16 Mar 2018

6 Rado bi začepili uši

Bolovalo momče neženjeno,
u livadi, u zelenoj travi.
Niko ne zna gdje momče boluje,
neg livada i zelena trava,
i djevojka s kojom ašikuje.

Nosila mu vode i ponude,
s mora smokve, a iz Bosne halve,
žute dunje a i šeftelije,
žute dunje na medu kuhane.

Ne more ti momče dignut glavu,
a kamoli da jede ponude,
već je momče tiho govorilo:
„Hajd, djevojko, na zelenu travu,
da ti metnem u krilašce glavu,
i bolane ruke u njedarca!“

Al govori lijepa djevojka:
„Nuto, momče, nuto sada šale,
ne boluje ko što se boluje,
već boluje konda ašikuje.
Ja b njegovim bolom bolovala,
i njegovom smrti umrijela;
za njega bih u zemljicu legla!“




Priča Lutvo, nisu spavali cijelu noć. I da nije rekao, jasno mi je. Bilo da se javi sumnja, strijepnja, ili kakav drugi osjećaj, nešto je uvijek tu što drži budnima.
Bez obzira što je ovo izgledalo lagano za obaviti, što bi rijetko ko pomislio da bilo šta može u nastavku krenuti po zlu, navika je da se u sve i vjeruje i sumnja.
Tako, sa zanimanjem i nestrpljenjem su iščekivali povratne vijesti. Cijelu noć su pričali o tome, o sudbini da se i to nekome desi, niko ne pokušavajući da se stavi u položaj Zametice, odnosno u situaciju da nekoliko sati treba provesti u dubokoj rupi, u ko zna kakvom položaju, mogućnosti da se pomjera, uz barem jednom javljenu sumnju da bi tu i zauvijek mogao ostati...


                                 ***
Dvojica zadužena za doručak, ovo su jutro poranili, imavši i taj dodatni zadatak, donijeti pozitivne vijesti.
Najvažnije, Zametica je preživio. Sveden je do logora, dalje prebačen helikopterom. Više za svaki slučaj, iz nekog poštovanja, sažaljenja, običaja, čega li, nego što je stvarno bilo potrebe.
Mogao se oporavljati i u logoru. Nije ništa slomljeno, samo se ugruvao. Što je zanimljivije, više prilikom izvlačenja nego prilikom padanja.
Tako je događaj koji je u početku ličio na moguću tragediju, računajući da će se mnogo toga vremenom drukčije posmatrati, prerastao u jednu od simpatičnijih anegdota.
Zeka je proveo tih par sati sa Zameticom, kaže da ni sam ne zna kako je sve dolazio do ideja šta da pričaju. Trudio se da to ne bude čisto jadanje nad situacijom, još manje puko ubjeđivanje kako će sve na kraju biti dobro. Pokušavao je biti umjereno smiren, realan, bolji psiholog nego što bi za sebe ikada pretpostavio. Nije po svaku cijenu sve pripisivao ni Bogu, tom nekom išaretu, ali nije znao bolje objasniti svoju iskazanu spontanost.
Znao je pogledati u nebo, vidjeti dašak nadolazeće vedrine i o tome reći Zametici par riječi. Skupa su nekoliko puta procjenjivali koliko bi ta rupa mogla biti duboka, naglabati koliko bi sličnih još moglo biti na Treskavici. Vraćao se par puta Treskavici, njenim izvorima, njenoj ljepoti u par ljetnih mjeseci, surovosti tokom duge zime.
Jednom je pomenuo kako će ovo mjesto dobro upamtiti, pa kada rat prođe skupa će doći posjetiti ga. Rekli su nekoliko rečenica o tom budućem vremenu, miru koji kad-tad mora doći.
Naravno da toliko vemena nije moglo proći a da ne prozbore koju i o prošlom vremenu, koje pripada ratu ali i onome prije. Nekih su se događaja zajedno prisjetili.
U međuvremenu bi se nebo malo zatamnjelo, puhnuo bi jači vjetar. Svaka ta promjena je bila prilika da pretpostave gdje su trenutno oni što ranjenika nose, odnosno vraćaju se s konopcem, konstatuju koliko su bliže uspjehu...

