22 Feb 2017

62 Poniženje je počelo ranije

Oj, čardače, vatrom izgorio,
u tebi sam tri ljeta ljetio:

Prvo ljeto, među djevojkama;                               
                                       23. i 24.  oktobar 1993.
Drugo ljeto, među nevjestama;

Treće ljeto, među udovice!




Nešto se moralo dogoditi...
Skoro bez ikakvog objašnjenja, još jednom smo zaustavljeni od vojne policije. Ovaj put je racija izvedena u akšam, i ovaj smo put sprovedeni do Jablaničkog muzeja.
Tek nekoliko ljudi sam poznavao. Mufo, nešto više. Za razliku od prošlog puta, sada je najviše obojici nepoznatih.
Uzalud smo čekali objašnjenja. Izvijesno je bilo samo to da smo zatvoreni, i da nas se tako tretira...

                                    ***
Noć se brzo spustila. Dok su neki još privođeni. I dok još niko nije ni pomišljao bilo šta, i bilo kako nam objasniti.
Svu trenutnu situaciju ćemo tek osjetiti. Ledena soba, prostorija, bez kreveta, strunjača, bilo čega što bi bilo od koristi.
Dobili smo po jedno ćebe. Za početak je moglo poslužiti. Međutim, kako noć odmica postaja sve hladnije. Zaspati ovdje bilo bi pogrešno. Bolje se je vrtjeti, pribijati jedan uz drugog. Samo da je kako dočekati jutro.
O večeri nismo razmišljali. Ni o žeđi, i tako su bubrezi počeli mučiti.
A zora daleko. Možda bi, ipak bilo bolje prespavati ovu noć. Kada bi se moglo zaspati!
Malo je kome i do priče, upoznavanja. Iako nismo ovdje svi iz istih razloga, jednako smo tretirani te se slično i ponašamo. Mi smo dezerteri!?
Neki probaju šetati prostorijom. I ne pokušavaju zaspati, na taj način iskazuju nezadovoljstvo. A do zore jednako dugo...

