sam gledao, prijateljski prekorim.
-       Kako si mogao biti grub prema čovjeku, kojemu nije bilo do šale – ovako sam formulisao pitanje.
-       Prvi je počeo – Šaćir se ne mijenja u dan-dva.
-       Kako?
-       Čuj sad i tebe! Pita me, kako su nam konji mogli ići. Šta da mu odgovorim, nego na nogama. A onda me još i stao zajebavati, pita koliko konji imaju nogu...


Vratnik 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...