                                 ***
Na kraju su i dočekali. Tiha noć je njihov dolazak najavila desetak minuta prije nego će se pojaviti pred njima, prije nego će otpočeti neobična akcija spašavanja.
Prvo je bilo najuzbudljivije, spuštanje konopca i iščekivanje potvrde da je dužina dovoljna. Potrajalo je to nekoliko minuta, jer se usput shvatalo da je rupa ukošena, krivudava. Konopac je zapinjao, udarao od ivice rupe. Rasla je bojazan da neće dostići.
Olakšanje je nastalo kada su osjetili da je Zametica nekako dohvatio do svoga kraja. Dužina je dosegla, ali je trebalo i sreće da se pažljivo, cijelom dužinom spusti, pa i da Zametica zauzme položaj iz kojega je uspio dohvatiti kraj svoga spasenja. Osjećaj da je konopac zategnut vratio je svu vjeru u uspješan ishod.
Moglo se krenuti sa drugim, najtežim dijelom. Najtežim, jer se takvim ispostavljao.
Ukupno ih je bilo osmorica, više nego dovoljno da mogu jednoga izvući. Međutim, nije se moglo samo vući. Pad, vrijeme i nervoza su Zameticu iscrpili, postojala je opasnost da mu konopac isklizne iz ruku, da padne možda u nezgodniji položaj, s kojeg neće moći ponovo konopac dohvatiti. Ili, ono o čemu se i prvi put razmišljalo, da je možda zastao na nekoj krivini, šta ako bi sada otkliznuo dublje, mnogo dublje...
Izvlačenje nije išlo kako su svi očekivali, vjerovali. Nakon samo jednoga metra uslijedio je prvi Zametičin jauk.
Udario je glavom o neku ivičnu stijenu. Ko zna koliko oštru, uglavnom ga je zaboljelo. Bolni jauk je nalikovao kriku, kakav je bio dovoljan razlog da se s izvlačenjem zastane na trenutak. Dok Zametica uzme malo daha, dok ga bol mine. I dok ovi malo ne promijene svoj položaj, u pokušaju da ga izvlače nekom idealnijom putanjom.
Postupak je ponovljen nekoliko puta, s razlikom da su krici bili bolniji, oštriji. Znak da Zametica zadobija sve teže povrede.
Vrijeme je odmicalo, jutro je postajalo hladnije, spasioci umorniji. Gubili su i strpljenje.
Tokom jedne od pauza šapatom je postignut dogovor. Sljedeći pokušaj će biti posljednji.
U prepričavanju, ovdje Lutvo pravi pauzu. Ne govori to, ali razumijem i ja, koliko god da je neko dobar govornik, nema dovoljno teških a iskrenih riječi da bi se vjerno dočaralo sve što se tu noć gore dešavalo. Posebno se to odnosi na taj dio dogovaranja, sasvim je jasno kako jednu takvu odluku nije bilo lahko donijeti. Oni koji su se i mrzli, i mučili i nervirali, više nego iko su željeli da to što bolje odrade. A svako od nas može, iz svoga ugla naglabati šta su sve u tim šaptanjima rekli, i šta im se još vrzmalo po glavi. Koliko je svaki od njih doista bio za takav dogovor, a koliko ga se plašio.
O tome kako je njemu bilo, kako je on sve preživljavao, Zametica još nikome nije pričao. Razgovora sa Zekom, koliko god da je njemu duži izgledao, sigurno će se slabije sjećati, ali niti jedan od pokušaja izvlačenja neće nikad zaboraviti. To što je njemu tada paralo misli, je li bilo sumnji u napore, dobronamjernost ovih, vjere u njihovu snagu i strpljenje, sumnji u spostvenu, straha da će konopac trvenjem o oštrice stijene prije popustiti nego svi zajedno ovarišu idealnu putanju izvlačenja, teško da će i sam ikada sastaviti. Sve to mu se moralo javljati, ali je i brzo prekidano. Onim što je nezaboravno osjećao, bolovima od oštrih ivica, koje nisu samo konopac parale, bolovima koji su iz njega izvlačili jauke, krike.
Sigurno da je on stiskao zube, da je bolove osjećao a da su jauke čuli ovi gore. Zbog prirode rupe i stijena, ti su jauci mogli zvučati oštriji nego su doista bili, uz činjenicu kako se je na njih moguće i navići. S druge strane, osjećaji bola su samo mogli postajati teži, a zbog čega se morao javljati strah i od samog, svakog novog pokušaja. Ma koliko da mu je od početka jasno da ništa ne zavisi od njega...
Niko nije brojao sve dotadašnje pokušaje, sem što je svaki prekinut jaucima, odnosno završio bez rezultata. I sve više nametanjem da bi i svaki naredni bio identičan. Ako je izvlačenje prekidano zbog Zametice, tada se i ovaj dogovor samonametao.
Bit će zanemareni krici Zametice. Sigurno je da ga oštro kamenje para, ali je i jasno kako nekog drugog načina nema. Već mu je ranije kazano da glavu, lice drži na rukama, da sam čuva najostljevijije dijelove tijela. Sve drugo će se dati sanirati, izliječiti. Pod uslovom da izađe vani.
Nisu mogli, a rado bi začepili uši. Međutim, nakon što je svladana ta prijepreka na kojoj su stalno zapinjali, više se nisu obazirali.
Kratak predah da se oni usklade, da Zametica dobije vremena da eventualno nešto promijeni u položaju svoga tijela, i slijedi novi trzaj.
I tako, trzaj po  trzaj, metar po metar, Zametica je konačno izvučen. Živ, zdrav, dobro ugruvan i isparan, prilično smrznut i malaksao, još vidno uplašen, ali i neskriveno sretan što je u prilici da gleda buđenje novoga jutra.
Možda je u sebi prethodno proklinjao i psovao svoje spasioce, ali im je odmah po izlasku sve halalio. Ostaje im dužnik, a to znači da je shvatio njihov postupak.
Ili, što bi stari ljudi rekli, sve je dobro što se dobro svrši. Odnosno, ono što se u ovome ratu toliko puta pokazalo - kada se nešto dobro završi, sve teškoće se brzo, nekada i odmah zaboravljaju.


proljeće podno Treskavice

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...