6 Dec 2018

34 Koliko košta rastanak

Mujo đogu po mejdanu voda,
prekrio ga zelenom dolamom
s obje strane do zelene trave,
a po glavi vezenom mahramom
što mu Ajka bajramluka dala.
Gledala ga...

Gledala ga Ajka sa čardaka,
gledala ga pa mu govorila:                                                   
„Bolan Mujo, opaši se kruto,
da ti ruža kroz pas ne propadne,
da ti draga...

Da ti draga drugom ne dopadne,
jer sam sinoć ružan san usnila:
tvoga đoga raznijeli vuci
a moj đerdan popiše hajduci,
bolan Mujo!




Ofanziva je prekinuta, u to više nema dileme. Neuvjerljivo zvuče priče da je u pitanju samo predah, da uskoro nastavljamo.
Sve i da nam je predah bio potreban četnicima je više dobrodošao. Ono što mi sada radimo liči prije na dobro utvrđivanje tekdostignutih linija negoli na obavezno, ubrzano  pregrupisavanje kako bi nastavak čimprije uslijedio. S druge strane, stižu vijesti kako se četnici vraćaju na svoju polovinu Treskavice, koja je sada doduše manja od naše polovine.

Ne bih da budem zloslutnica, i jasno mi je da Treskavica ne može vječno na sebi nositi dvije vojske, nikada neću prestati vjerovati koja će na njoj ostati, ipak mi ovo ide ka tome da će prije našeg nastavka da dođe do pokušaja četničke kontraofanzive. A za to nam je odmor potreban, neophodan.

                                 ***
Stigao je i novac za Vitezove. Odmor će biti burniji nego ijedan do sada. Neki bi dobijeni novac rado zamijenili za koji dan duže odmora, drugi bi opet taj odmor prepolovili a da je novca bilo više. Ljudi jesu u ratu drukčiji, da ne kažem bolji, ali i to ovisi jedino o situaciji. Koliko malo nam treba da materijalni dio sebe premetnemo preko granice stvarnosti!
I dok većina razmišlja kako i gdje će dobijeni novac potrošiti ja se prisjetih akcije na Voljevcu i riječi rahmetli Šefe Kovačevića. On, eto, nije ni dočekao ovakav način nagrađivanja, tada smo bili sretni i dovoljno motivisani i time što bi pred akciju dobili po sedam cigareta. Uglavnom bi prvu cigaretu svi ispušili u cugu, uz obećanje sebi da ćemo svaku narednu poloviti, sve kako bi unaprijed dobijenu nagradu malo produžili. Šefa je imao izdvojeno razmišljanje, govorio je kako nikome od nas nije garantirano da će akciju i preživjeti, i zašto onda ostavljati neispušene cigarete.
Zašto, onda, i sada razmišljati kako ovaj novac potrošiti? Očekujemo trajanje narednog odmora od nekih sedam, maksimalno desetak dana. Koliko god da bude trajao mislim da će biti taman da ja potrošim skoro svaku od 176 dobijenih maraka. I dok bude tih maraka znam da će mi biti lijepo gdje god da me put, odnosno još neodlučna intuicija odvedu.
Zašto, onda, dolaze priče o Bešovićevoj ljutnji zbog odluke koju je naša četa donijela!? Ne sjećam se je li nekada ranije bilo da se nisam slagao s njim, čak ni kada je mene ćutke ispitivao zbog pogibije Admina Hajdarevića. Bilo prvi put ili ne, oko ovoga dileme nemam.
Jasni su meni razlozi zbog kojih je on insistirao da se naprave razlike. Njemu dizanje autoriteta nije potrebno. Ne brine ni oko poštivanja, ko ga je poštovao prije ovoga poštovaće i nakon. On ima viziju ovakve motivacije, da u nastavku rata možda još neki lakše idu naprijed.
Sada smo i Viteška i lahka brigada, ali i kao takva trebamo imati, i imamo i vlastitu logistiku, odnosno ona formacijska mjesta koja su sada, gledano kroz nagradu, lošije prošla. Možda je i normalno i poštenije što su negdje razlike napravljene, da su trebale biti i kod nas, ali nikada neću prihvatiti da su igdje trebale biti tolike. Nekoliko je boraca, onih najzaslužnijih, nagrađeno s po 1000, već sljedeća grupa je zadovoljena s upola manjim iznosom. Listu privilegovanijih zaključuju oni čiji je doprinos procijenjen na 300, da bi se dalje spuštalo s nižim, rekao bih skoro simboličnim iznosima. Čujem kako ima onih koji su dobili samo 50, pa čak i svega 40 maraka! Samo učestvovanje, prisustvo, vrijednije je od tih zadnjih iznosa. Još ne znam imena tih zadnjih ali mogu lahko pretpostaviti kako su u pitanju oni koji su bili rezerva, ali u ovoj operaciji vrlo aktivna. Pri čemu ne bih umanjivao hrabrost ovih što su išli naprijed.
Međutim, ima jedna, starija istina. Ovo jeste prva akcija za koju dobijamo nagradu, ali nije prva koju smo uspješno izveli! Neki su se u tim, ranijim akcijama istakli, i životom, a čime su nagrađeni? Drugi su se istakli zadobijenim ranama,  sada se negdje oporavljaju, vesele ovoj našoj pobjedi... A i mi koji smo još živi, još nijednom ranjeni, toliko toga smo već preturili preko blesavih ramena i čeličnih leđa, čas ludih čas hrabrih, ali uvijek inatnih srdaca. Usudio bih se reći, dovoljno ne za dva-tri rata, nego dva-tri života. I niko nam za to nije ništa platio, niti će. Niti može!
Vjerovatno ću se puno puta sjećati, nikada svega sjetiti. Polazit ću od pitanja je li mi bilo teže izvući se iz sela, ili rastati s najdražima!? Hej, koliko košta rastanak s ocem, s bratom, nečiji s majkom, sa ženom i djecom? Koliko para treba neko da mi ponudi pa da sa Zelengore krenem put Igmana, uzeti pušku s kojom ću možebiti poginuti? Može li neko trpjeti ona smrzavanja po Jahorini i Trebeviću, bojazan od smrzavanja pokazivati kletvom majke što ga je rodila, a onda to metnuti na novčanu vagu? Mnogi ćemo još dugo izgovoriti riječ Proskok pa zastati, i nikom nikad nijedna novčanica neće tada proletjeti glavom!
Koliko toga proživljenog, još koliko slušah, što me eto mimoišlo? Taman toliko da na sve nedaće mogu reći samo - nekima je bilo i gore! Nit sam ja nagrađen za svoje, nit je više onaj ko je više izdeverao...

