25 Nov 2016

13 Bili su lahka meta

Skoči alče na kolače,
gledaju te Ferovače.

Iza džama, sa pendžera,
preko peče, ispod oka.

Sa čardaka, sa visoka;
među sobom govorile:

„Ako stane podno ćoška,
nećemo se okrenuti;

Ako mine preko polja,
nećemo se pomamiti!“





Na kamionu je bilo dovoljno mjesta. S karoserije smo bili u prilici gledati drugi dio prisutnog haosa, onog prvog smo i sami akteri. Jutro je tek svitalo, opet je bilo mnogo budnih.
Teško je razlikovati ko je tu vojnik a ko civil, ko je poranio, ko noćio vani, a ko tek jutros stigao. U oči je upadala i stoka, bez čobana, ali s uvjerenjem kako nije sama ovdje došla. Nasmijasmo se na dvije krave, koje su se mirno sklonile da prođemo, ali potom dugo državši pogled na nama, kao da se i same čude nekome ko gorivo troši bez jasne predstave kamo ide.
Dva puta se kamion zaustavljao, okretao, prije nego je konačno dodao gas. Neko nas je uputio ka našima, one krave nas sada nisu čudno gledale.
Naredno zaustavljanje je značilo da smo na cilju.

Kao da smo stigli u neki drugi svijet. Lijepo je vidjeti ponovo sva ta lica: Zuhdiju i Ćuzu, Peza i Lata Krša, Eka i Šefu, Ferida i Senada Pekasa... Lica s kojih je već iščezao jučerašnji dan.
Linija se uvezuje, ukopavamo se, a da gotovo niko ne uzima za lopate i krampove. Isto tako je i trud Murata Pejkovića bio pretjeran. Za sve su se pobrinuli mještani, prvo ovi iz obližnjeg Lukavca, potom i iz malo udaljenijih Šabića.
Čim je naš bataljon noćas stigao, došli su i oni. Oni mlađi su s četom u Ljutoj, a ovi su vičniji krampovima i lopatama. Cijelu noć ni jednome od naših boraca nisu dali da se laća alata, a što je tepsija u tim selima, sve su cijelu noć radile. Žene donose i kajmak i mlijeko, a pita ima od zeljanice do bureka. Neće se pokvariti ni Muratova čorba, a i konzerve će biti korisnije nekad poslije...
Koliko ovo izgleda kao drugi svijet pokazuje i to što mi padosmo u centar pažnje. Nismo se hvalili, samo smo ispričali šta nas je zadržalo, odnosno kakav smo dan i kakvu noć proveli. I odmah smo predati mještanima, upravo je stigla nova tura hrane.
Ako, i zaslužili smo. Pravo, domaće kravlje mlijeko, te sirnica, meni od bureka ljepša, draža, uživanje je koje je lahko uklopiti uz zvuke krampi i lopata u tuđim rukama. Ono najljepše jesu daleki zvuci borbi...
Ovakav jedan dan mi je trebao. Gledaću da ga iskoristim kako bih konačno u dnevnik ubilježio posljednje događaje, koje ću jednom rečenicom smjestiti između naše ukupne sreće, i nekoliko pojedinačnih baksuzluka. Preživjeli su oni na Pošćenju, izdržali smo Pezo i ja, odnosno dio Lehinog voda, Krnjo se javio odnekle, vratiće se i Zećir...
Ovaj put su ginuli, i ginu neki drugi, a ja se pitam kako da nas i dalje tolika sreća prati.
Tražim na karti mjesto gdje smo, orijentišem se prema Opservatoriju iznad, a i mještani mi potvrđuju da smo na Kočarinu. Jeste mi jasno, ali ne i zašto ćemo ovdje. Borbe se čuju puno niže nas, opet dođemo kao neka druga, rezervna linija. Da poneka granata ne preleti te ispod, haman da bismo na momente zaboravljali i da je rat uopšte, kamoli pod kakvom smo četničkom ofanzivom.
Po meni smo previsoko, po nekima gdje treba. Vidjećemo, za sada mi ne pada na pamet da se bunim. Davno sam se i ja složio, dok je dobro treba koristiti. Još uvijek je puno više onog teškoga, a i ko zna šta nas sve dalje čeka.
Unio sam u dnevnik što sam cijenio da treba, završio rečenicom da nam je nova linija kosom iznad Lukavca do Opservatorija, uz konstataciju da trenutno nema pješadijskih borbi, dok je pod artiljerijskom vatrom dio uz Opservatorij.
Dok bilježim i neka protekla osjećanja, razmišljajući o razlici oko toga kako smo dočekani u selima ispod i ovima ovdje, vagajući koliko je u tome drukčijeg mentaliteta, koliko svjesnosti ozbiljnije situacije, pogled mi stalno prati narednu četvoricu što će u krajnja dva rova. Nije mi se dopalo što su Ada i Selćo pošli dobrovoljno, i to s bećarcom.
Malo mi je laknulo pošto je izvršena smjena na prvom rovu, ali dok dvojica starih trčaše naniže prema šumi, dotle skoro osjećah kako Ada i Selćo i dalje pjevaju bećarac, jednako ne žureći. Ne znam, ne volim da slutim, ali ostajem pogledom na njima dok ne uđu u taj drugi, najistureniji rov.
Odriješi još jedna granata. Iznad samog potoka. Skoro sam siguran da su četnici njih primijetili, put je na karti jasno ucrtan.
Sljedeća korekcija bi mogla biti tačna i brza, a oni jednako ne žure. Zatvaram oči, očekujem prasak čiji će me zvuk probosti do srca.
Sa strahom ponovo otvaram oči, sračunao sam koliko je vremena prošlo, koliko su oni malo prešli, kako su lahka meta bili.
Tamo gdje su trebali biti, sada je dim. Nije nimalo crn, sav je nekakav bijel, ali jednako gust. Još će se brže razići, brže ćemo vidjeti da li još daju znake života...
Nisam jedini što je gledao, što je spreman da odmah potrči ka njima.
Koji se sada čudi da neće biti potrebe!
Dim se nije sasvim razišao, ali se jasno razabiru dvije siluete koje se, ništa brže u odnosu na ranije, i dalje kreću prema svom rovu. Ne vidi se, ali sve izgleda kao da i dalje pjevaju, kao da sve vrijeme bećarac nisu ni prekidali. Ne obraćaju pažnju na dim koji ih prati, iza kojeg je ostao duboki krater.
Trljam oči, ne smijem upisati da je granata pala samo metar-dva ispod njih, može biti da je ugao varljiv, da je bilo i desetak.
Ne mogu četnici preciznije, puštaju ih da uđu u rov. Jedva čekam da završe smjenu, da se vrate, da ih pitam da li su uopšte zalijegali, da li su odmah osjetili da je pala ispod, da li su odmah znali da će svi geleri naniže, da li su vjerovali kako će ako potrče natrčati pod sljedeću. Ili su budale, kako Fadil Barlov reče!?
A dok se ne vrate, upisaću onako kako sam ja vidio. Ja i još nas bar tridesetak.


Lukavac, pogled sa Krstaca
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...