14 Jul 2017

43 Osjećaj nisam znao obrazložiti

Ružu brala alkatmer đevojka.
Ružu brala, ruži govorila:

„Rasti, rasti, ružo čelebijo,
u mene je dragi šeherlija.
                             2. septembar 1994.
On ne nosi cvijeća svakojaka,
sem po jedan stručak bosioka!

Sinoć sam mu bosioka dala,
nek se znade da je neženjeno!“




Sve, nekako dobija pravi ritam. Onakav kako se može fino ratovati. Kako nam se čini da se trebalo, moglo i mnogo ranije. Ne na Trebovoj i Vučevu, ali od Grepka i dalje. Barem smo ranije naučili da se loše, teško, mnogo teško, ipak brzo nadvlađuje, zaboravlja i kreće dalje.
Tako nam se sada, nekako čini da je ovako uvijek bilo. U dogovoru s Fočanskim bataljonom, a u ovisnosti i o vremenu, dogovarali smo smjene svakih petnaest, ili dvadeset dana. Svejedno, i petnaest dana je dovoljno biti u miru, na odmoru, kada dio to iskoristi za obići porodice, neki ukrademo koji dan, ili nekoliko, kao što ovaj put ja uradih kako bi tri brata konačno malo bili zajedno, a onda teško ne pada ni toliko provesti u ratu, na liniji, što se opet da popoloviti, bar kada se radi o pješadiji.

Mi nemamo smjene među sobom, ali ako ikad - sada možemo reći da nam je bolje nego pješadincima. Oni pola vremena provedu u osmatranjima, i dnevnim i noćnim, otrpe i poneko granatiranje, sve ih donekle umori pa dva slobodna dana ne mogu koristiti kao mi svaki svoj. Još nismo ispalili niti jednu minu, još četnici ne znaju za naš položaj pa nas ni ne gađaju, a kod tolike pješadije okolo davno smo skontali da je glupo da držimo noću straže.
Haman pa bih rekao da je, barem onima čije su porodice u Sarajevu, Zenici, mjestima gdje je još uvijek ratna nestašica najizraženija, bolje ovdje nego na odmoru. Tamo su puni briga, kako gledati to što nikako popraviti ne mogu, a ovdje nam se brige svode kako sačuvati litar konjaka i pecivo kahve za noć pred smjenu, te po mogućnosti pobjeđivati u fudbalu, šahu, jambu ili pišpilu.
Neće vječno biti tako. Znamo to, ali nije naše da o tome razmišljamo, da požurujemo što će samo doći.

                              ***
Sprema se. Rekao bih i spremno je, samo se još nešto čeka. To nešto je možebiti vrlo povezano s nečim što se također već duže vremena odgađa. A čiji akteri ćemo i mi biti.
Naše učešće je simbolično, u punom značenju te riječi. Plus, i malo neobičan način za naše prvo vatreno krštenje s ovog položaja.
Stanje je na granici uzbudljivog, prije svega zbog nekih nama prilično neobičnih popratnih okolnosti. Dobili smo cilj daleko i od naših, i četničkih položaja za koje znamo. Dva minobacača trebaju biti spremna, plotun ćemo ispaliti nekad noćas kada dobijemo signal.
U brzom razgovoru među sobom jedinstveni smo kako je to u najdirektnijoj vezi s tim glavnim događajem, bez obzira što niko od nas nije dovoljno dokučiv razumjeti svrhu. Morao bi to biti neki signal, ali kakav?
Goraždani večeras u akšam, konačno kreću. Ekipa je proširena, među par novih dobrovaljaca iz bataljona našao se Nail Barlov, s razlozima identičnim koje ima Mirso. Zanimljiv je način na koji je uspio se ugurati na spisak.
Iz Sarajeva je pristigla grupa najviših starješina, predvođena generalom Sulejmanom Vranjom. Ne priča se o njihovoj misiji, ali znam sigurno da oni ne nose kapisle. Slutimo, i radujemo se kako idu tamo pomoći u pripremanju ofanzive otud. Što bi trebalo značiti da i mi nećemo sjediti i čekati, već da će biti, još i jača ofanziva odavde.
Svemu ozbiljnost daje i to što su i oni opremljeni većim, i punim rančevima. I prepunim, reklo bi se.
Upravo je Vranj tražio dobrovoljca koji će mu pomagati, ili možda cijelim putem nositi taj ranac. A to je bilo ono što je Nailu omogućilo punjenje njegove ratne želje, vrijednije i jače nego što je moja.
Onu drugu ozbiljnost dalo je to što je na spisku i Zaim Bešović. Ozbiljnost, koja se nama baš ne sviđa. Iz više aspekata.
Jeste da smo već jedno vrijeme bili bez njega, ali se sve to završilo ponovnim spajanjem. Nadati se da će i sada tako biti, ali s tim da se sve odigra negdje naprijed, bliže našoj Foči.
Ima nešto što u tome nije kako bi trebalo biti. Ko o tome razmišlja ne može a da se ne pita zašto na istom spisku nema i Zaima Imamovića. Koliko god sve izgledalo ozbiljno ne možemo ne vjerovati da je moglo, i trebalo drugačije.
Ako već neko hoće pomoći Goraždu onda je to Imamović, ako se trebalo razdvojiti njega i Bešovića ovaj drugi je mogao djejstvovati odavde. Ili, neki od ovih koji stižu iz Sarajeva.
Mi se pitamo, a Komanda Korpusa, Armije zna odgovore. Naredbe su naredbe i treba ih poštovati. Kao što bi, u slučaju da sve ne bude kako treba, neko trebao zbog toga i odgovarati.
Što se nas bacačlija tiče, mi u ovome ne možemo zakazati. Cilj je toliko širok, cijeli jedan potok, da ga ne možemo ne pogoditi. Odabrali smo jugoslavenske mine, koje ne bi trebale slagati, uzeli originalna punjenja, nekoliko puta izvršili provjere računa, elemente korigujući kako se temperatura spušta, i svaki put su trojica bila kod praćenja libela tokom zauzimanja elemenata.
Svejedno, neka nervoza se uspijeva uvući među nas. Još uvijek se šalimo u vezi svega ali se u tonu da osjetiti prizvuk zbilje...