                                    ***
Ipak, ni ova noć nije mogla biti ni s čim spojena - do sa sljedećim jutrom. A ono je polahko stizalo.
Već tada smo svi bili budni. Nas preko stotinu. Tek sada se bolje i vidjesmo.
Bilo nas je svakakvih. I onih dobro starijih, i djece skoro. U uniformama, ali i poderanih. Neobrijanih, neošišanih, ali i uglađenih. I, iz raznih krajeva: domaćih, Mostaraca, Čapljinaca, Stočana... ali i nas Fočaka.
Ćutljivih, brbljivih, konzervativnih, ali i demokrata. Predloženo je da među sobom izaberemo predstavnike koji će tražiti da s nekim razgovaramo. Neki se već nude...
Nemam ništa protiv. Mislim da se u ovakvim situacijama nije dobro ni previše eksponirati. Sem toga, morao sam priznati kako se, u određenoj mjeri osjećam i krivim!
Dvojica momaka prihvataju ulogu vođa, predstavnika. Lupaju na vrata, traže stražare.
Prvi zahtjev je da nam se omoguće odlasci u toalet. Zahtjev koji ne može biti odbijen.
Ali, koji nas na neki način i ponižava. Odobreno nam je, ali u grupama po desetak. Što će potrajati. Toliko, da mislim kako će poslije zadnje grupe oni prvi htjeti ponovo.
Poniženje je počelo još ranije. Ni pola nas nije stiglo jednom otići, a sve je prekinuto. Obrazloženje, neki od zarobljenih ustaša hoće tamo!
Otključava se jedna druga prostorija. Izlaze trojica, jedni rekoše ovdašnjih Hrvata, zatvorenih radi eventualnih razmjena. Vidimo da je odnos prema njima vrlo korektan. Korektniji nego prema nama! Ne požuruje ih se, ne štopa im se vrijeme. A kod mene i pedesetak drugih bubrezi se bune, sve to jedva gledamo...
Kasnije, vidjećemo da su im i uslovi prenoćišta bili bolji, da su dobili i pristojniji doručak. Da se trči na svaki njihov poziv, da se tada prekida svaki kontakt s nama. Vode stražari brigu da ne dođe do bliskog kontakta nas i njih...
Jeste da je njima sve to svakodnevica, a da smo mi, nadati se, tu bili samo jednu noć, ali ostaje utisak da se i prema nama moglo bolje odnositi. Ovako, sjećanja vežu za neki dan, za prethodnu raciju. Tada su uslovi bili još lošiji, ali bar nismo tjerani da prenoćimo, niti ponižavani pred zatvorenim Hrvatima.
Dolazeći ovdje zarekao sam se da ću ćutati. No, tada nisam znao kakva me noć čeka. Niti da ću dočekati dan u kojem ću, umjesto da zaboravljam, stalno bivati podsjećan na proteklu, neprespavanu noć.
Kada se u čovjeku sve buni, od bubrega do duše, ne može ni jezik da miruje. Dolazi mi da pokušam organizirati pobunu. Ne onu kojom bi se tukli za svoju slobodu, već kojom bi glasnije, oštrije tražili da nam se sloboda da. Sloboda je biti na ratištu, u odnosu na ovo. Kao i u Dejčićima, ropstvo je gledati kako se bolje postupa s onima koji su nas napali, nego s nama!
Nemam podršku od prve trojice, kojoj se povjerih, koji mi ličaše na prave borce, pa od ostalih neću ni tražiti. Više od pojašnjenja kojeg mi ovi daše, ni od drugih neću dobiti. Koliko smo mi krivi, koliko se takvima osjećamo, to i nije bitno kada smo s onima koji su krivlji nego će za sebe priznati.
Vele da je ranije bio bolji odnos i prema našima, ali je pooštren nakon nekoliko pokušaja bjekstva. Tek čujem da je bio jedan i sinoć, prilikom privođenja. Neki se momak otrgao policajcima, skočio preko pozide, niz strminu, Neretvi. A kako je završio, to je stvar ličnih pocjena. Jedni kažu, da onaj ko je spreman skočiti dolje, sposoban je i izvući se. Drugi pak, uzvišenije govore o samoj strmini, ko dolje skoči završi tako da nam to ovi policajci nikad neće ispričati!
Dolazio sam tu sa Samirom, i nisam zagledao mjesto o kojem pričaju, i iz daljine je izgledalo dovoljno strašno. Neću zagledati ni kada pođem odavde, ipak je mene strah visine...
Ne znam kada je to bio bolji odnos, ja pamtim ova dva, uz onaj koji mi je Glibo pričao. Ne kontam da iko može govoriti fino o ovim, i onim policajcima...
Ono što kontam je zašto se zarobljeni Hrvati ne bune. Njih niko ne goni na liniju. A i nije im ovdje ništa gore nego našim izbjeglicama u kampovima!
Skontao sam još nešto. Prerano se pohvalih time da sam, zbog Alme, bio u zatvoru. To je bilo na Koloniji, nekoliko sati, i to se ne pika. Trebalo je doći ovdje, i noć provesti. To će tek da bude uspomena, vrijedna da kažem kako sam u životu bio i u zatvoru!
Sažvakaću da sam kriv, ali ne mogu više od toga. Ako sam dezerter, znam i zašto sam, i od kada. Ako je hitno, zašto se čeka, zašto nam se puške ne daju?
Puno je pitanja koja sebi postavljam, jer nemam kome drugom. A posljednje će biti, je li gori odnos prema nama ili to što ga sve tiše podnosimo!?
Neki su možda i navikli, ali je tu i prilično nas koji smo se do sada naratovali. Zato ovo sve i boli...
Boli to ponašanje stražara, od četiri koji se ovuda muvaju, samo je jedan iole vrijedan opasača kojeg nosi. Ima Muniba Lepira još!
I ova, pretiha nastojanja naših predstavnika da se izdjejstvuje dopuštenje da se ide s nekim razgovarati, ciničnim smijehom stražari isprate. A kada nešto kažu, onda se to svede na tvrdnju da upravnik nema šta s nama pričati. Odnosno, mi smo već rekli što je od nas traženo, sinoć smo po dolasku dali kratke izjave...
Još jednom se potvrđuje kako je neko pažljivo birao koga će zakititi bijelim opasačem. Valjda i treba tako, dovoljno se zapitati šta bi se dobilo kada bi se ovakvi odveli na liniju!?
Istrpićemo, jer znamo da ne može vječno trajati. Kako god, jednom ćemo izaći odavde...


Jablanica, muzej i srušeni most
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...