27 Jan 2018

49 Dežurstvo

U Gradišci, na obali Save,
poredani svileni hastali.
Tu sjeđaše beže Haki-beže,
i sa njime momci Gradišćani.
                            10. mart 1995.
Pitaju ga momci Gradišćani:
„Šta je tebi, beže Haki-beže,
pa ne piješ vina rumenoga,
i ne gledaš druga ni jednoga?“

„Prođ' te me se, momci Gradišćani,
jer ne znate koliki su jadi.
B'jela mi je izgorjela kula,
i u kuli milovanje moje!
A i mene, da Bog da, ne bilo!“




            U jedinicu se vraćam, nekako jednako tiho kao i kada sam iz Jablanice stigao. Opet je pola vojske gore, a pola svukud pomalo. U kasarni, uglavnom samo dio Komande.
Među njima je opet tu Murat Fulurija, kojemu sam se i javio. Njemu sam, za razliku od tetke i brata, ispričao cijelu istinu. On me je i sasvim razumio.
Apsolvirasmo tako moje liječenje. A kako sam već dugo odsutan iz jedinice nemah potrebe ponovo negdje ići. Čak ustuknuh i kod dvojbi da li otići do Jablanice makar naobdan. Znam da me i Mufo i Eko očekuju, ali mi se njima niti laže, niti istina govori. Bolje nek se malo strpe, kasnije neka me shvate kako hoće.

Jedino gdje mi se ide je Treskavica. Ne znam mogu li i sam sebi vjerovati da je tako, ali sam poželio ponovo biti gore. Zašto ne vjerovati, kao što se požele braća i rodbina, tako se požele i saborci.
Još mi je sačekati. Radi mene jednog niko neće slati kamion, a pješke mi se baš i ne ide. Barem, samome.
Nije me strah povratka bolesti, ali ni izazivati sudbinu. Tu sam, kasnio s prijegleda nisam, nema me šta ni savjest gristi.
Na raspolaganju sam. A ako ispadne kakav prijevoz, rekao sam Muratu da vidi i pokuša me ubaciti. Do tada sam jedino ubačen u raspored dežurstava.

                                    ***
Pamtit ću prvo dežurstvo. Najprije, zbog čudnog osjećaja da je ovo malo suvišno, više je vojnički, nikako ratnički.
Kad je i vojska tu, još mi sve i ima nekog smisla. Prijave brojnog stanja, pa red pri doručku i večeri, i inače neka brza spona između vojske i Komande.
A kada je tu samo Komanda, njen dio, ničega od ovoga nema. Zadatak je tu jedan drugi. Zapravo se cijela dežura i svodi na dežuranje kraj telefona.
Dežuranje kraj telefona, koji ko zna da li će ijednom zazvoniti, i beskonačno duga i raznolika razmišljanja. O svemu. O onome šta je bilo, moglo drukčije biti, onom što očekivano slijedi, nečemu što bismo voljeli da se dogodi...
Sem što mi cjelokupna moja uloga kao dežurnog neće nikad biti najjasnija, uspijevam u njoj pronaći i nešto pozitivnije. Rat je, česta su nekakva sastančenja, večerašnje ću preskočiti. Mirno ću pratiti televiziju, i baviti se svojim razmišljanjima. Jedno od njih se vrti oko ovog dežuranja uz telefon, koje bi trebalo da ima smisla, ali ako zanemarimo postojanje voda, odjeljenja veze.
Prelazim na druga, neka jasnija razmišljanja, s kojim bijah i u momentu kada će zazvoniti telefon.
-       Prva Fočanska brigada, dežurni oficir? – čujem oštar, i dosta siguran glas.
-       Da, recite – više iznenađeno nego zbunjeno, odgovaram.
-       Da li je tu negdje vaš logističar, Murat Fulurija?
-       Jeste... Zapravo je trenutno na sastanku Komande.
-       Kakav sastanak... Molim vas, odmah mu prenesite da hitno treba na Treskavicu. U Komandu Korpusa.
-       Razumijem.

Spustih slušalicu, kao pravi vezista, dotegnuh malo odjeću i krenuh ka susjednoj prostoriji.
-       Ja se izvinjavam što ometam, ali sada su zvali, Murat Fulurija treba hitno na Treskavicu – poslije kucanja, odobrenja da uđem, izgovorio sam tekst, napamet naučen prilikom dotezanja.

Bio sam zadovoljan svojim kratkim nastupom, gledao sam ravno u Bešovića, tek preko oka pratio kako je i Murat nemalo iznenađen, ali kako se, valjda zahvaljujući mojoj uvjerljivosti, i odmah poče pakovati, prikupljajući svoje papire.
-       Ko ti je to rekao? – oštar Bešovićev glas je kao takav očekivan, ipak je u sebi sadržavao i nešto što nas je sve, ne samo mene iznenadilo.
-       Iz Korpusa su zvali – sad već, tek polusigurno govorih.
-       Iz Korpusa!? Ko iz Korpusa?
-       Ko? Ne znam, nije se predstavio...
-       Kakav Korpus!? Čvaka! Ovo je njegovo maslo, mamicu mu njegovu... A ti, kakav si ti oficir!? Nikad više ni s kim nemoj da bi razgovaro dok se ne predstavi. Je li ti to jasno?
-       Jeste.

To jeste. Kao i ono prije, da sam pokazao neke slabosti kao oficir. Nešto će mi još neko vrijeme stajati tajnom, ko je taj Čvaka.

                               ***
Jedva sam sačekao kraj sastanka da se raspitam o Čvaki, po smiješku svih u Komandi bilo mi je jasno kako je svima poznat.
Radi se o momku koji je odnedavno s nama. Relativno je mlad, a naravi prema nadimku, što dijelom i objašnjava otkud njega u vezi, ne u pješadiji ili nekoj drugoj borbenijoj jedinici.
Nadimak dovoljno sugerisava kako mu je omiljeno zanimanje zbijanje šala na tuđi račun. Pri tome mu uopće nije smetalo da se sa mnom skoro i ne zna. Što mu je, zapravo samo pomoglo da mu vic uspije. I naravno, to što ja dopustih da ispadnem ovako glup.
Uzalud je meni sad se ponovo vraćati na temu miješanja uloga i zadataka oficira i vezista, pa i tome da je, ako je već tu telefon kraj kojega dežura vezista, ovaj drugi sasvim suvišan. Ne mnogo bitnije je što mogu reći da sam i dobro prošao, vic je mogao biti duži, moglo se pustiti da se Murat spremi, možda čak i da izađe na Treskavicu. Takav je, kažu, taj Čvaka.
Najbitnije u svemu tek može da bude. To, ako ovu lekciju naučim. Tačnije, ono što mi je Bešović rekao.
Pokušaću. I do sada sam toliko toga od njega naučio. I još ću učiti.
Koliko god rat bude trajao neću mu se prestati diviti. Ovo ne spada u osnovna oficirska znanja, nije ni čista intuicija. Ovo je nešto što samo Bešović posjeduje.
Svaki drugi bi barem zatražio da idem provjeriti. Ne, on je bio siguran. Siguran u poznavanje Čvake, mene, i što je bitnije oficira Korpusa, trenutne situacije...
Meni ostaje da učim, vremena će biti da pokažem kako osim nekih mana, imam i određenih oficirskih vrlina.


Treskavica, zima
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...