28 Mar 2020

64 Da nikada ne saznam

Jasenice, nestalo ti gaza,
moj dragane, ko ti za me kaza?
Moj dragane, što me zaboravljaš,
ja te čekam a ti se ne javljaš!

Moj dragane, moja grudo leda,
od srca se otkinuti ne daš.
Tri godine, kako žito klasa,
a od tebe ni traga ni glasa.

Sve djevojke u kolu igraju,
za nevolju moju i ne znaju.
Moj dragane, moje rosno cvijeće,
od srca se rastaviti nećeš!




Pauza nam je bila potrebna. Osjećaji su mutni, prepliću se, stežu, otimaju. Treba ostati miran, a to nije lako.
Jutro je davno za nama, bilo se i razdanilo. Još je vedro, ali oči su drukčije. Vide tu tjeskobu koja pritišće, koja muti prisutnu vedrinu. Treba primiriti osjećaje. Izbistriti oči. Odmoriti dušu...

Poslije pauze, ispalili smo još tri. Prestali smo pričati o ovome što se dogodilo, zadnje što sam kazao bilo je to da mi nikada neće biti jasno kako, a volio bih da nikada ne saznam ni zašto.
Prije nego, po mome, bi vrijeme da ispalimo naredne tri pažnju nam privuče šuškanje koje je dolazilo ispred. Neki me tihi znoj probi, ali slutnje a ne straha. Jednostavno, taj ko nam je dolazio nije se trudio da bude tih.
Amir Tito Madeško. Kada on dođe, znam da neki dobar razlog ima.
-       Šta vam je to s minama? – nakon što se malo ispuhao, bi odmah direktan.
-       Mine su u redu – odgovorih mu tiho, nakon što sam tek sekund-dva razmišljao – problem je bio s kartom.
-       Kako, kartom?
-       Noćas je diverzantima trebala karta šireg područja, ne bi nikoje druge do one koju ja imadoh. Meni dadoše ovu, „dvadesetpeticu“, taman pokriva ovo područje. Jeste da je ona i bolja, ali jebiga kad sam navikao na onu. Znaš i sam da nemamo ni koordinomjer, ni ništa, da lenjirom i okom mjerim... Ali, skontali smo, samo smo malo provjerili vašu budnost. Kakva je situacija tamo?
-       Znao sam ja da nije do tebe... A u nas se mnogo štošta planira u zadnji momenat, čuj 'u po noća' mijenjat kartu... Pa eto, bilo je jutros bogami gusto, ali sada dobro je, držimo se. Jeste poginuo jedan, i jedan je ranjen, od granata, tamo na kraju, iz Senadove čete, ali je četnika riknulo barem četiri-pet. I mislim da su već odustali, što se pješadije tiče. Još evo malo deru artiljerijom, ne mogu da prežale svoje što su im stradali. Ali i nisu neki artiljerci, mene je više zabrinulo kada sam vidio da i odavde dolijeću...
-       Znači, padale su i naše po vama?
-       Ma, kao da si maksuz gađo. Ja sam bio ovamo, ali sam dvogledom pratio, i četničke i vaše. Al rovovi su dobro natkriveni, tamo, nego mene bi strah prošaraćeš i ovamo do nas, pa zato sam bez duše osto da vidim šta je bio problem. Znači, sada je sve u redu!
-       Jeste. Čak sam i istrgo list sa starim koordinatama... A veliš, bilo jutros gusto. Vidiš, ko zna, možda je dobro što nekolke ispalismo po kosi, ili četnicima ne dadosmo da se popenju na nju, il Senadovim da se povlače...
-       U redu, onda. A i ne morate više trošiti mine, četnici su se povukli, a vjerujem da im neće danas pasti na um da ponovo udare...

Završih razgovor sa Amirom, a nastavih sa Seadom.
-       Je li ono reče da je jedan naš pogino. Da ga nismo mi ubili? – Sedo nije dugo izdržao šutjeti.
-       Eh, Sedo, šta god da je bilo, već je bilo i promijeniti se ne može. Neka je svih devet naših palo po našima, četničkih je najmanje stotinu. Kako god, šanse da smo ga mi ubili je najviše deset posto. Ista je vjerovatnoća da smo mi i liniju spasili.
-       A reko si Titu da smo tukli po našima. A nisi pito ko je od Senadovih pogino?
-       Šta imam od Amira kriti. Da je on drukčije razmišljo zvao bi Komandu, ne bi sam trčo do ovamo. A i za ovog Sarajliju, šta imam pitati. Ja tih Senadovih momaka pola haman i ne poznajem, jeste glupo ali je nažalost tako da se manje žale oni koje slabije znaš. Sem toga, što manje znam, manje ću sumnjati, što manje sumnjam, više ću vjerovati da je četnička.
-       Ima finih momaka i u onoj četi. Šta znam, mene će čitav život proganjati ta sumnja.
-       Vjeruj da ću se i ja, dok sam živ, prisjećati ovog jutra, i noći. Ali da će me proganjati... neće. Velika je razlika između namjernih i nenamjernih grešaka.
-       A, što istrga onaj list?
-       Ne znam. U stvari, zato. Da me ne proganja! A evo i sunce pojačava, lezimo. Odmarajmo, možda do kraja dana budu ponovo zvali...

Dok se suncu prepuštah, još se malo došaptavah sa svojim razmišljanjima.
Iako je Sedo rekao suprotno, siguran sam da ni njega neće ovo predugo proganjati. Već sutra, čim ponovo budemo gađali, i pogađali kuda treba, i za njega će ovo biti samo jedno loše prisjećanje kojemu će se nerado, a i ne toliko često vraćati. I to je jedna od osobina koja ga je približila meni, vezala uz mene.
Da je njegov brat Hašim bio tu umjesto njega, ili neko sličan, noćas, a i narednih nekoliko noći, snovi bi nam bili rastrgani. Možda i griješim, ali mi je drago da misli koliko god okrećem malo ustranu. Znam da dnevnik vodim tačno, iskreno i jasno, ali već imam par događaja koje sam ipak šifrirano zaveo. Tražim riječi kojima će opisati ovo nemilo jutro.
Ključ je u tom poređenju Seada i Hašima.Ako se sudbina nekad voli poigrati, baš ovako tužno, okrutno, čini mi se da katkad ipak dobro pazi s kim će.

                                    ***
U vrijeme ručka smo Sedo i ja napustili naš položaj.
Dolje je sve bilo uobičajeno. Iste ekipe za pokerom i pišpilom, iste neobavezne priče. Kao da onaj Sarajlija nije ni poginuo. Ili bar, kao da ovi o tome nisu imali pojma.
Sedo i ja se samo uklopismo. Zapravo, par puta su nam se pogledi susreli. Čini mi se da sam već primjećivao promjene u njegovom pogledu. Oči su njegove, pogled postaje moj. Koji sve više u ratu na sve gleda tako - rat je.



Treskavica, jutro
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...