21 Oct 2021

67 Za nas će ostati ono što je bio

 

Lomna Bosno, dalekol odosmo!

Naše majke, ne nadajte nam se.

 

Naše seje, ne kunte se s nama,

vjerne ljube, vi se preudajte.

 

Nas će care tamo oženiti,

sa mezarom i zlatnim ćemerom.                               

                       početak maja 1996.         

Puško moja, i otac i majko,

a fišeci, sve redom rođaci,

nas će care tamo oženiti:

 

Mlakom vodom i mišći sapunom,

crnom zemljom i zelenom travom.

 

 

 

 

Desilo se još nešto, a na šta sam ja ostao ravnodušan. Lično jesam više puta isticao kako je naša brigada zakinuta kada je riječ o dodjeli najviših ratnih priznanja. Međutim, ne dopada mi se ni činjenica da se takvo što ispravlja sada, nakon rata. Ne samo zbog nas, više zbog nekih drugih, ubijeđen sam kako će sada biti najviše onih koji ljiljana nisu zaslužili. Ili, ispred kojih je mnogo zaslužnijih. Čak me strah da neće biti dovoljno priznati i poštovani oni koji su ga istinski zaslužili. Tako mi logično dođe kada je jasno da će ih ukupno biti relativno puno.

Mislim da je trebalo napraviti nekoliko različitih ratnih priznanja, pa ovim navrjednijim nagraditi samo one najbolje, samo tako bi im se svi klanjali, ustajali kada ih se pominje. Po svakoj opštini je trebalo izdvojiti dvojicu-trojicu, do desetak, ovisno o veličini opštine.


Prije svega nezadovoljan sam i činjenicom da je Bešović definitivno zaobiđen. Iako sam siguran kako ćemo ga, barem mi njegovi saborci, duboko i s dužnim poštovanjem pominjati bez obzira što iz rata nije odnio više nego je u njeg donio. Istina, čujem kako je ipak proizveden u pukovnika. Svejedno će on za nas ostati ono što je cio rat bio – Major! Major Bešović.

Nezadovoljan sam i zbog priča, ako su tačne, koje govore kako je u našoj Komandi bilo prežustre rasprave po ovom pitanju. Znalo se da je ovo posljednja prilika, malo odobrenih naspram puno zaslužnih, zainteresiranih. Navodno je bilo lobiranja, mogućeg i podmićivanja. Sretan sam što tim sastancima nisam prisustvovao. Sretan sam i što me sve te priče mnogo ne zanimaju. Nekako mi se čini kako je svakako bilo teško biti sasvim pravičan. Također, mislim da je svako ko je poslan kao prijedlog, ko je i dobio ljiljana da ga je manje-više zaslužio. Samim tim da je ostalo dosta onih koji su jednako bili zaslužni. Ipak, ne sviđa mi se ako je tačno da je bilo naknadnih prepravki. A i to se priča. Kao, komisija je usvojila jednu listu, naknadno su pojedinci izvršili jednu ili više izmjena.

Ne znam jesu li su ove priče tačne ali sigurno su me podsjetile i na moga tetka Dževada Dizdarevića koji je na sličan način oštećen. On je dobio prvo nekakvog brigadnog „ljiljana“, što u našoj brigadi nije ni praktikovano, samim time mislim da ni tetkov neće se nešto pikati, ali je kasnije išao i kao prijedlog za ovog „pravog“. I tu je „u putu“ došlo do promjena. Ali, to je bilo u Drugoj viteškoj, mi smo ipak ljuta Fočanska...

 

                                   ***

Jednoj drugoj vijesti sam se mnogo obradovao. Rekoše mi da su stigli Majda i djeca. Da sam ranije čuo ne bih na dozvoli tražio ništa više osim Jablanice.

