15 Jul 2017

44 Klupko se odmotava

Poletjelo jato golubova,
preko gore u Jankove dvore,
da im Janko podrezuje perje.
Poreza se po desnici ruci.
                                           sredina septembra 1994.
Pita njega ostarjela majka:
„Sine Janko, boli li te jako?“

„Mila majko, ne boli me jako,
što sam lijevu desnom porezao,
neg me boli i srce i duša,
za Turkinjom, lijepom djevojkom.“



                            
Poodavno sam osjećaju pustio da olabavi, predavši se onome drugom. Ipak, taj je slagao.
Kako je i bilo rečeno, mi smo imali svoju ulogu.
Plotun je bio signal. Da su prošli prve četničke linije. Signal, nekome.
Ne toliko čudan, koliko nama nerazumljiv način prenošenja takve vijesti. Većinom smo se pokrili žicom, imamo i prilično jake i sigurne radio-uređaje, šifrarnici su mogli biti urađeni specijalno za ovu priliku, i otvoreni neposredno po polasku.

Ako sam i htio na neki način ovo objasniti sebi učinio sam to dvojako, želja Komande da sve izgleda što tajnovitije, te da svoje učešće, makar i na ovakav način, imamo i mi. Uz apsurd koji je to donijelo, da nam ovo budu i prve mine ispaljene odavde.

       ***
Drugi je osjećaj slagao, no onaj prvi nije.
Znam koliko su drugi čudno gledali na to, ali sam im sada mogao objasniti još manje nego prije. Odnosno, jedino sam mogao ponoviti rečeno, Bešović je to. Zašto, kako, e to jedino on zna. A mi, možda ga nekada shvatimo.
Rat je, pa čuđenja ne traju dugo. Dok se ne desi nešto novo, što zatraži odgovore, što ćemo pričom nastojati dokučiti, a saznati tek kada nam se samo kaže.
Najava tog nečeg novog je već tu. Iz Sarajeva nije stigla samo smjena onima na liniji, tu je još momaka. Diverzanata, vjerovatno.
Logor Slavne je blizu, raspitao sam se, Fehim nije tu. I drago mi je, kao i što mi nije teško nabasati na nekoga ko ga poznaje.
Pitao sam i za Džinda i njegovu grupu, ni njih nema. Kako čujem, ko zna i kada će oni opet. U gradu su potrebniji, ovdje se njihova brigada oslanja na korpusne artiljerce.
Samo razmišljam, čudno mi je, jeste Treskavica pogodna za haubice, ipak sam dobro upoznat koliko mi malo imamo tih projektila. Ni mi nismo do sada ozbiljno korišteni, ali nije bilo ni borbenih djejstava koja bi to zahtijevala. Računam, kada ova ofanziva krene, tada će i drugi shvatiti značaj minobacača, za koje i imamo ikoliko mina.
Fehima i Ramba nema tu, Džinda ni njegovih, od diverzanata nikoga poznatog. Ovo je ratno, brzo vrijeme. Brzo se ljude upoznaje, prijateljstva stječu.
Naše igralište je još uvijek jedino ovdje, kada smo ga pravili nismo slutili koliko će biti korišteno. Našim pješadincima i nije bilo toliko do igre, ipak će biti da je glas o njemu putovao i kroz druge jedinice.
Upravo je među diverzantima Slavne momak kojeg odmah upoznajemo, i to preko tog igrališta. Almir Smajić Gile je, uz ratnu opremu, iz grada iznio i dva novija, bolja fudbala. Ne toliko čudno, koliko uspijeva demonstrirati svoju ljubav prema fudbalu. Ljubav, koja mu je u Sarajevu bila uskraćenija.
Uživao sam gledati ga. Zbog tog osjećaja, ranije viđanog samo kod djece kojima je ratom oduzimana sva ona radost djetinjstava.
Mogao bih puno toga zapisati o Giletu. Rokovnik je pri kraju, pa ću ostati na par rečenica. Jedan veliki talenat će ostati neostvaren do kraja, ovih dvije i po  godine, i ko zna koliko još, neće moći biti nadoknađeni. Rat je ubio dio talenta, ni mrvu ljubavi. Niti još jedne dječje osobine, maštanja! Od nas ostalih Gile se najviše razlikuje po maksimalno izraženom sportskome duhu, voli da igra, drago mu je kada pobjeđuje, obavezno čestita na svakom dobrom potezu protivnika. Bio je primjer, utjecao da svi često odigramo i bolje nego što bi!? Meni će i posebno ostati u sjećanju, zadnjih večeri sam uvijek prvi njegov pik u izboru ekipe. Tokom jedne utakmice mi je rekao da, čim ovo završi, dođem u Stari Grad, i potražim ga... Umjesto obećanja, dvaput sam uzdahnuo. Manji uzdah zbog svjesnosti da sam ja okasnio za ozbiljnije bavljenje fudbalom, onaj veći zbog dužine riječi „čim ovo završi“. Dužine, čiji samo početak jedva izbacuje na obronke Treskavice...

