19 Oct 2019

48 Želja se neće ispuniti

Bulbul mi pjeva, zora mi rudi,
a moga dragog nema.

Da li boluje il' ašikuje,
Il' drugu dragu miluje?
                                              početak jula 1995. 
Eno ga, majko, u đul-bašči,
pod ružicom mi spije.

Da l' da ga budim il' da ga ljubim,
il' pjesmu da mu pjevam?




Nekoliko dana zadržavanja u Tarčinu samo po sebi je odredilo pravac za provesti ostatak odmora. A i „žuljanje“ novčanica koje smo dobili navijalo je za taj izbor. Foča ostaje u duši svakoga od nas, no sudbina nam različito bira neki drugi grad, koji nam Foču zamjenjuje dok joj se ne mognemo vratiti.
Jedan sam od nekoliko koji nemamo osnovno mjesto prebivališta, ali zato imam svoje razloge da nju osjećam tako. Odlazim i odlazit ću i u Sarajevo, i Visoko i Zenicu, zadržavati u Tarčinu, a jedino ću se vraćati Jablanici.


Skršio sam polovinu novca. Skršio bih ja više, nije bilo potrebe, ili vremena.
Zadesio sam Mufa i društvo u nekim poslovima, ali i pri sopstvenim rezervama. I ja sam nešto vremena morao pokloniti nekome drugom, a što je uključivalo i prethodni odmor od ubijanja alkoholom.
Kako su ta akšamlučenja ovaj put ostajala nedovršena to s kratkog boravka u Jablanici odlučih pamtiti druga dva detalja.
Jedan sahatak sam stigao odvojiti za obići i neke prijatelje i poznanike u drugome izbjegličkom kampu, onome na Koloniji. Usput sam svraćen kod jedne nane, majke Bećira Merdana.
Ranijih dolazaka sam katkad nekome, uglavnom nekim curama, pogledao u grah, biće da sam nekoj dobro protumačio ono što je grah govorio, o čemu je glas došao do Bećove majke. Poštivajući njene godine, svoje prijateljstvo s njenim sinom, sve ono ljudsko koje je on nesebično dijelio s nama, nisam je mogao odbiti. Prisutna je i bila trema da li ću umjeti razaznati to kako se grah rasporedio. Pri tome sam uspio da sasvim potisnem razmišljanja šta bi mogla biti želja jedne tihe, od života umorne ali ne i sasvim slomljene starice.
Olakšanje sam osjetio vidjevši kako grah ide na selamet, na šućure, uprkos činjenici da je otvoren najavom kako se radi o „teškoj“ želji. Sve pozitivno što sam nani govorio imalo je još veći efekat na njenome licu koje je postajalo vedrije kako smo išli ka završetku gatanja.
A onda sam se našao zbunjen. Sve što je u tri razbacivanja bilo tako lijepo, pozitivno, zasjenio je trenutak kada je grah kazao da se želja - neće ispuniti! Skoro pa sam požurio pogledati ima li neki jasno vidljiv savjet koji će grah dati.
-       Ne znam, nije mi najjasnije – već sam i žalio što sam uopšte pristao gatati, pa možda čak i što sam tvrdoglavo do kraja ostao iskren – sva tri graha fina, a želja se ne puni, pa sad još grah govori kao da bi trebala nešto umanjiti od želje, promijeniti je. Ja ne znam šta drugo da kažem, ja bolje ne razumijem. Ti znaš šta si nanijetila, možda ćeš i skontati šta bi moglo biti to što bi trebala promijeniti, odustati od dijela želje...
-       Ma ne znam, sine, nemam ja šta smanjiti, odvojiti. A reći ću ti, nanijetila sam da mi sin Bećo ostane živ...
-       E pa, nano, sad ti mogu reći - nikad ti se ta želja neće ni ispuniti! Bećo će umrijeti kad tad, kao i svi mi. Ali ti sad mogu reći i ovo, malo me stid što sam to bio smetnuo s uma, da je nedavno imao moždani i da je u bolnici, naš će Bećo ozdraviti! Nano, možeš mirno i bezbrižno spavati!

Nani sam vratio osmijeh licu, ako ni zbog čega drugog zbog toga sam bio sretan što na kraju glumih nekoga ko baš zna gatati, ko se time i bavi. A malo sam se udaljio od stida što sam brzo zaboravio na bolest svoga ratnog druga...

                                ***
Drugi detalj nije imao ovakvih tajni. Što je Mufo odranije najavljivao sada je blizu da se realizuje.
I ove godine Pedagoška akademija iz Mostara stiže u Jablanicu na mjesec dana, kada će u skraćenom izdanju da izvrši najosnovnija predavanja, te i sve ispite. Mufova poznanstva, naravno preko Efice Ibrahima, izdjejstvovala su da se ti iz Mostarske akademije pobrinu kako bih mogao kod njih polagati.
Taj razgovor s dekanicom je zapravo bio samo davanje osnovnih podataka, kao i to koje sam ispite već dao, pred rat. A oni će se pobrinuti da kontaktiraju Akademiju u Sarajevu kako bi moji papiri bili prebačeni do Jablanice. Još je ostao i dogovor da predavanja propustim, odnosno da samo stignem kada budu ispiti.
U povratku mi je Mufo sugerisao da obavezno i naredni odmor provedem u Jablanici, da ne trebam ispite pripremati, da će biti dovoljno da se samo pojavim, odnosno da me profesori vide. Kaže da sve nije ni bilo teško srediti, s obzirom da su i ovi bili sretni čuvši mogućnost moga priključenja generaciji, a pošto je prethodno prijavljeno pedeset i troje kandidata. Tačnije kandidatkinja. Ja ću biti jedini muškarac, uz to i pripadnik Armije...
Bio sam pred dilemom ali bez namjere da je ja rješavam. Sumnjao sam kako će nakon rata sigurno biti provjera, ne i da ću su ja stidjeti diplome. Hoće li je neko uvažiti, hoću li trebati naknadno je ovjeriti, kontam da jedino sudbina zna.


Jablanica, Kolonija
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...