                               ***
Ja se uozbiljih u trenutcima kada je kolona prolazila ispod nas. Uvijek su tu oni osjećaji iskrenog divljenja, priziv nekog žala što i sami nismo direktno dio toga, ali i mehaničko kruženje diljem cijele kolone.
Većina se zadržava na generalima pri čelu, njihovim sijajućim uniformama. Tu je i Vranj, koji nosi jedan manji ruksak, dok drugi krasi leđa Naila Barlova koji pritom nosi i svoj, na prsima. Ne baš krupnog rasta, iako vrlo čvrste građe izaziva sumnje da li će izdržati. Kod onih koji ga nedovoljno poznaju. Ja sam siguran da hoće.
Meni pažnju privuče jedan drugi detalj. Stotinjak metara sam pogled samo oko toga vrtio. Da budem sasvim siguran.
-       Bešović neće Goražda očima vidjeti – izgovorih to za sebe, potvrđujući svoje zapažanje.
-       I meni je čudno da je pristo – prije nego ostali protivurječe, Lutvo Podrug se složi sa mnom – on nije na početku otišo sa Imamovićem, za Goražde, nego je osto ovamo... Ali, evo ode!?
-       Eto, gledam i ja. Ali gledam i njegov borbeni rančić. Unutra nema ništa drugo do hljeb i jedna-dvije konzerve. Možda on ima zadatak samo da ih donekle provede. Možda će naša mina biti signal kad da se vrati?
-       Lupate bezveze – uskoči Asim Kokić – volio bih i ja da ne ide, al naredba je naredba. A vala, ni ja ne bih, da idem, nosio ništa više. Jedan hljeb i nekolke konzerve.
-       Možda je i on našo nekog da tegli za njeg – Edin Barlov iznese logičnu mogućnost.
-       U tome i jeste problem, ne vidim nijedno od njegovih „tovarnih grla“. A znam da on ima snagu, i znam da bi sigurno ponio dosta toga, čak i da ne bi želio nikog opterećivati, opet znam da bi Nail prije njemu pomogo nego Vranju... Ja vam kažem, meni ovo ne liči na Bešovića. I nije mi jasno šta radi s njima, ali sam siguran, i osjećam to, on ne ide za Goražde!
-       Ja nisam odmah skonto rusačić, i zato me je bunilo – Lutvo klimnu glavom – sad sam siguran da je ovo neka muljaža. Možda i neće zajedno, možda će se razdvojiti. Jedna grupa ostati negdje, sačekati možda neke iz Goražda...

Još neko vrijeme smo pričali o tome, ne rekavši ništa više. Svoj osjećaj nisam znao drukčije obrazložiti, ali nisam ni odstupao od njega.
Lutvo je i dalje klimao glavom, ćutke se tako još uvijek slažući sa mnom, dok se ostali samo vraćaše na vezu Bešović-Imamović, vezu koja nikad neće odustati od spajanja Sarajeva i Drine, što je opet izvodljivije ako su razdvojeni, jedan ovamo drugi tamo.
Kako bude vrijeme prolazilo, naša različita gledanja će se primicati. Vjerovatno ćemo Lutvo i ja ostati usamljeni s našim osjećajima, kada ćemo se pridružiti ostalima u procjenama kako našeg, ni tog indirektnog učešća u ovoj operaciji neće biti.


         Bjelašnica i njene brine, omogućuju prikrivena kretanja
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...