13 Feb 2018

53 Nije kako bi trebalo biti

Kad puhnula zima oko Lima,
ja kako je jadna Đula živa.

Niti ćosa, niti ašikuje,
ona čeka Ćerim-efendiju.
                    druga polovina marta 1995.
Otišo je u velik Hidžaret.
Ćerim hoda, a Đuli šta Bog da.

Ćerim hoda, Ćerim vino pije.
Ćerim pije, Đula suze lije.



                               
Ovu smjenu pamtiću i po jednom od odlazaka po hranu. Šali koja mi je priređena, a koja i nije počela od mene.
Lično nisam nikome slično činio, mada nisam propuštao da se nasmijem na prepričavanja. Nasmijao bih se, mada ostajao podijeljen koliko su takve šale primjerene. One na neko kraće vrijeme je i razumjeti.
Međutim, teško je istim očima gledati i to da je Krnjo Hajdarević jedno dugo izviđanje proveo noseći u dnu ranca kamen od par kilograma. Mnogo je lakše zamisliti kako je izgledalo njegovo lice kada je otkrio podvalu.


Mogu porediti sa sličnom, situacijom kada smo u Bjelimićima razdjeljivali ostatak zajedničkih stvari, i kada je posljednji kilogram soli ubačen u ranac, čijeg vlasnika nije bilo tu. Ja nisam, vjerujem ni većina da nije znala tada da se radi o rancu Eka Džamalije. Da jesmo, tražili bi od nekog drugog. Iz prostog razloga što je Eko ionako imao već najteži. Zato niko od nas neće zaboraviti trenutak, a nakon Musinog ranjavanja, kada smo se vraćali, i rješavali nepotrebnih stvari. Eko je izgledao kao neko ko bi doista pucao u onog ko mu je ubacio tu sol, usljed čega nikom nije ni padalo na um da otkriva. To je dakako bilo naše zajedničko djelo, i ne spada u šale. Tako se potrefilo.
Onaj ko je Krnju ubacio kamen, šalio se. Na grub način, i ne znam je li bio u situaciji da uživa u njegovom osjećaju u trenutcima kada je shvatao kakvih sve prijatelja ima.
Smijao sam se čuvši i za taj, kao i druge takve događaje, ipak se u sebi pitavši jesu li takvo nešto i zaslužili. Nije mi išlo u glavu da neko može cijeli dan nositi kamenčinu, a da je ne osjeti!? Možda sam u smijanju pretjerivao, ističući kako se meni takva podvala ne može napraviti.
Ako, došao sam i ja na red. S tim da se mogu hvaliti kako sam naučio bitnu lekciju, da važi ona da se čuvaš ljudi onda kada se najbolje prema tebi ophode.
Jest me malo čudilo kada je Latif Odobašić bio previše fin prema meni, ali držah da je jedini razlog tome naše dosadašnje prijateljstvo. Otud mi ne bi mrsko što me je posjeo pored peći dok je on metao u vreću hranu, iako sam znao da zna kako smo mi manje umorni od njih. Još manje mi bi mrsko što i vidjeh kako u vreću ubacuje dva hljeba više nego što obično dobijasmo.
Osjetio sam da se u povratku više znojih, ne i da je razlika u težini. Valjda, jer ni jelovnici nisu uvijek isti, a i znao sam za dva hljeba više.
Kada je Fehim Glibo na dnu vreće pronašao i tri veće bilje drveta tome se svi nasmijaše.
Neko vrijeme će se voditi polemika je li ja spadam u sretnije ili nesretnije, koji su na ovaj način nasamareni. Naša baraka nije mnogo daleko od logora, ipak su tri velike bilje nešto što je bilo glupo tegliti.
Otud ih je čudilo što ja ne osjetih razliku. Rekoh im da sam osjetio da se više znojih, a prećutah da sam Latifu i previše vjerovao.