                                   ***
Dvadeset dana istječe, i sve se više priča kako će ovaj put naš boravak biti produžen. Stiže drugi bataljon ali ostajemo i mi. Logičan slijed, ako bude istina da dugo najavljivana ofanziva na Treskavicu konačno kreće.
Zanimljivim, priznajem i logičnim mi zvuče Imamovićeve tvrdnje - ko bude vladao Treskavičkim platoom kontrolisaće cijelo ovo područje, gdje podrazumijeva odbranu Sarajeva, odnosno pretpostavke za napredovanje prema Drini.
Ono što mi je u svemu nelogično je raniji bezznačaj ovog platoa. U vrijeme dok smo vodili bitke na i oko Grepka i Proskoka. Tek je četa iz Ljute, odnosno ona iz Bjelimića čuvala krajeve, dok ni četnici nisu pokazivali veće zanimanje. Kako se sada prisjećamo, njima je služila za osmatranje, navođenje artiljerije.
A sada? Odmah po gubljenju ovog područja četnici su pokrili prednji dio. Imamović je odlučio izvući što više boraca ovdje kako bismo četnike zbacili s platoa, poslije čega bi ofanziva prešla u lakši dio.
I odlazak Vranja i ostalih je dio toga plana. Bez Bešovića!
Moji zaključci, osjećaj su bili ispravni, u tome. S tim da tek sada, ni sam nikako ne shvatam ono - zašto?  Osim što ni najmanje ne vjerujem u Bešovićev izgovor! Navodno se razbolio tokom puta. Da nije odmah sprva, pogotovo da nije krenuo s malim rančićem, još možda i bih. Ovako...

                                 ***
Klupko se, uvijek, odmotava s jedne strane. Nekoliko dana nakon odlaska grupe, počeše dolaziti i neke informacije o njima. Posebno su nam zanimljive one koje upućuju na primarni zadatak koji su dobili, što je nit klupka za koju uzimamo.
Jasno mi postaje, i većini da je, a i zašto je Bešović sve to samo odglumio. Objasnilo se to saznanjem kako su Vranj, Bahto i drugi otišli ne toliko pomoći, koliko smijeniti tamošnju Komandu, zasjesti na njihova mjesta.
Moglo bi to značiti da se Goražde do sada slabo branilo, ali to ne bi odgovaralo istini. Da je bar kraj rata na vidiku pa da bez mnogo negodovanja prihvatimo ta nekakva promicanja, zauzimanja mjesta, viših činova, prigrabljivanja slave. Ovako jedino znamo da sve nije sasvim dobro, inače se ne bi Bešović naprečac, i nazdravo razbolio!?
Znamo, iako ima i onih koji će rađe reći da je osjetio kako će ekipa udariti na zasjedu.
Informacije koje su do nas došle kažu da je tom prilikom jedan poginuo, te jedan ranjen. Sve iz standardne ekipe, naši, kao i Vranj i ostali oficiri su živi i zdravi stigli. Još se priča kako su još i dobro prošli, jer su razbijeni tako da su skoro svi ostali bez rančeva.
            Uglavnom, i ovo je jedno veliko klupko, koje teško da će do kraja biti odmotano. Drugu stranu, neko ipak čvrsto drži.



uređenje položaja, pauza
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...