Nekoliko je dana po njihovu dolasku. A prema stanju Mufove sobe reklo bi se kako je prošlo nekoliko mjeseci! Ne mogu reći ni da je ranije bilo nečisto, razlika je sasvim vidljiva. Zapravo se primjećivala u tome da su sudi bili bolje složeni. Iako se Mufo znao i u vezi toga našaliti govorivši da je ranije znao tačno gdje šta stoji, sad se muči da pronađe ono što traži.

Nezaobilazno je bilo popričati o vremenu od rastanka pa sve do danas. Potvrdila je sve ranije priče vezane za boravak u zarobljeništvu. Razlikovala se samom pričom, s puno više gorčine je govorila nego one žene koje su ranije izašle iz logora.

Makar mi sve te priče bile već poznate nanovo sam se ježio. Na pominjanje loše ishrane, čestog pijanog nasumičnog puškaranja po prostoriji, na izvođenje dječaka na strijeljanje, to jest takav vid zastrašivanja, stvaranja trajnih posljedica, a najbolnije je bilo ponovo slušati priče o silovanjima...

 Pamtio sam sva imena koja je pominjala, jednako i rijetka pozitivnija kao i negativna, posebno njenu potvrdu da je Milka Ćosović uspjela im još u Buk Bijeloj doturiti nešto hrane, i para koje su joj kasnije puno značile. Uspjela ih je sakriti, te preko nekih žena, iz Partizana dolaziti pomalo do hljeba i mlijeka, kako reče najteže je bilo s malom djecom, njima je teško bilo objasniti - da nema.

Zabilježio sam i ime Janka Janjića Tute. Ne poriče ni ona njegovu bahatost, pokazivanje kako je jedan od četničkih komandanata, vojvoda, da je znao biti jako grub pri saslušavanjima žena, samo može pretpostaviti kako se tek odnosio prema zarobljenim muškarcima, ipak i ističe izvijesnu blagost koju je on pokazivao prema djeci. Istakla je kako je jednom obećao, te ubrzo, i lično održao obećano donijvši im loptu. Da se makar na taj način mogu malo zabaviti, poigrati.

Još je posebno istakla, potvrdila da ih je najviše spasilo to što je malo poslije njihova dovođenja Foču posjetila organizacija Međunarodnog Crvenog krsta. Ti ljudi su ih sve poimenično popisali, usljed čega su četnici donekle strahovali da koga od njih ubiju. Stražari su bili prilično pažljivi iako je i među njima bilo razlika. Neki su dozvoljavali ta puškraranja, zastrašivanja, drugi su slično nastojali spriječiti.

Poredala je tako da im je boravak u Buk bijeloj bio srednje težak, u Partizanu u suštini nešto lakši, u Srednjoškolskom centru da je bilo najgore, noću su strahovali od jutra, jutrom od dana, danom od noći.

Pomenula je kako su imali i nekoliko posjeta, uglavnom iz komšiluka, donekle su i razumjeli da tih posjeta nije bilo više, dalo se vidjeti koliko je i u njima straha...

Pokušala je naglasiti kako je njen boravak u logoru prerastao u pakao nakon što su izginuli ti neki Miljevci. Dok se ona borila sa suzama zbog prisjećanja, a i kako bi ustavljala moje, zatražih da sad o tome ne priča. Da to ostavimo za drugih dana. A zapravo sam već imao nijet da te detalje doznam od Mufa. Koji je bio, ili nije bio iskren. Rekao je kako je ni on nije time mučio. Nešto je rekla, pomenula gašenje cigareta po tijelu koje je bilo jako bolno. Dolazilo joj je da se ubije, ipak je ljubav prema djeci sprječavala u tome a hrabrila da izdrži sva mučenja. Pitam se, zar onda i treba reći šta detaljnije...

