14 Oct 2016

32 Most je morao biti srušen


Pod noć pođoh po akšamu
preko polja širokoga,
te do mosta kamenoga;
sretoh dragu na sred mosta,
poljubih ju jednom, dosta.
                                 13. juni 1993.
Ostaše mi medna usta
ka da nešto s medom jedoh,                                  
ili s medom il šećerom.
Ja joj rekoh: „Dobro veče!“
Ona reče: „Dođ do veče!“

Ja ne odoh onu veče,
no ja odoh drugu veče.
Draga mi se naljutila,
slamkom vrata potkočila.





Akcija je pomjerena nekoliko dana. Četnici su bili brži. Napali su na Grebak i Rogoj, ali i na Pošćenje. Tamo su u ispomoć išli naši diverzanti, te Ekova četa.
Bilo je vatreno svugdje, ali četnici nisu ništa probili. Nema ni informacija o većim našim gubitcima, na Pošćenju tek jedan lakše ranjen. Na Rogoju i Grepku još vatrenije, nekoliko ranjenih.
Napadi odbijeni, ali su dvije stvari drukčije nego prije. Četnici su ofanzivu sad usmjerili prema Goraždu. A drugo, Ekovima smjena nije upućena, nekako se preklapamo, ali se Zuhdija oko toga počeo ozbiljno svađati s Komandom brigade. Mi ljudstva nemamo i za Varize i za Pošćenje.

Nama je dosta neobično. Znamo da se ni Major nije uvijek slagao s pretpostavljenima, ali je on to drukčije rješavao. Mi nismo znali kao on, pa smo samo gunđali u sebi.
Njega sada nije tu, a mi se mnogo ne mijenjamo. Ne gunđamo, ali šutimo. I navijamo za Zuhdiju. Za njegovu borbu za nas.
Većina šutimo, neki su ipak odlučili i djelovati. Na vojnički, ratnički način. Ne znam koliko je to u dogovoru sa Zuhdijom, ili je sve skupa razlog da se brže vratimo onoj diverzantskoj akciji.
Šeks nas okupi. Da nam predstavi zadatak, a polazak je večeras. Lehini brčići potvrđuju da nam je vrijeme. Nisam likovao zbog opklade koju dobijam, ali ni pretjerano žalio zbog toga.
Sam zadatak mi se sviđao, mada ne baš i moja uloga u njemu. Već sam kazao da bih sa Šeksom pošao Mjesec zauzimati, ni dizanje mosta u zrak nije zanemarljivo, ali sam ja tu samo da Šeksovoj petorici pravim društvo. Ostali će nas obezbjeđivati, lijevo i desno. Nije nama opasnije, mi trebamo samo postaviti eksploziv, dok je moguće da četnici cestu koriste i noću.

                                  ***
Noć je tmurna. Vrijeme nam je saveznik. I, tiha. Kao da Lehini brkovi bez razloga rastu, kao da se na trenutak vratilo primirje.
Pritiska me nekakva šuhva, kao da smo izdati, da nas četnici čekaju negdje u zasjedi. Teško je ne razmišljati o osjećanjima. Mislim da je svega pet-šest takvih među nama, koji vjeruju da uvijek sve mora biti kako je planirano.
Jedva dočekah da začujemo šum Bistrice. Nekako se navikavam da tu prestajem s crnim mislima, da se koncentrišem na njen prelazak.
Ovaj put nam nije zadatak - preko Bistrice.
Zaustavljamo se na izlazu na cestu, i razdvajamo. Dvojica nas ostaje čekati da dobijemo signale s bokova kako je sve u redu.
Za to vrijeme Šeks s jednim već prilazi mostiću. Nekoliko sekundi je dovoljno da daju signal Šefi i Dževadu da im se pridruže.
Ne znam kako se njih četvorica osjećaju, imaju li oni vremena i o čemu razmišljati, znam da narednih više od pola sata ja jedva da sam treptao. Nisam se mogao namjestiti da vidim figuru bilo koga od njih četvorice, samo sam vlastitim disanjem prekidao tišinu koja je potvrđivala da se sve odvija po Šeksovom planu.
Kada su se začuli njihovi koraci, bili smo spremni pridružiti im se, kako bi svi zajedno čim prije bili stotinjak metara uz šumu, na mjestu ranije dogovorenom za ponovno javljanje onima koji su bili bočno osiguranje. A dok i njih čekasmo da se povuku, pitah se da li smo nas dvojica morali i ići.
Nije ni bitno, bitno je da je sve prošlo bez ikakvih problema. Znam da moramo sad naviše, još tiše i opreznije, ali me ona šuhva posve napustila. Jedino što se još ima dogoditi je aktiviranje daljinskog upaljača.
Ne znam ko je procijenio, odnosno zbog čega ostajemo čekati da svane. Lijepo će biti gledati kako most leti u zrak, ali bih volio da to i propustimo, a da ovo još malo noći koristimo za sigurnije izvlačenje. Nije se šuhva vratila, ali...
Biće da sam malo i drjemnuo, tek čujem da trebamo biti spremni. Vidim kako je zora već stigla, a čujem kako se ostali još nešto došaptavaju između sebe.
Prilazim Šefi, koji mi jedva objašnjava. Pokušavam golim okom vidjeti. Ne vidim, ali vjerujem, jednako se ježim.
Eksplozija  odjeknu. Kroz tek rođeno jutro nekako se izdiže dim. Zamišljao sam ovo puno drukčije.
Opet sasvim ne kontam, ali čujem psovke njih nekoliko. Onih što su u ovih par sekundi stigli imati dvoglede u rukama.
Povlačimo se. Ne trčimo, ali ni ne štedimo. Ipak, uspijevam čuti, slaba tačka mosta je promašena. Šeks se pravda, po svemu je morala biti ondje gdje je on posumnjao. Eksploziva je bilo dovoljno, most je morao biti srušen...


                                       most na Bistrici
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...