1 Dec 2017

34 U granicama pristojnosti

Na sred Foče studena vodica,
tu dolazi dilber udovica.
Na njoj koša od stotinu groša,
anterija - niza madžarija.

Gledalo je momče preko Drine,
gledalo je pa je dozivalo:
„Sapni puce, dilber udovice,
sapni puce, puknut će mi srce.

Da mi te je mladu premamiti,
na prsima jelek potrgati,
bijeloj koši hršum učiniti,
i dukate u vinu popiti!“




Salja je bio u pravu. Bila mi je potrebna orijentacija. Godina i po nije mnogo, ali su ljeto i zima bitno drukčiji.
Zastao sam na malome raskršću i oživljavao sjećanja. Par sekundi je bilo dovoljno da se prisjetim.
Pošli su bez riječi za mnom. Doveo sam ih tako pred vrata jedne stare kuće, gdje sam, ipak, ponovo zastao i još jednom vrtio sjećanja.
Otklonio sam sumnje, mada se nisam mogao oteti ni dojmu da je sve prilično drukčije. Pripisah to ovom sumornom vremenu, i mirno pokucah na vrata.

Ni ponovljeno kucanje, niti glasno dozivanje domaćina nije davalo rezultate. Probah vrata, otključana su. Provirih unutra, osjetim toplinu vatre, vidim čistoću, znam da je neko do maloprije bio unutra i da je nekim poslom izašao tek na kratko.
Okrenuh se, pogledom nađoh štalu. Nekako mi je i najlogičnije bilo da je tu.
Popričasmo malo o tome, objasnih im svoja razmišljanja, dogovorismo se da čekamo.
Čekali smo ne duže od pet-šest minuta. Iza štale se pojavio starčić kojeg sam odmah prepoznao. Nije više bilo dileme da sam došao kamo sam planirao.
Starčić ne mnogo zbunjeno gleda u nas. Vidjelo se da nije nenaviknut na slične posjete. Ono što je i njega zanimalo je da li se odnekud znamo.
Prišavši blizu, nekoliko puta prešavši nas pogledima, konačno je i on siguran da bar mene ne gleda prvi put.
Uslijedili su selami, potvrda toga kada smo se zadnji, i jedini put sreli.
Pozvani smo u kuću, uz objašnjenje da on nema rakije za prodati ali da ćemo svakako moći kod njega biti, odmoriti, ručati i večerati, prespavati, a da ćemo u potragu za rakijom poći kada mu se kćer vrati. Iz komšiluka.
Dedo je bio i malo nestrpljiv, pa ubrzo ode po nju. Za to vrijeme ja im još jednom pričah o ljepoti, jedrini te udovice.
Sumnjali su, do momenta kada se njih troje vratilo.
Udovica je imala ne punih trideset, nije je starijom činila ni činjenica da ima kćerku od desetak godina. Gusta, kratka crna kosa je isticala mlado i bijelo lice, a uske bluza i suknja jedro i dobro oblikovano tijelo.
Moja mirnoća je dolazila iz toga što sam je već viđao, a omogućavala mi je da primijetim blage reakcije Salje i Alja. Što su imali vidjeti bilo je ljepše od onog što sam im govorio, odnosno kako su me shvatali. Kod Alja je bilo osjetno i lakše razočarenje, izvjesno je da bi on volio da sam omanuo za koju godinu.
Njegovu očudnu nemirnoću koristi Salja, koji rado pristaje da on pravi društvo dedu, i pećici, dok ćemo Aljo i ja, s udovicom ići u nabavku rakije.

                                 ***
Sve je završilo kako smo planirali, i bolje, pa manje bitnim biva koliko se Aljo pristojno držao. A i to je bilo dijelom simpatično pa je izostalo i negodovanje od strane udovice. A da li se je po njenoj glavi vrzmalo nešto drugo ostaće tajna.
Jesmo po povratku, u kući svi bili u najboljem raspoloženju, s dozvoljenim pošalicama, uvažavajući to da je ova udovica kćerka domaćinu, posebno i prisustvo njene male kćerkice, dok nije zaspala, ali prihvatajući i vidljivu sklonost našega domaćina šalama svake vrste, ali je sve to moralo ostati u granicama naše pristojnosti.
Tako smo prihvatili i činjenicu kako je ovo tipična kuća za ove krajeve, za mnoga bosanska sela, kuća s tek dvije komotnije prostorije, mimo nekih hodnika, verandi ili špaiza, a što je odlučilo i raspored spavanja. Tačnije, domaćin je predlagao da ili spavamo svi u toj većoj, zvanoj kuhinja, gdje smo sjedili, ili da oni idu u onu drugu, hladniju, koja se ovdje i zove sobom. A što smo mi, mojim insistiranjem odbili. I zbog male djevojčice, koja je opet bila dijelom priče o nešto drukčijoj preraspodjeli, ali i zbog činjenice da smo mi naviknutiji, otporniji na hladnije vrijeme.
Unutar te prve prostorije, kuhinje, biće da su i oni malo izmijenili prostor za spavanje. Prilagodili su ga mogućnosti da ćemo mi u po nekoliko navrata morati izlaziti vani, zbog hladne sobe a i činjenice da smo pili, i još pijuckamo rakije.                             
Ponoć je tek bila prošla, ne sviće rano, bilo je vakta da se naspavamo. Ipak se Aljo glasno izjasnio da on neće trenuti, zbog udovice.
Ni mi nismo žurili sa spavanjem, dograđivali smo njegovu priču kako je djevojčica i tako „u behutu“ već zaspala, kako će nekoliko popijenih čašica deda još više ubehutiti, a kako će se udovica cijelu noć vrtiti, i uzalud se nadati da će neko od nas imati hrabrosti.
Šalili smo se, tražili ima li imalo zbilje u tome što Aljo potencira, ciljali da bi bilo poštenije da ona prijeđe u našu sobu, ako je kojega zabegenisala, a s obzirom da se nas trojica nikako ne bismo mogli mirno dogovoriti koji će otići k njoj. Sama ta priča je jasno upućivala da će sve i ostati na priči.

                               ***
Kada sam, negdje pred zoru probudio se, morao vani, tiho sam prolazio kroz kuhinju.
Blaga svjetlost iz šporeta je kazivala kako se i udovica budila, vatru ložila, održavala, a iskoristio sam je i da zastanem prolazeći kraj njih. Udovica je bila poluotkrivena, i polubudna.
Nisam vidio, mada mi se učinilo da je očima virnula, provjerila koji smo. Ili sam samo želio da je tako, ili je i pritom trepnula očima.
Bilo kako bilo, ja sam uzdahnuo. I produžio kamo sam pošao.


                                       Ježeprosina
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...