                                ***
Jutros je vrijeme bilo ružnije, pa sam predložio da jedan sam ne ide po hranu. Nije bilo zapitkivanja, negodovanja, posebno što se ponudih da ja budem taj koji će ići s Harisom Gagulom, na kojeg je inače bio red.
Nismo ni ispraćeni nekim zanimljivim riječima. Mogao je neko dobaciti da se čuvamo, ili da se ne bavimo, svejedno bi bilo šta zvučalo besmislenim. Procijenio sam da trebaju ići dvojica, ne jer sam osjećao da ima neke opasnosti, čisto zbog osjećaja da se udvoje ovakvi mrazovi lakše podnose.
Navikli smo i da tragova od ranije nema, ipak smo se držali zamišljenog puta. A pedesetak metara je spuštanja do brine, kojom bi hođa trebala biti sigurnija, nego cjelcem.
Haris je uzeo manijerke, dok sam ja pod jaknom stezao vreću. Išao sam prvi, računajući da je to red, da je moje da prvi siječem ledeni vjetar kada zapuhne. A brinom je baš uzelo puhati.
Prilika mi je ovo da testiram svoju trenutnu težinu. Često sam se žalio kako je nama, koji smo normalne težine, u ovakvim situacijama najgore. Oni što su laganiji, a takav je i Haris, po okorelici hodaju kao po zemlji. Koji imaju viška kilograma, teže im je ali se naviknu da svakim korakom donekle upadnu. Mi smo uvijek u nepoznatom, par koraka ne tonemo, a onda propadnemo naglo, i tako da se s naporom vraćamo.
S jedne strane sam bio zadovoljan, ovo sam ja. Zato sam se s radošću i dohvatio brine, da mi bude lakše kontrolisati se, imati što manje propadanja.
Borio sam se vješto. Na svaki nalet vjetra bih zastao, očekao. Nekad bi to potrajalo i desetak sekundi, da rukavom sklonim maglu s očiju. Odmjerio bih vijuganje brine, i nastavljao. Do sljedećeg naleta vjetra.
Vješto sam se borio, ali i ponašao kao da sam jedini na svijetu. Valjda sam u glavi utuvio kako je sličnima Harisu, ovo skoro kao i obična šetnja.
Skoro sam došao do prijevoja, kada mi se javi onaj osjećaj da nešto nije kako bi trebalo biti. Odlučujem se okrenuti, spreman vidjeti kombinaciju žala i sreće na Harisovom licu, sreće što je on građe ispod normalne, žala što je gledao kako se ja patim, bez mogućnosti da mi pomogne.
Trljanje očiju rukavom nije pomoglo. Ni ponovljeno, s obje ruke - Harisa nije bilo!
Dvjestotinjak metara je od prijevoja do početka brine, sve se jednim pogledom da sagledati. Oči me ne varaju, u mom vidiku ga nema.
Mnogo kojekakvih misli mi u nekoliko sekundi struji glavom, a niti jedna normalna. Moglo se desiti da se, iz nekih razloga, vratio nazad u baraku, koliko i da je, bez ikakvog razloga, negdje i nekako me prestigao. Postojala bi mogućnost i da se spustio šumi, ali sam siguran kako to ne bi uradio da mi ne kaže. Može li biti da nije ni pošao, da mi se to samo učinilo...
Ne znam je li se trebam vraćati, čekati ili nastaviti? Ne znam, ali se vraćam. Pri čemu mi pogled struže rubom šume. Prebirem po rijetkoj šumi, po posječenim stablima, panjevima, sve je kako je i jučer bilo.
Na pola sam puta u povratku, a i vjetar se kao smilovao. Oči sam sasvim očistio, još samo da shvatim šta se dešava.
To se upravo dešava! Dio šume se konačno pomjerio!? Haris ide prema meni. Njegova krhka građa mu to omogućuje, bira najkraći put.
Čučnuo sam, i sačekao. Prije nego sam ja pitao, uzeo je objasniti. Malo kilograma nije baš uvijek prednost. Dok sam se ja s vjetrom borio, njega je savladao. Bukvalno ga je otpuhao šumi.
Možda mu i ne bih odmah povjerovao, ali je njegovo lice osim mrazom bilo ispunjeno i iskrenošću. I zadovoljstvom, ne smije se žaliti, dobro je prošao. Nije se povrijedio, a u zavjetrini je sačekao smirivanje vjetra.
Nisam ga ubjeđivao da se vrati, oba cijenimo kako ovakvi naleti ne mogu biti česti. Nećemo raspravljati ni kako ja nisam ranije vidio da ga nema. Niti ćemo izmišljati pravdanja, s obzirom da je već jasno da ćemo s hranom malo kasniti.



Treskavica, zimske brine
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...