16 Feb 2018

55 Bilo je tužno gledati

Tamna noći, tamna li si,
oj djevojko, blijeda li si.
„Nevolja je meni blijedoj,
dragi mi je kesedžija.

Noći odi, noći dođi,
sa mnom jadnom ne govori.
S buzdovanom progovara:
- Jel mi majka večerala?

Buzdovan mu ne govori,
ja mu jadna odgovaram:
- Jeste majka večerala,
večrala i zaspala.“




Noć je protekla mirno. Nisam se budio, a ni neko drugi se uz kafu nije žalio.
Vjerovatno bismo događanja od jučer i brzo zaboravili da nije svanuo upravo onakav dan kakvog su se Fojničani plašili. Mraz je bio ono što je zaprijetilo samom zorom, s oblacima koji su tajnovito najavljivali da niko neće moći predvidjeti na šta će izaći cijeli dan. Najslutivije je bilo s novim snažnim olujnim vjetrovima, koji će moći proizvesti jake snježne padavine, ali i nešto drugo.
I ovakva nagla i ružna promjena ne bi bila u našim očima tako izražena da ne bi jučerašnjeg dana. Na koji se nismo htjeli podsjećati, danas nam nije bilo do slutnji. Zapravo smo se držali uobičajenog zadirkivanja Munira Saljevića i Ramiza Barlova, čiji je red da idu po hranu.

Što je moj dojam pri ispraćanju njih dvojice, jeste to da su opreznije pošli nego Haris i ja prije par dana. Nas je vjetar iznenadio, oni su spremni.
Nećemo gledati na sat, ali će Fehim Glibo dva puta izlaziti ispred barake. Treći put sam i ja izašao za njim.
Kroz hladan i čist zrak do nas nije mogao doprijeti zvuk koji bi potvrđivao da u Baletinim vodama traje nastavak jučerašnje prijepirke, sada sa zamijenjenim ulogama. Zvuk nije dopirao, ali je Fehim to osjećao. Ništa nije govorio, ali sam ga jasno razumio. Jučer je slutio, danas tek žali Fojničane. Sličnih marševanja, kada smo kleli i proklinjali i one koji su naređivali ali i majku koja nas je rodila, imali smo i mi, ali su to bile takve situacije za koje je teško reći da su se mogle izbjeći. Ovo danas, definitivno nije moranje.
S povratkom Salje i Ramiza čujemo što gledajući njih nismo očekivali. Lica su im bila išibana hladnoćom, pa su vrlo sjetno govorili o drugom epilogu koji se nazirao.
-       Vidjećeš da će ih ona budala natjerati – Ramizove rječi su potvrdile kako su i putem, između sebe, pričali o tome.

                      ***
Vjerovao sam jučer u Fehimove, ne sumnjam ni u današnje Ramizove procjene.
Da li nešto treba ili ne da se desi, i nije više važno. Samo to, je li suđeno.
Uprkos hladnoći koja nije popuštala, neko od nas je stalno izlazio ispred. Ako je nešto suđeno, onda ne igra ulogu sluti li neko tome.
Kao što nismo čuli larmu dok je trajala, nismo čuli ni kada je prestala. Nije više na ispitu ni osjećaj, četvorica od nas se odlučila zadržati desetak minuta vani.
Bilo je tužno gledati pogetu, i tužnu povorku petnaestak ljudi, pod teškim teretom vreća s hranom, s gorčinom na licima, u grudima. U duši.
Toliko tužno da se nije moglo a pogled ne skrenuti ka nebu, neizvjesnosti koju ono skriva, najavljuje. Neizvjesnosti koja opominje, i koja me je primorala da se još jednom podsjetim na ta neka naša marševanja, koja mislim niko od nas nikad neće zaboraviti. Dokaz je hladni uzdah koji prati svako prisjećanje, a koji mi danas djelova nekako posebno dubok.
Znam koliko je magle i mraza u očima Fojničana, da je jedino što vide, i gledaju čovjek ispred, ali nešto me ukopava u osjećaj kako nas povremeno pogledima dodiruju. Moglo je tu biti i zavisti, vjerujem više želje za razumijevanjem, mislim da nadu ili vjeru da im ikako možemo pomoći nisu imali.
Unutar mene je odjednom prokuhalo. Nije mi se više gledalo u te bespomoćne ljude, a zadnja slika koju sam ponio natjerala me je me je da se ipak latim telefona.
Nazvao sam komandira Fojničke čete i pokušao s njim razumljivo popričati. Objasnio sam mu da tamo, na Volijoj jami, trebalo bi da ima zaliha hrane, pa čak ako bi se ispostavilo i da nema, da svaki vojnik može izdržati dvadeset i četiri sata bez nje, ako je svjestan da smo na Treskavici, mjestu koje je vremenski nestabilno, gdje se u jednome danu mogu izmijeniti sva četiri godišnja doba. Ponudio sam se otići za ovima, reći im da se vrate...
Imao sam osjećaj da me grubi komandir nije ni slušao. Jedva je iščekao da me prekine, da mi objasni da je on komandir, da je on taj koji odgovara i za ove, ali i za one vojnike koji su trenutno na liniji.
Dalje je pominjao nešto što je valjda trebalo da odslikava njega kao ne samo odgovornog, nego i sposobnog, odanog, i starješine sa svim drugim potrebnim epitetima. No, sada ja njega nisam slušao.
Postaje mi jasno koliko ga je Fehim dobro procijenio, i opisao. Jedino sam ja mogao još dodati da je takav da se s njim ne može razumno razgovarati. Manje važno, pred svima naglasiti, slutnjom ili hvalom, kako sam ga upozorio, te dijelom biti miran, takav se vratiti jambu.


transport hrane na Voliju jamu                                   
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...