6 Apr 2020

65 I olovka se zbunila

Kliče soko sa vrh Žepe
gori zelenoj,
u amanet cijeloj Bosni,
majci jedinoj.
        Bosna tuđa nije bila
i nikada neće biti;
Bosna jednu Žepu ima
i ne da se pokoriti.

Krvavi su perivoji,
blista obraz tvoj;                       25-27. jul 1995.
Žepa gladna, Žepa bosa,
al ne da ponos svoj.
Bosna tuđa nije bila...

Nikad ovom zemljom nećeš
proći nemani –
poručuju hrabri borci,
Bosni odani.
Bosna tuđa nije bila...

( xxx )



Nije. Srebrenica se u Žepi nije mogla ponoviti.
Doduše, nije se ni odbranila. Ali, niko nije ni očekivao kako će tamo biti nekog žešćeg otpora.
UN je ostao bez svog prvog atributa, a nije se moglo očekivati ni kakve pomoći s naše strane. Također, nije se smjelo čekati ni da četnici ostave taj logički izlaz. Žepljaci su ga morali sami sebi stvoriti. Jedan glavni, i možda nekoliko prinudnih.
Pristižu još neki na slobodne teritorije. Posljednji iz Srebrenice.  Pristiže Srebrenička istina.

Svjedoči se o hiljadama ubijenih, većim dijelom nakon predaja. Iako je priličan broj i onih koji su stradali tokom pokušaja izvlačenja, usljed iznemoglosti, ili nastale panike. A nisu ni svi civili pošteđeni.
Uglavnom, tačan broj stradalih se još ne da sasvim pretpostaviti, pitanje je i hoće li ikada biti precizno utvrđen. Jezivo zvuče procjene da bi moglo da se radi o desetak hiljada.
Nema utjehe u četničkim lažima, njihovo negiranje onoga što se u Srebrenici dogodilo, propagandom kako se radi o tek nekoliko stotina, i uglavnom isključivo boraca, samo je dodatni uteg na njihov stvarni karakter ratovanja. Zvjerski se iživljavaju od samoga početka rata na bespomoćnima, u direktnim borbama i nisu toliko uvjerljivi.
Pišem, zaista bih volio da se nakon rata izvrši prebrojavanje poginulih boraca na svim stranama. Ali tačno, a ne ovakvo - četničko, propagandno. Oni su stradale svoje ratnike na Treskavici prikazivali kao skijaše na odmaranju...
S četnicima ćemo se mi obračunati do kraja, uvjeren sam u to. Pitam se šta će Svijet kazati u svoju samoodbranu. Tobože su se držali neutralno, ali je ovo u Srebrenici čisto stavljanje na četničku stranu. Ne znam jesu li pripadnici Holandskog bataljona, tamo smještenog, jedini ili najveći krivci, ali znam da ću dugo s gnušanjem slušati svaki pomen imena te zemlje.
To su svjedočenja rijetkih koji iz Srebrenice stižu na slobodne teritorije. Izdani su od onih koji su se obavezali da će ih štititi. Ima li iko, pa i ja, pravo to nazivati naivnošću.
Teško mi je popunjavati ove stranice dnevnika. Prepliću se imena Srebrenice i Žepe. Ta dva mjesta, dvije naše male, hrabre i prkosne enklave, bile su tako povezane. Zadesi ih ista, ali i umnogo drukčija sudbina.
Srebrenica je doživjela stravičan pokolj, Žepa nije dobro ali jeste kudikamo bolje prošla. Nikada sudbina nije svima bivala jednaka...
Stižu i prvi preživjeli iz Žepe. Stižu nova strašna svjedočenja. Stašna, ali nakon svih onih iz Srebrenice na ova se gleda pozitivno.
Ostali smo bez svojih enklava. Na Goražde ne gledam kao na enklavu.

                                 ***
Pokušavam mudro razmišljati o svemu ovome, i uvijek počinjem od Srebrenice. Od grada o kojem prije rata nisam mnogo znao. Ali koji mi je početkom rata srcu prirastao.
Bili smo ponosni na činjenicu kako smo mi rijetki koji držimo dio granice prema ostatku Jugoslavije. No, znao sam koliko su to labave informacije. Bio sam i svjedokom i direktnim učesnikom našega povlačenja s Vučeva.
Drugo mjesto gdje se držalo nešto te granice je upravo Srebrenica. Raspitivao sam se kod drugih, rekli su da oni imaju izgleda da to i zadrže. Biće da su i Srebreničani vjerovali u to.
Od tada sam pomno slušao vijesti s tog ratišta. Radovao sam se svakom pojedinačnom uspjehu naše Armije, ipak sam vremenom najviše se divio Gradačlijama i Srebreničanima. Ovi prvi imaju vezu s ostatkom slobodne teritorije, njihova hrabrost će mi zauvijek ostati jasna.
Po pitanju Srebrenice mislima se kolebam. Hrabrost sama nije dobra, treba mudrost da je prati. Znali su da nemaju vezu s ostatkom, nisu predugo smjeli čekati.
Sada se moram razmišljanjima prebaciti na Žepu. Nisu ni oni imali vezu s ostatkom. Jesu li oni mudriji, pametniji, a manje hrabri!?
S mislima sam u ćorsokaku. Hrabrosti ni jednima ni drugima nije falilo. O mudrosti je glupo da ja sudim ako pošteno razmjerim da su četnici mogli prvo, ili jače napasti Žepu.
Poredim to sa situacijom kod nas, tada su bili Vučevo i Trebova. Tada je Bešović bio mudar procjenom da će četnici prvo udariti na Trebovu. Je li sada mudrost trebala da drukčije izgleda...
Odustajem. Odustajem od svoga prosuđivanja, ali ne dam još da podlegnem i ovaj put svojoj standardnoj, uobičajenoj kako sve treba metnuti sudbini na leđa. Ovdje je sudbini pogurano u leđa...
Ja odustajem ali se misli još uvijek same prepliću. Kontam kako je možebiti Svijet pomogao Žepi, tajnim i iskrenijim prijetnjama četnicima a kako bi odobrovoljili naše političare da se vrate tim nekakvim pregovorima koje su zbog Srebrenice bili napustili.
Tjeram ovakve misli od sebe. Uzimam olovku i puštam da sama upiše nešto. Tačnije, zanima me šta će moje misli sada skontati.
Žepa nije pala, povukla se. Žepa nije mogla pasti...
Zastajem. Nisam zadovoljan pribilježenim. Ne znam šta sam htio ovime reći. Možda ću jednoga dana bolje sve ovo razumjeti ali hoću da sada upišem ono što trenutno osjećam.
I olovka se zbunila. Kako da ona zna šta ja osjećam.
Nakon par minuta ležanja na papiru podiže se. Ne da slovima ispiše moje trenutne osjećaje već ono što mi je iznenada na um palo. A to su stihovi pjesme o Žepi koju patriotski izvodi Rizo Hamidović. Kao da je rođeni Žepljak.
Jesam li ja ove dvije rečenice upisao kao Žepljak. Ili, kao Srebreničanin.
Nisam. Toliko sam upisao koliko sve ovo i ne kontam...




Šarena bukva, na putu Srebrenica-Žepa
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...