Sa zanimanjem sam saslušao i dio koji sam tek od Azemine doznao. Ta još jedna, odnosno dvije neuspjele razmjene koje su bile. Prva je bila čak negdje kod Čajniča. Na taj pokušaj dogovora razmjene, tako im je i tada rečeno, išla je Behka s obzirom da je otud rodom. A druga je išla prema Goraždu, upravo je Majda natjerana da ide dogovarati tu razmjenu. Nije bilo lahko doći do naših linija, pucali su s njih. A kao i ona Čajnička i ta je bila sumnjiva. Prema njenim riječima htjeli su ih četnici iskoristiti više kao živi štit. Napominje kako je čula neke rasprave među njima, između onih koji su to odobravali, zagovarali, i drugih koji su se tome ipak protivili. Sudeći po njenom iskazu biće da je i među četnicima bilo onih koji su upoznati sa Ženevskim konvencijama.

Možda sam i predugo zamišljao tu situaciju, gledajući je upravo tako, kao živi štit. Pri tome sam se zadržao i na prisjećanju kako su uvijek birali žene s djecom, što je trebala biti garancija da će se vratiti. S obzirom da je već rekla kako je sve i durala upravo zbog djece onda mi je jasno da nije ni razmišljala o eventualnom ostanku.

I dok sam ja o tome razmišljao promače mi dio priče o tome zašto razmjena nije ugovorena, odnosno šta su joj rekli naši u Goraždu. Ne čuh je li ona njima pominjala da sumnja u prevaru, da vjeruje kako četnici ne misle ozbiljno vršiti razmjenu. Učinilo mi se kako pominje da je nagovarana da ostane, da se ne vraća u pakao, ali da zbog djece nije htjela to prihvatiti... Ne tražih da ponovi, bit će još prilika, pričaćemo svakako još...

 

                                  ***

Iz ovog boravka u Jablanici izdvajam i dva događaja vezana za malog Jaska. Najprije me ganulo da me nije zaboravio, makar je pričom s majkom održavao sjećanje. Podsjetio sam ga na dva detalja, od prije rata. Prvog se nije ni sjećao. Bio je to jedan njegov ulazak u kuću. Naviknut je bio da odmah neko od nas poskoči i uzme ga u naručje. Tu noć je bilo nešto zanimljivo na televiziji pa je takva reakcija izostala. Nakon što je desetak sekundi stajao i čudio se da nema pažnje na koju je navikao rekao je tihim, dječačkim glasićem „Ja došao...“ Izgovorio je to tako da sam ja namah prasnuo u smijeh a cijelu sliku za vječnost urezao u svoje pamćenje.

Drugo što sam istakao a što sam odmah i primijetio je činjenica da još uvijek nije naučio izgovarati glas k. Najčešće to nije činilo nikakvu smetnju da razumijemo šta priča, sem što je jednom bio ljut pojašnjavajući šta je gledao na televiziji. „Trta tonja“ je izgovarao kao jednu riječ, morao je nekoliko puta ponoviti dok smo skontali kako se radilo o trci konja...

Pošto sam i s njim malo popričao odlučio sam njega i Jasminu odvesti u prodavnicu. Usput sam ga priupitao je li Elvin još navija za Slobodu. Malo me iznenadio kazavši kako sada navija za Sarajevo. Još više kad je na pitanje za koga on navija, kao iz topa zavikao „Fenerbahče“.

Ipak, najzbunjeniji sam bio kada mi je upit šta hoće da im kupim odgovorio sa „dondurma“. Prodavačica me je zbunjeno pogledala a ja sam slegnuo ramenima. Tek je Jasko sam morao pojasniti da zapravo želi sladoled...

Još jednom me je vrlo zbunio, dan pred moj povratak nazad. Nekoliko puta mi je ponovio „Adžo, okreni se“. Svaki put sam ga poslušao, okretao se i neskriveno pokazivao kako ne kontam u čemu je fol. Do momenta kada se Mufu sve oteglo pa je otkrio Jaskovu tajnu. Konačno je „jezik slomio“, što bi stariji rekli, i skoro pravilno izgovorio ono k.


Kırklareli, grad u Turskoj u kojem su bile smještene naše izbjeglice


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...