20 Feb 2017

61 Tajna

Ništa meni ne dodija, majko,
sem sulufe kratko podrezane,
i obrve tanko povezane,
i benovi na bijelu licu.
                                         22. oktobar 1993.
Spremi, draga, sliku na ćagetu,
ili tvoju dušu u pamuku.

A šta će ti slika na ćagetu,
kad se, dragi, nasmijat ne može?
A šta će ti duša na pamuku,
kad te, dragi, zadahnut ne može!




U nekim drugim okolnostima bio bi ovo poseban dan. Rat je, rođendani se ni ne slave, naći će se nešto da se kakvi kolači naprave, tek da se Almi može čestitati. Što je i razlog te su sve kuharice u kuhinji.
Za ručak je riža. Nisam neki ljubitelj, ali kolača još manje. To drugo je razlog te se povede neka priča - koji par kuharica spravlja bolje hranu.
Mene su pitale, a znale su odgovor. Jeste da ja nikada nisam volio tražiti hrani mahane, pogotovo ne sada u ratu, i da sam tako htio izvrdati ono što su one htjele čuti.
A kada je tako, rekao sam - meni je ukusniji ručak koji spreme Alma i Indira!

Mogle su to bilo kada pitati. Ili, nisu?
Alma i Indira su same bile ponosne na današnju rižu, dok su Fehima i Enisa pričale o jučerašnjem grašku, te o mojoj neobjektivnosti...
Ja sam svoje rekao. Ćutao sam, i ručak privodio kraju.
A onda, pri samom dnu tanjura, kada riža više i nije bila tako gusta, ugledah nešto crno. Nije bilo nikakvih dilema, radilo se o ljudskoj vlasi!
Moja nije. Kosa mi jeste crna, ali ne ovoliko. A i duža je. Kao i Indirina. S tim da je njena svjetlija...
Pola sekunde promatranja i razmišljanja bilo je dovoljno da shvatim. Kao da sam je ja sad iščupao iz Almine kose!
Manje od pola sekunde mi je trebalo da glavu podignem, provjerim je li još neko mogao primijetiti. Istovremeno sam kašikom zahvaćao rižu, pazeći da se u njoj obavezno nađe i ona vlas.
Neviđenom brzinom pojedoh taj zalogaj! Dakle, u roku od nešto više od sekunde, ta vlas je nestala iz moga tanjura.
Nastavih mirno jesti. Tek kada sam bio gotov, podigoh ponovo glavu. Još jednom sam htio biti siguran da niko ništa nije vidio.
Bez samoironije, tek da ne izađem iz kuhinje tek tako, ponovo se pohvalno izrazih o ručku. A razmišljanja o onome što sam samo ja znao, ostavih za vani.
Tješih se da bih vjerovatno drukčije postupio da se ovo desilo bilo kada drugo. Ali, danas se naglabalo koje su bolje kuharice!
Znam, nisam gadljiv. Nije mi prvi put da nađem dlaku u hrani, i uvijek sam to rješavao tako da bih je izvadio, pa onda nastavio jesti. Međutim, ponekad se pitah koliko se puta desi da svako od nas nehotično pojede dlaku u hrani. Ili nešto takvo...
Zašto, onda, praviti neku ružnu uspomenu!? Pogotovo, kada znam da Alma danas-sutra odlazi.
Za ljubav se čine i gore stvari...
Riješio sam, neću ovo nikome pričati. Bar ne nikome ko bi u skorije vrijeme mogao vidjeti Almu, i prenijeti joj.
A ima li smisla, ako ona ne zna?
Ima. Upravo je u tome i smisao. Ako ona osjeća moju ljubav ovakvu kakva doista jeste, ona i zna da sam za nju spreman nešto ovakvo učiniti. Bez da joj to dokazujem!
Ostaje još jedno pitanje, hoću li ja izdržati da Almi nikada ovo ne kažem!? Ja, koji sam po prirodi brbljiv, bez obzira jesam li to genetski naslijedio, ili je pak tome doprinijela činjenica da me je prva mlijekom zadojila Nura Barlov, Nura Abidovica kako je svi u selu zvasmo, a koja je poznata po tome da je rodila i odgojila desetero djece, i na što je rekla kako je njoj „lakše dijete roditi nego vode donijeti“, ali je važila i za najveću pričalicu u selu. Došlo mi genetski, ili po mlijeku, pričljiv sam, i iskren!
Mogu, ukoliko ovo prihvatim kao svoju tajnu. I ne zaboravim da je tajna jedino što je Bog čovjeku dao da može sa sobom u grob ponijeti...


Jablanica, centar grada, noću
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...