2 Jun 2017

16 Sestre ti!?

Ostali smo, sejo, siročići mali;
Bez oca i majke, ko listić na grani.

Ucvili nas mlade sudbina prokleta,
najdraže nam uze sa ovoga svijeta.

Još jedino tebe imam, sejo mila,
u životu mome, utjeho jedina.

Ostali smo mali, bez oca i majke,
pa nas tuga umori mlade i nejake.




Stižu i svježije informacije s Bjelašnice. Donose ih naši borci, koji su vraćeni u Pazarić.
I prije nego su bilo šta rekli, nešto sam poznao. Vedrinu i osmijehe na licima. Koji nisu samo svjedočili da je ovaj, drugi pokušaj bio uspješan. Potvrđivali su ono što je meni dobro poznato, a što me je ovaj put mimoišlo. Navikli smo na nevolje. I svaki ih put teško podnosimo, nadljudski brzo zaboravljamo, idući odmah u nove.
Samo par dana nakon što je nevrijeme zaustavilo prvi pohod, ponovo se išlo. Kada je, kako pričaju, bilo mnogo lakše.

Cijenjen je napor koji smo mi, u onom prvom pohodu, istrpili više nego drugi, pa je nama sada dodijeljen sporedni pravac napada. Onaj na kojem četnika nije bilo.
Slično je i Viteška prošla, dok je sukob s četnicima imala jedino Slavna. Sukob, koji nije dugo trajao. I koji je bio takav, da će se manje pamtiti od samih pohoda. Uglavnom!
Četnici nisu očekivali napad, imali su vrlo mali broj vojnika. Nisu vjerovali da ćemo po takvome vremenu doći, na liniji su imali regrute. Koji nisu ni mogli pružiti ozbiljniji otpor.
Nije ih mnogo bilo, pa ih nije mnogo ni izginulo. Prvi na udaru su brzo savladani, dok su drugi stigli razmišljati o spašavanju vlastitih glava više od samoga položaja.
I neka su. Cilj je naš bio položaj. Odnosno, da se popnemo na Bjelašnički plato. Da smo tu, odatle ćemo već lakše moći dalje.
Tu smo sada, i odatle možemo samo naprijed. Mi smo četnike pomjerili, s unaprijed isplaniranim zadržavanjem, odbijanjem eventualnog kontranapada. Prva slavna i Druga viteška su odmah isturile drugi ešalon, mi smo se podijelili u dvije grupe. Znači, dobili smo i mi svoj dio linije, koji ćemo pokrivati u dvije smjene. Ako, Proskok smo branili u jednoj! Proskok nije, i nikada neće biti zaboravljen, otud ne čudi što nije bilo nezadovoljstava kod određivanja onih koji će produžiti boravak...                               
Priupitam nekoga kako je to gore, umjesto odgovora dobijam one druge smiješke. Iza kojih su riječi: Bjelašnica, čuke, brda, snijeg, ništa novo ni nepoznato nam. Utvrđivanje ide usputno...
Za kraj i treći smješak. Vidjeću kada prvi put odem, možda mi Čuhovići na um padnu.

                                ***
Pošto smo bili na sporednom pravcu, sve što naši odozgo lično nose je osluškivanje tog kratkog puškaranja Prve slavne, te ushićenje nakon potvrde da su uspjeli.
Tako, i prepričavaju priče boraca Slavne, gdje posebno naglašavaju jednu. Žao njima pobijenih četnika! Regruti, golobrada djeca, nečijom ludošću gurnuta u sve ovo, sama ničim kriva. Ne pričaju napamet, nije taj dojam došao tek onako.
Poslije kratkog i efikasnog napada krenuli su u čišćenje terena. Primijetili su jednoga koji nije pogođen ali koji nije stigao ni pobjeći. Pozvali su ga da se preda. Javio im se, ali sa strahom da prihvati predaju.
Tražio je garanciju za život, vrijeme da skupi hrabrost da se preda. Razgovor je trajao par minuta. Komadir grupe ga je uvjeravao, obećavao život.
A mladić nije imao izbora. Boriti se i poginuti, ili predati se i nadati životu.
Mlad je, izvjesno je da će izabrati drugo. Neće pogriješiti, mi smo Armija koja ne ubija ratne zarobljenike.
Nije pogriješio. A i predaju je izveo na neuobičajen, simpatičan, način koji će je uvesti u anegdote.
-       Sestre ti!? – poslije dobivenih obećanja da neće biti ubijen, tražio je da mu se naš komandir i zakune.
-       Sestre mi! – ovaj je to učinio, ali ne sa smiješkom već sa blagim suzama u očima.

Priča o ovome momku, njegovoj predaji, postala je obavezni dio cijele priče o ovoj akciji. Je li mu ime Igor, ili Srđan, nebitno je, kao i da li je iz Prijedora ili Bosanske Gradiške. Imena uzetih kota se mogu izostaviti, broj ubijenih četnika i zaplijenjenog TMS uvećati, uduplati, ali to „sestre ti“ je neizostavno. To je najvažnija pojedinost koja se dogodila, važnija od imena čete i njenog komandira koji su direktno sudjelovali.
Tako i pominjanje ostalih jedinica koje su pratile akciju. Barem u radio-vijestima.
Dočim, komandant Prve slavne nije propustio pohvaliti ulogu naše i Druge viteške brigade koje su čvrsto obezbjeđivale bokove.
A nakon svega, ni mi se nemamo pravo ljutiti što smo prilikom ovih pohoda „zaboravljeni“ u Čuhovićima...


                  dio Bjelašničkog pejzaža, iznad Sinanovića
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...