                                ***
Preturajući po glavi predeverano, odmahujući njome na sve što pokušavah novcem izvagati, na jednome mjestu ipak zastadoh. Nekad zimus su dijeljene simbolične nagrade za nekoliko naših pripadnika. U našoj brigadi, u onako teškoj zimi, zaista je bilo teško izdvojiti desetak zaslužnijih. Koja god imena da su čitana, niko ne bi smio prigovoriti. Valjda zbog toga i nisam pokušao upamtiti ijedno, sem onog koje mi je povuklo suzu i koje se samo urezalo u sjećanje. Uz nekoliko hrabrih boraca, pročitano je tad i ime jednog logističara. Nema niko među nama da se nije divio vremešnim, ali vrijednim rukama našeg Sulja Radeljaša. Nekad smo se znali požaliti da je u logistici previše angažovanih, ali su se vremena promijenila. Još iz Dusine, kada god bih pogledao prema drvljanicima, on je bio tu. Često je bio i sam. Uvijek je bio pun znoja, umoran, ali drva nikad nije falilo. Nikad ručak nije kasnio zbog toga.
Nisam jedini koji je tada zasuzio, otelo se puno uzdaha, a od mnogih sam čuo „Svaka mu čast ko se njega sjetio!“ Vjerovatno je tad bilo i onih kojima se to nije dopalo, ali sam zato siguran da će sada biti dovoljno onih koji će pozdraviti našu odluku.
Često se dovedem u situaciju da se ovako raspravljam sam sa sobom. Pođem od toga da sam bio u pravu, pa mislima skačem po događajima koja to kao potvrđuju, ali i neprekidno trpim osjećaj kako sve vrijeme dijelom griješim, odnosno neke bitne stvari zanemarujem. Danas sam se prisjetio jednih, sutra ću nekih drugih događaja, u svakome od njih bude onih koji su se više istakli, što opet ne može značiti i da smo u zbiru jednaki. Samim tim nije trebalo ni jednako da budemo nagrađeni. A ako su razlike trebale biti manje, zašto ih mi nismo napravili takve?
Možda u ovome treba prihvatiti ono da pravila ovise o izuzetcima? Da je cijela brigada išla našim primjerom, onda bi naš postupak prošao nezapažen? Ili je istina da se naše aktivnosti ipak ne mogu upoređivati s onim što rade pješadinci, diverzanti? Možda je doista razlika kod nas puno manja? U kojoj mjeri se u sve uklopio Bešović, naknadno izvršivši još jednu malu korekciju, odnosno naš već izračunati iznos ostavivši netaknut a ostavši pri svojoj odluci da Jakup Mekić ipak dobije 300 maraka, to namirivši otkidanjem od neke druge jedinice...
Gdje god nema jasnog suda, nije ga mudro ni izmišljati. Komandant je imao svoje rezone, komandiri drugih jedinica slične, mi zasebne, ali kako god da je ko razmišljao i postupao ne bi mogao reći da je potpuno u pravu. Prvo, što smo svi zaslužili i više, a drugo, važnije, što za pare niko od nas ne bi pristao na većinu zadataka koje je izvršio, i treće, pare će se svakako brzo potrošiti. A i posljednje, različito će se gledati i na načine kako će ih ko potrošiti.


Trokun vrelo
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...